ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 16 Νοεμβρίου η σύγκληση της Ιεραρχίας για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Δημοσίευση 9 Νοεμβρίου 2018, 13:06 / Ανανεώθηκε 9 Νοεμβρίου 2018, 14:31
Στις 16 Νοεμβρίου η σύγκληση της Ιεραρχίας για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Πληροφορίες για συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με την Πρόξενο της Ελλάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λόγω των εξελίξεων στο χώρο της Εκκλησίας και της αναταραχής που επικρατεί, συγκαλείται εκτάκτως υπό την προεδρία του Ιερωνύμου, την Παρασκευή 16η Νοεμβρίου, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα την ενημέρωση του Σώματος της Ιεραρχίας περί της δήθεν «ιστορικής συμφωνίας» κατά τον  κ. Τσίπρα και «πρόθεση για συμφωνία» κατά τον κ. Ιερώνυμο.

Την ίδια στιγμή ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρεται να έχει, σήμερα, συνάντηση με τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, για να διαμαρτυρηθεί για τη μη ενημέρωση του Φαναριού αναφορικά με τη συμφωνία.

Προχθές, πηγές από το Φανάρι σημείωναν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος ούτε από την ελληνική κυβέρνηση. 

Μάλιστα, το Πατριαρχείο υπενθύμισε την «Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δηλαδή, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

«Η συμφωνία αυτή δεν αφορά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας πως «η πρόταση θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Ιεραρχία και το υπουργικό συμβούλιο».

Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο, κάτι που φάνηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του Βαρθολομαίου στην Αθήνα, όταν και ματαιώθηκε η συνάντησή του με τον Ιερώνυμο. Τότε, οι δύο πλευρές είχαν επικαλεσθεί «φόρτο εργασίας», λίγες μέρες πριν από τη ματαίωσή της, ωστόσο, είχε εκδοθεί απόφαση του ΣτΕ επί της δικαστικής διαμάχης Εκκλησίας της Ελλάδος - Πατριαρχείου για το ναό στο κτήμα Προμπονά, στα Πατήσια, που είχε κριθεί υπέρ του Πατριαρχείου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr