ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ιταλία θα ζητήσει συγγνώμη για τον πόλεμο του ’40 μέσω του Ματαρέλα

Δημοσίευση 27 Οκτωβρίου 2018, 11:58 / Ανανεώθηκε 27 Οκτωβρίου 2018, 16:50
Η Ιταλία θα ζητήσει συγγνώμη για τον πόλεμο του ’40 μέσω του Ματαρέλα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Ιταλός Πρόεδρος θα βρεθεί στην Ελλάδα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Η συγγνώμη της Ιταλίας προς το λαό της Ελλάδας για την απρόκλητη κήρυξη πολέμου το 1940 άργησε σχεδόν 70 χρόνια.

Αυτή τη συγγνώμη τελικά θα την εκφράσει δημόσια αύριο στην Θεσσαλονίκη, από το βήμα της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για το «ΟΧΙ», ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας έρχεται στην Θεσσαλονίκη κατόπιν προσκλήσεως του ομολόγου του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για να παρακολουθήσει την επιβλητική παρέλαση με την οποία η χώρα μας τιμά τους ήρωες του 1940 που αντιστάθηκαν και νίκησαν τη στρατιά του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι.

Ο κ. Ματαρέλα, σύμφωνα με την Καθημερινή, θα αδράξει την ευκαιρία, να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για λογαριασμό της χώρας του για τα δεινά που προκάλεσε ο πόλεμος αυτός και τα όσα επακολούθησαν, στον ελληνικό λαό.

Θα είναι η πρώτη φορά που από πλευράς Ρώμης θα γίνει αυτό και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, ενώ δεν υπολείπεται συμβολισμών και η παρουσία στην στρατιωτική παρέλαση του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας.

Οι δυο πρόεδροι μετά την παρέλαση της Θεσσαλονίκης αναμένεται να αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Κεφαλονιά, όπου θα αποτίσουν φόρο τιμής στην μνήμη των χιλιάδων εγκλωβισμένων στρατιωτών της μεραρχίας «Ακουα», που  αρνούμενοι να παραδώσουν τα όπλα τους σκοτώθηκαν πολεμώντας γενναία στις φονικές μάχες εναντίον γερμανικών στρατευμάτων, αμέσως μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας.

Ο κ. Ματαρέλα θα καταθέσει το πρωί στεφάνι στο Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα μεταβεί στην εξέδρα της παρέλασης την οποία θα παρακολουθήσει μαζί με τον κ. Παυλόπουλο. Από την Κεφαλονιά και μέσω Κέρκυρας αναμένεται να επιστρέψει το βράδυ στη Ρώμη.

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι με την αστυνομία να έχει σχεδιάσει αυστηρά μέτρα φρούρησης, ώστε να αποτραπούν πιθανά επεισόδια.