current views are: 11

23 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση16:42

«Ναι» στην Αναθεώρηση από το ΚΙΝΑΛ, «όχι» σε δημοψηφίσματα και «παιχνίδια» με το Σύνταγμα

Η εργαλειοποίηση του θέματος και άρνηση της κυβέρνησης για συνεννόηση

Δημοσίευση 16:42’

Η εργαλειοποίηση του θέματος και άρνηση της κυβέρνησης για συνεννόηση

Το Κίνημα Αλλαγής έχει από καιρό καταθέσει τις επεξεργασμένες προτάσεις του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Πάνω σε αυτές θα επιδιώξει να επιβάλει τις θέσεις του στο πλαίσιο όμως μια ευρύτερης συνεννόησης ώστε να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία να αναθεωρηθούν θεσμικές διαδικασίες που διαπερνούν το πολίτευμα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Αν και πολλοί μιλούν για αντίφαση μεταξύ του αιτήματος για «εκλογές τώρα», που ακούγεται τουλάχιστον έναν χρόνο, και ιδιαίτερα πριν το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης, η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει ότι ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες η διαδικασία πρέπει να εκκινήσει.

Μάλιστα, το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει καθυστερήσει τόσο πολύ τη διαδικασία και ενώ έχει αγνοήσει τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ ερμηνεύονται και μια ακόμη απόδειξη ότι όταν ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του μιλούν για συνεργασίες και προοδευτικά μέτωπα δεν εννοούν τίποτα από τα δυο.

Όχι δημοψηφίσματα

Όπως τονίζουν στελέχη του ΚΙΝΑΛ σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούν η αναθεώρηση να ξεφύγει από τα κοινοβουλευτικά προβλεπόμενα όρια. Δεν θα δεχτούν να συμμετέχουν δηλαδή σε αναθεωρητική διαδικασία, αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να μεταθέσει τη διαδικασία από την αυστηρά κοινοβουλευτική σε επίπεδο πολιτικής ετυμηγορίας μέσω δημοψηφίσματος.

Δεν θα ανεχτούν, δηλαδή, τέτοια παιχνίδια όπως λένε χαρακτηριστικά βλέποντας για μια ακόμη φορά τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίγει το θέμα σε μια φάση που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα.

Ακόμη και σε αυτό το τοξικό κλίμα το ΚΙΝΑΛ βλέπει μέσα από τη διαδικασία, γιατί όχι, τη δυνατότητα μιας στοιχειώδους συνεννόησης εξαιτίας και στη βάση της σοβαρότητας που πρέπει να επιδείξουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Θα μπορούσε να είχε συμβάλει η ΝΔ στη διαδικασία επισημαίνουν χρεώνοντας και την Πειραιώς με μικροκομματικά κίνητρα στην κορυφαία αυτή διαδικασία, η οποία επιμένει και αυτή να τροφοδοτεί το ζοφερό κλίμα του νέου διπολισμού. 


σχετικα αρθρα