current views are: 16

25 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση04:20

Η ιστορία του νόμου για το μαύρο πολιτικό χρήμα, ο Κοτσακάς του Άκη και οι νέες διώξεις

Η φωτογραφία που «καίει» τον Τσίπρα

Δημοσίευση 04:20’

Η φωτογραφία που «καίει» τον Τσίπρα

Το νέο αφήγημα που επιχειρεί να στήσει το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου, έχει ως κεντρική γραμμή ότι οι πολιτικοί χώροι από όπου προέρχονται έχουν και την «πολιτική ενοχή» για ότι συνέβη. Ουσιαστικά το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να μετατρέψει την ποινική ευθύνη ορισμένων πολιτικών προσώπων, σε συλλογική ευθύνη ολόκληρων πολιτικών χώρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Από την οδό Πειραιώς αποδομούν τη συγκεκριμένη προσπάθεια με μία μόνο φωτογραφία.

Είναι αυτή, από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πάλαι ποτέ στενό συνεργάτη του Άκη Τζοχατζόπουλου, Αντώνη Κοτσακά, να συνομιλεί με τον σκυμμένο για να τον ακούσει, Αλέξη Τσίπρα. «Ο κ. Τσίπρας ας θυμηθεί ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν υπήρξε ποτέ στέλεχος της ΝΔ. Αν θέλει, ωστόσο, πληροφορίες για τα εξοπλιστικά σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει παρά να ρωτήσει το δεξί χέρι του Άκη Τσοχατζόπουλου: Τον κ. Κοτσακά που εξελέγη πρώτος στην ψηφοφορία της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωνε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αν ωστόσο δεν τον βρει πρόχειρο, μπορεί να ρωτήσει και τον κ. Σωτήρη Καψώχα της ΕΡΤ. Ήταν επί πολλά χρόνια το δεξί χέρι του Γιάννου Παπαντωνίου» προσέθετε σε δηκτικό ύφος ο ίδιος συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ. Για την ουσία της υπόθεσης, από την οδό Πειραιώς επισημαίνουν πως ο δικαστικός έλεγχος του κ. Παπαντωνίου που ξεκίνησε το 2012 πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η δυσώδης υπόθεση των εξοπλιστικών. «Για να διαταχθεί προσωρινή κράτηση, προφανώς η Δικαιοσύνη έκρινε ότι υπήρχαν λόγοι που την καθιστούσαν αναγκαία», λένε.

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη πάντως υπενθύμιζαν ότι τόσο ο Άκης Τσοχατζόπουλος, όσο και ο Γιάννος Παπαντωνίου (που προς το παρόν έχει προφυλακιστεί μόνο ως ύποπτος φυγής και δεν έχει καταδικαστεί ακόμη για τα όσα κατηγορείται), πέρασαν την πύλη του Κορυδαλλού, λόγω του νόμου Καστανίδη, της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου για το μαύρο πολιτικό χρήμα.  Το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί επί της αρχής στις 12 Απριλίου του 2011, από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με τα δύο κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν απλά «παρών».

Μάλιστα, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είχε χαρακτηρίσει το νόμο «μεγάλο πολιτικό λάθος» και είχε δηλώσει ότι «επιφυλάσσεται». Ο τότε εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μουλόπουλος, είχε τονίσει πως η ατιμωρησία και η συγκάλυψη είναι η συνήθης κατάληξη των εξεταστικών επιτροπών, αφού, όπως είχε υποστηρίξει, κάνοντας όπως αποδεικνύεται σήμερα μια αναφορά στα μελλούμενα, «ζητούμενο είναι να ηττηθεί ο πολιτικός αντίπαλος και όχι να υπάρξει κάθαρση». 

Για το ίδιο το νομοσχέδιο, ο κ. Μουλόπουλος είχε πει ότι οι νέες ρυθμίσεις ήταν αλυσιτελείς, καθώς είχαν απλώς συμβολική σημασία. Επομένως για το κόμμα του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με τα ίδια κοινοβουλευτικά στελέχη που έζησαν τη διαδικασία, ήταν καλύτερο τελικά να μην ψηφισθεί ο νόμος. Στην οδό Πειραιώς πάντως, με βάση και τις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου, Πολάκη, Τζανακόπουλου και άλλων κυβερνητικών στελεχών που έχουν υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, εκτιμούν ότι το «σίριαλ» των διώξεων θα έχει και συνέχεια.

Πλησιάζοντας στις εκλογές και υπό την πίεση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην ΝΔ αναμένουν το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει σε μια εκστρατεία ενοχοποίησης εν ενεργεία πολιτικών αντιπάλων, με όπλο τη Novartis. Από την πλευρά τους, τα γαλάζια στελέχη θα συνεχίσουν να ζητούν επίμονα απαντήσεις για τα όσα δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς σχετικά με τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου στο υπουργικό Συμβούλιο, περί χρηματισμού της κυβέρνησης από τον Σόρος «για να αγοράζει ξένους».

Ήδη χθες, η ΝΔ κίνησε τη διαδικασία της κατάθεσης εγγράφων στην Βουλή αξιώνοντας να δουν οι βουλευτές την επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά. «Είτε ο ίδιος είτε ο πρωθυπουργός έχουν υποχρέωση να την καταθέσουν στη Βουλή» τόνιζαν από την αξιωματική αντιπολίτευση.

 


σχετικα αρθρα