current views are: 5

7 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση09:03

Τα βλέμματα στο συνέδριο του ΕΛΚ – Το πλεονέκτημα του Μητσοτάκη και η κούρσα διαδοχής του Γιούνκερ

«Μάχη» Βέμπερ – Στουμπ για την προεδρία της Κομισιόν

Δημοσίευση 09:03’

«Μάχη» Βέμπερ – Στουμπ για την προεδρία της Κομισιόν

Αποστολή στο Ελσίνκι 

Τον υποψήφιο που θα πάρει το χρίσμα για να διεκδικήσει τη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα προκύψει από τη νέα σύνθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, μετά τις εκλογές της 26ης Μαίου του 2019, εκλέγει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο συνέδριο του που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι σήμερα και αύριο.

Οι σύνεδροι θα επιλέξουν μεταξύ του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ και τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. Φαβορί θεωρείται ο Βέμπερ τον οποίο στηρίζει και η ΝΔ. Εχουν στενές πολιτικές και φιλικές σχέσεις  με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ο προεκλογικός αγώνας ήδη άρχισε στο συνεδριακό κέντρο «Μεσουκέσκους». Υπάρχουν σταντ με τις φωτογραφίες των υποψηφίων. Είναι παρόντες και οι δύο και βγάζουν σέλφι με τα μέλη του EPP που ψηφίζουν. Υποστηρικτές τους μοιράζουν προεκλογικό υλικό. 

Βέμπερ και Στουμπ το πρωί θα κάνουν ομιλίες στους συνέδρους παρουσιάζοντας το όραμα και τις προτεραιότητες για την Ευρώπη του μέλλοντος και την  στρατηγική που προτείνουν για την αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού που οδηγεί σε ψήφους προς ακραίες δυνάμεις. Το απόγευμα θα γίνει και ένα ντιμπέιτ. Αύριο Πέμπτη στις 11.30 θα γίνει η ψηφοφορία.

Το «παρών» στην κορυφαία χριστιανοδημοκρατική μάζωξη θα δώσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ψηφίζει και αυτός για τον δυνάμει διάδοχο του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, πρωθυπουργοί και πρόεδροι δεκάδων εθνικών κομμάτων που ανήκουν στο ΕΛΚ, οι 219 ευρωβουλευτές του κόμματος και άλλοι αξιωματούχοι. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τα πρόσωπα που συγκεντρώνουν το εκλογικό ενδιαφέρον, καθώς η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές που οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν να γίνεται κυβέρνηση. Τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά για τα αδελφά κόμματα σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία κλπ. Η άνοδος των ακροδεξιών και των ευρωσκεπτικιστών είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης των παραδοσιακών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαίου. 

Για πολλούς αξιωματούχους του ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι πέτυχε να προηγείται σημαντικά του «λαϊκιστή» Αλέξη Τσίπρα όπως τον αποκαλούν,  αποφεύγοντας πλέον τον χαρακτηρισμό του ως «κομμουνιστή» μετά τις κυβιστήσεις στις οποίες επιδόθηκε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, την Τετάρτη στις 15.30, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε πάνελ της ολομέλειας με θέμα: «Ευημερία για όλους – Περισσότερη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για την Ευρωπαϊκή οικονομία». Θα ακολουθήσει, στις 19.00, η ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην ολομέλεια του Συνεδρίου.

Αυλαία για την Μέρκελ 

Ήδη συζητείται στο Ελσίνκι η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την προεδρία του CDU μετά τις αλλεπάλληλες ήττες που υπέστη το κόμμα με πιο πρόσφατες στα κρατίδια της Βαυαρίας και τη Εσσης όπου το ακροδεξιό AFD συγκεντρώνει  ποσοστά άνω του 10-11%.  Δεν ακούγονται φωνές του τύπου «τι κρίμα δεν έπρεπε να φύγει». Αντίθετα τα σχόλια που γίνονται είναι ότι «παραιτήθηκε όπως έπρεπε». Στις αρχές Δεκεμβρίου εκλέγεται ο νέος πρόεδρος του CDU. 

Κάποιοι υψηλόβαθμοι Γερμανοί μάλιστα με τους οποίους συνομίλησε το newpost.gr βάζουν ακόμη και στοίχημα ότι η Μέρκελ θα χρειαστεί να αποχωρήσει και από την Καγκελαρία πριν την λήξη της θητείας το 2021. Στο Ελσίνκι πέφτει η κομματική αυλαία της πάλαι ποτέ σιδηράς κυρίας. Για τελευταία φορά έρχεται ως πρόεδρος του κόμματος της CDU σε συνέδριο του κόμματος. Τις επόμενες φορές θα είναι μόνο με την ιδιότητα της Καγκελαρίου. 

Ο Ορμπαν

Aνάμεσα στους ηγέτες που θα μιλήσουν στο συνέδριο του ΕΛΚ είναι ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, οι πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας Λίο Βαράκνταρ, της Κροατίας Αντρέι Πλενκόβιτς, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και ο πολύς Βίκτορ Ορμπαν. 

Παρά το γεγονός ότι προκαλεί πολλές αντιδράσεις και έχει κινηθεί σε βάρος του η διαδικασία κυρώσεων, το ΕΛΚ δεν θέλει να τον χάσει. Είναι ισχυρός. Σε αυτό το ευρωκοινοβούλιο η Ουγγαρία έχει 21 ευρωβουλευτές. Μπορεί στην επόμενη θητεία να τους αυξήσει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΕΛΚ να πέφτει από τους 219 ευρωβουλευτές στους 190. Αν τους φύγει και ο Ορμπαν που δέχεται φλερτ από την Λεπέν και τον Σαλβίνι να φτιάξουν δική τους ομάδα, θα μείνουν με 170. 


σχετικα αρθρα