current views are: 8

6 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση05:12

Η βραδυφλεγής βόμβα Κοτζιά και η σιβυλλική δήλωση Μητσοτάκη για τις Πρέσπες

«Οι “καυτές πατάτες” μπορεί και να κρυώσουν»

Δημοσίευση 05:12’

«Οι “καυτές πατάτες” μπορεί και να κρυώσουν»

Η πρόσφατη παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, μεσούσης της διαδικασίας για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών στη γειτονική χώρα, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στο εσωτερικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χθες ο τέως υπουργός «κατά παντός υπευθύνου», στη ΝΔ λένε, ότι στοχεύει στον υπουργό Άμυνας. Όπως εξηγούν από την οδό Πειραιώς, αν και ο Πάνος Καμμένος δεν αναφέρεται ονομαστικά σε αυτή, όλοι γνωρίζουν πως ήταν ο πρώτος που υπαινίχθηκε δημόσια, ότι ο κ. Κοτζιάς χρηματοδοτήθηκε υπογείως από τον Τζορτζ Σόρος.

Παράλληλα εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν έγινε σε μια τυχαία χρονική στιγμή, αλλά την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει το δημόσιο διάλογο γύρω από το πόρισμα για το «Ερρίκος Ντυνάν», στοχοθετώντας πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Στο πλαίσιο αυτό, η μήνυση του κ. Κοτζιά, μέσω του δικηγόρου του, Χρήστου Κουτσονάσιου, θεωρείται ότι είναι ένα έμμεσο μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο τέως υπουργός Εξωτερικών εκτιμά πως τα δημοσιεύματα που έχουν ως στόχο το πρόσωπό του και την αποδόμηση των όσων λέει, προέρχονται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Μάλιστα ο ίδιος, που πλέον από τη ΝΔ θεωρείται αστάθμητος παράγοντας, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει και το χρόνο ζωής του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναμένεται να δώσει συνέχεια στο συγκεκριμένο θέμα, μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο του Open και την Έλλη Στάη. Υπό τα δεδομένα αυτά, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν βάζουν και στοίχημα για το αν ο Αλέξης Τσίπρας μπορέσει τελικά να φτάσει σε τετραπλές κάλπες τον Μάιο, ή αν θα προκηρύξει εκλογές νωρίτερα.   

«Πρώτη φορά, σε εν ενεργεία κυβέρνηση, τέως υπουργός Εξωτερικών καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Άμυνας», σημείωνε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την «αφωνία» για το θέμα από την πλευρά του πρωθυπουργού. «Η παραίτηση ενός υπουργού δεν είναι προσωπικό ραβασάκι. Εφόσον αρνήθηκε να τη δημοσιοποιήσει ο κ. Τσίπρας, οφείλει να το πράξει ο κ. Κοτζιάς. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις» συμπλήρωνε ο ίδιος.

Η διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη

Στην αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν σε κάθε περίπτωση, «ιδιαίτερα θετική» την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου να διατάξει προκαταρκτική έρευνα στην Εισαγγελία Διαφθοράς για το θέμα. «Είναι επίσης πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, που παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη για κατηγορίες που εκτοξεύονται από έναν υπουργό προς έναν άλλον, εντός ενός υπουργικού συμβουλίου» τονίζουν τα γαλάζια στελέχη, που εδώ και δύο εβδομάδες είχαν προσκομίσει και το βίντεο με τις επίμαχες δηλώσεις του κ. Κοτζιά στο Κρήτη TV.

Όπως επεσήμαινε στην ιστοσελίδα μας υψηλόβαθμο στέλεχος της οδού Πειραιώς, «χρειάζεται άμεση διερεύνηση της υπόθεσης και μακάρι η Εισαγγελία να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια για όλες αυτές τις αδιαφανείς συναλλαγές που έχουν καταγγελθεί με μια εταιρεία του Τζορτζ Σόρος, όπως βέβαια και για το πώς “αξιοποιήθηκαν” τα κονδύλια που διαχειρίστηκε ο κ. Καμμένος για τους πρόσφυγες με απευθείας αναθέσεις».

Ο «χρησμός» Μητσοτάκη

Επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, από τη ΝΔ υπενθυμίζουν ότι έχουν καταστήσει σαφή της θέση τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την κύρωσή τους και συνεπώς δεν τους βρίσκουν σύμφωνους καμιά συνταγματική αναθεώρηση που κινείται στο πλαίσιο αυτό και αναγνωρίζει στους Σκοπιανούς «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα. Σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη, η πρόταση Ζάεφ για την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας κάνει ακόμη χειρότερη την ήδη κακή συμφωνία.

Και αυτό γιατί, όπως λένε από την οδό Πειραιώς, διατηρεί το άρθρο 36, που όχι μόνο συντηρεί, αλλά και υποδαυλίζει τον αλυτρωτισμό, ενώ επιβεβαιώνεται και η επιμονή των Σκοπίων στην ύπαρξη δήθεν «Μακεδονικού» έθνους, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. «Συμφωνεί ή όχι με το περιεχόμενο της πρότασης Ζάεφ;» ρωτούν από τη ΝΔ, με τον κ. Μητσοτάκη να δίνει προχθές μια σιβυλλική απάντηση στην ερώτηση του Πρώτου Θέματος σχετικά με το τι θα κάνει αν ο κ. Τσίπρας δεν φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή και αφήσει την «καυτή πατάτα» στα χέρια του: «Οι “καυτές πατάτες” μπορεί και να κρυώσουν», δήλωσε…


σχετικα αρθρα