ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άποψη: Η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν είναι «σωσίβιο» για αλλαγή ατζέντας καθ’ οδόν για τις εκλογές

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 31 Οκτωβρίου 2018, 12:43 / Ανανεώθηκε 31 Οκτωβρίου 2018, 12:43
Άποψη: Η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν είναι «σωσίβιο» για αλλαγή ατζέντας καθ’ οδόν για τις εκλογές
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Γιατί είναι καταδικασμένη η διαδικασία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο νέος Συνταγματικός Χάρτης της χώρας πρέπει να είναι οραματικός, να δίνει την κατεύθυνση πως θα πορευτεί η χώρα στο μέλλον. Γι' αυτό και δεν πρέπει να συνδέεται με τις ιδεολογικές αρχές και το χειρότερο αγκυλώσεις της μιας ή της άλλης πλευράς. 

Η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός κόμματος και μόνο αλλά να προκύπτει από συναίνεση. Ούτε βέβαια μπορεί να χρησιμοποιείται ως «σωσίβιο» μιας κυβέρνησης που οδεύει προς την έξοδο και την επιστρατεύει σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την ατζέντα που την εγκλωβίζει στη φθορά όπως συμβαίνει τώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά βαΐων και κλάδων τον Οκτώβριο του 2016 παρουσίασε την περιβόητη Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχε ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και πανεπιστημιακοί - αν θυμάμαι καλά ουδείς συνταγματολόγος. Πρόταση έγινε και σε τρία στελέχη της ΝΔ, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που αρνήθηκε και τους Κώστα Αγοραστό και Κωνσταντίνο Μίχαλο που ανταποκρίθηκαν στην αρχή αλλά αποχώρησαν στη συνέχεια, μετά από παρέμβαση της Πειραιώς η οποία απέδωσε σε προσχήματα την πρωτοβουλία για να της δημιουργήσει ο Τσίπρας εσωκομματικά προβλήματα.

Η Επιτροπή αυτή υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για την διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε εθνική κλίμακα, με διοργάνωση θεματικών συζητήσεων και εκδηλώσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας, τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων, συλλογικοτήτων κλπ. Τα συμπεράσματα θα παρουσιάζονταν σε 13 συνελεύσεις σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Η Επιτροπή διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη. Ολα αυτά τα ωραία χάθηκαν στη μετάφραση αποδεικνύοντας πόσο συγκυριακή ήταν η όλη κίνηση.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να ανοίξει δύο χρόνια μετά, εκ νέου τη συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση σε μια στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος τον προειδοποιεί ότι θα φύγει από την κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία για το σκοπιανό, μετράει τα «κουκιά» για ψήφο εμπιστοσύνης που τυχόν χρειαστεί μετά τους ΑΝΕΛ για να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι να πάει σε εκλογές και βέβαια βάρυνε πολύ την ατμόσφαιρα η κόντρα Καμμένου - Κοτζιά με επίκεντρο τον Σόρος και σκιές για διαφθορά.

Η ατζέντα της Συνταγματικής Αναθεώρησης που παρουσίασε ο κ.Τσίπρας έδειξε ότι ο πήχης που βάζει είναι πολύ χαμηλός. Σε κρίσιμα θέματα δεν εξασφάλισε ούτε καν την εσωκομματική ομοφωνία. Αποκλείει κρίσιμα άρθρα που ενδιαφέρουν πολύ μεγαλύτερο μέρος των πολιτών από το συρρικνωμένο εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ με χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο 16 για την ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ή την εισαγωγή της αξιολόγησης και αξιοκρατίας στο δημόσιο. Και βέβαια ο πρωθυπουργός δεν φέρεται διατεθειμένος να κάνει καμία προσπάθεια για την αναζήτηση συναίνεσης ώστε να μην χαθεί μια ακόμη ευκαιρία.

Όσο για το επιχείρημα του για το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών το οποίο χρησιμοποιεί για να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν συναινεί γιατί δεν θέλει στο βάθος να αλλάξει, πέφτει στο κενό. Από τον Νοέμβριο του 2006 ο πρόεδρος της ΝΔ, όταν ήταν απλός βουλευτής, εισηγήθηκε να ενταχθεί στην τότε αναθεώρηση η αλλαγή του άρθρου αλλά κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν τη συνυπέγραψε.

Ο χρόνος για τη συζήτηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης - λίγους μήνες πριν τις εκλογές - θυμίζει τα όσα είχε δηλώσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τον Μάιο του 2014 καταγγέλλοντας ως “άκαιρη” την πρόταση αναθεώρησης της κυβέρνησης Σαμαρά. Λίγους μήνες μετά έριξε την κυβέρνηση συμπράττοντας με τη Χρυσή Αυγή, τον Πάνο Καμμένο και τον Φώτη Κουβέλη, όπως τον κατηγορεί η ΝΔ εργαλειοποιώντας μάλιστα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που θέλει σήμερα να αλλάξει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προτείνει στον πρωθυπουργό από το 2016 να κάνει δεκτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα που προτείνει προς αναθεώρηση η ΝΔ, και η ΝΔ να δεσμευτεί ότι θα κάνει δεκτά τα άρθρα που προτείνει προς αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ και να κριθούν αναθεωρητέα εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία των 180 ψήφων. Το λόγο μετά θα έχουν οι πολίτες οι οποίοι με την ψήφο τους στις εκλογές θα αποφασίσουν την κατεύθυνση των αλλαγών της αναθεώρησης οι οποίες θα μπορούν να περάσουν με 151 ψήφους. Αυτήν τη θέση εκφράζει η ΝΔ και σήμερα. Ο Τσίπρας χαρακτήρισε «παιδιάστικη» την πρόταση.

Όλα δείχνουν ότι η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης και να ξεκινήσει τώρα, εάν μείνουν απέξω άρθρα που θεωρεί κρίσιμα η ΝΔ, στην επόμενη Βουλή θα κριθεί άγονη και θα υπάρξει εκκίνηση νέας συζήτησης με την ατζέντα της ΝΔ να κυριαρχεί αυτήν τη φορά. Ούτε αυτό είναι θετικό. Η συναίνεση είναι το μείζον. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα του ελληνικού πολιτικού συστήματος.