ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Επιφυλακτική η αντιπολίτευση για τα κίνητρα Τσίπρα

Δημοσίευση 29 Οκτωβρίου 2018, 18:44 / Ανανεώθηκε 31 Οκτωβρίου 2018, 11:14
Συνταγματική Αναθεώρηση: Επιφυλακτική η αντιπολίτευση για τα κίνητρα Τσίπρα
Photo: ΑΠΕ=ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αντιδρώντας στην επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η Νέα Δημοκρατία ζήτησε να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων παρέθεσαν σημεία που χρήζουν αλλαγών, ενώ το ΚΚΕ έκανε λόγο για σχεδιαζόμενες αλλαγές που ενισχύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του Συντάγματος.

Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε: «Την ώρα που ο κυνικός συνεταιρισμός των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραπαίει και ο κ. Τσίπρας αναζητεί εναγωνίως ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία, θυμήθηκε ξαφνικά την -ξεχασμένη και από τον ίδιο- Συνταγματική Αναθεώρηση. Ζητεί μάλιστα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, την ώρα που καθημερινά την υβρίζει, τη συκοφαντεί και την απειλεί ακόμη και με διώξεις», σημειώνει η Πειραιώς και συνεχίζει:

«Η θέση της ΝΔ για τη Συνταγματική αναθεώρηση ήταν και παραμένει ξεκάθαρη. Η χώρα χρειάζεται μια ευρεία και τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη. Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό για μια γενναία Συνταγματική αλλαγή. Μακάρι να αποδειχθεί, έστω για μια φορά, πολιτικά ώριμος και ο κ. Τσίπρας».

Πηγές στην Πειραιώς επισήμαναν το απόγευμα πως «βασική μας διαφωνία δεν είναι μόνο το 16 για την ίδρυση και μη κρατικών πανεπιστημίων. Είναι πολλά τα άρθρα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εντάξει καν στη ενδοκομματική του συζήτηση. Όπως το 103 μέσω του οποίου θέλουμε να ενισχύσουμε τις αρμοδιότητες των Δήμων και την οικονομική τους αυτοτέλεια. Το 106 που εμείς θεωρούμε αναγκαίο να περιλάβει κίνητρα για την οικονομική ανάπτυξη και ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Και βέβαια το 110 μέσω του οποίου εμείς προτείνουμε την απλοποίηση της ίδιας της αναθεωρητικής διαδικασίας. Επίσης στις δικές μας προτάσεις (που αρνείται επί του παρόντος να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ) είναι και το 101 που εμείς εισηγούμαστε να ενταχθεί η αξιολόγηση και η αξιοκρατία στο Δημόσιο».

Ποτάμι: Επτά λόγοι για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Με τη σειρά του, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη παρέθεσε επτά σημεία του Συντάγματος που χρήζουν αλλαγής:
 

  1.  Να μην παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών σε χρόνους συντομότερους από εκείνα των πολιτών.
  2.  Για την άρση της ασυλίας των βουλευτών να αποφασίζει δικαστικό συμβούλιο και όχι τα κόμματα στην Βουλή.
  3.  Να μην ορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση χωρίς κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις αμεροληψίας.
  4. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη μπορεί να χρησιμοποιείται για την πτώση της κυβέρνησης.
  5. Οι ιεράρχες να μην καθορίζουν την πολιτική στην Παιδεία και να μη στέκονται εμπόδιο στη διεύρυνση των δικαιωμάτων.
  6.  Οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να κάνουν τις σπουδές που θέλουν.
  7. Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού.


«Αυτές είναι οι 7 σημαντικότερες προτάσεις του Κινήματος μας για το νέο Σύνταγμα. Η πλήρης πρόταση μας έχει από καιρό δημοσιοποιηθεί και απαντά σε όλα τα προβλήματα που έχουν εντοπισθεί τα δέκα τελευταία χρόνια. Θα προσέλθουμε στη διαδικασία της αναθεώρησης, αλλά αποφασισμένοι να μην θυσιάσουμε τις αναγκαίες αλλαγές στον βωμό μικροκομματικών και ευκαιριακών σκοπιμοτήτων».

«Είναι η ώρα η χώρα να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο Σύνταγμα χωρίς ιδεοληψίες και λαϊκισμούς» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

ΚΚΕ: Ψευδεπίγραφα συνθήματα

«Οι επιδιωκόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, όχι μόνο δεν αλλάζουν, αλλά ενισχύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του» υποστηρίζει το ΚΚΕ.

«Αυτό επιδιώκεται και με την αντιδραστικοποίηση διατάξεων (όπως είναι η ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας), αλλά και με κάποια ημίμετρα αντί για κατοχύρωση υπερώριμων αιτημάτων, όπως ο πλήρης διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας. Επίσης, με ψευδεπίγραφα συνθήματα “περί ενίσχυσης της δημοκρατίας” υποκρύπτεται η επιδίωξη της κυβέρνησης να ενισχυθεί ο διπολικός καβγάς με τη ΝΔ, στη βάση του κάλπικου διλήμματος “πρόοδος – συντήρηση”, τη στιγμή που ταυτίζονται στα κρίσιμα ζητήματα.

»Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν αυτή που έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015, μετατρέποντας σε ένα βράδυ το λαϊκό ΟΧΙ σε ΝΑΙ και υλοποίησε ένα σωρό αντιλαϊκών μέτρων με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου; Όπως επίσης ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που έφερε διάταξη η οποία βάζει μεγάλα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία;

»Αποδεικνύεται ότι η όποια αναγνώριση κάποιων δικαιωμάτων στο Σύνταγμα έχει περισσότερο διακηρυκτικό χαρακτήρα και συνοδεύεται με ρήτρες, προϋποθέσεις, νόμους, που τα καταστρατηγούν στην πράξη.

»Το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα και θα πάρει μέρος στη διαδικασία που προβλέπεται, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Λεβέντης: Οι βουλευτές που φεύγουν να παραδίδουν την έδρα

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα του αναφέρθηκε ο Βασίλης Λεβέντης στην πρώτη του αντίδραση για την επιστολή του πρωθυπουργού:

 «Το πολιτικό μας σύστημα διαγράφει παρακμιακή καμπύλη μετά και τις τελευταίες μεταγραφές βουλευτών από κόμμα σε κόμμα. Πρέπει οι βουλευτές που φεύγουν ή διαφωνούν να παραδίδουν την έδρα. Διαφορετικά το να βελτιώνεις άλλα ζητήματα και ο δημόσιος βίος να μαστίζεται κάνουμε μία τρύπα στο νερό.

»Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό και συζήτηση για αναθεώρηση επί ήσσονος σημασίας ζητημάτων θα αποτελέσει αυταπάτη. Όταν αλλάζεις το Σύνταγμα πρέπει να χτυπάς τις παθογένειες του δημόσιου βίου. Επίσης όταν το κράτος κάνει προμήθειες και μεγάλα δημόσια έργα πρέπει να παρίσταται εισαγγελικός λειτουργός στις επιτροπές που θα βγαίνει μετά από κλήρωση από το σώμα εισαγγελέων εφετών. Διαφορετικά η διαφθορά θα συνεχιστεί» κατέληξε.