ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Φανάρι ο Γαβρόγλου εν μέσω έντασης για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Δημοσίευση 9 Νοεμβρίου 2018, 20:45 / Ανανεώθηκε 9 Νοεμβρίου 2018, 23:42
Στο Φανάρι ο Γαβρόγλου εν μέσω έντασης για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Ενοχλημένος ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, ζητά εξηγήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε απόψε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος θα έχει το Σάββατο συνάντηση με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το υπουργείο κάνει λόγο για συνάντηση «προγραμματισμένη από καιρό», η οποία όμως έρχεται την ώρα που ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται να είναι ενοχλημένος από τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τη μισθοδοσία των κληρικών και άλλα θέματα Κράτους – Εκκλησίας.

Μάλιστα ο κ. Βαρθολομαίος κάλεσε την Παρασκευή στο πατριαρχείο την γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη μη ενημέρωσή του.

Προχθές, πηγές από το Φανάρι σημείωναν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος ούτε από την ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, το Πατριαρχείο υπενθύμισε την «Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δηλαδή, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

Και αυτό σημαίνει ότι οι ιερείς των περιοχών αυτών ενδέχεται να μην καλύπτονται από τη συμφωνία για μισθοδοσία από την Εκκλησία της Ελλάδας με επιδότηση από το κράτος.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωνε χθες πως η συμφωνία «δεν αφορά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου» προσθέτοντας πως «η πρόταση θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Ιεραρχία και το υπουργικό συμβούλιο».

Η Ιερά Σύνοδος θα εξετάσει το θέμα σε έκτακτη σύγκλησή της στις 16 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο, κάτι που φάνηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του Βαρθολομαίου στην Αθήνα, όταν και ματαιώθηκε η συνάντησή του με τον Ιερώνυμο. Τότε, οι δύο πλευρές είχαν επικαλεσθεί «φόρτο εργασίας», λίγες μέρες πριν από τη ματαίωσή της, ωστόσο, είχε εκδοθεί απόφαση του ΣτΕ επί της δικαστικής διαμάχης Εκκλησίας της Ελλάδος - Πατριαρχείου για το ναό στο κτήμα Προμπονά, στα Πατήσια, που είχε κριθεί υπέρ του Πατριαρχείου.

Διαβάστε επίσης: ►Η επιστολή που ανησύχησε τον Αρχιεπίσκοπο και τον οδήγησε στην άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr