current views are: 9

14 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση09:11

Διαξιφισμοί στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Προεκλογική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη

Δημοσίευση 09:11’
vouli

Προεκλογική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη

Από τις 11 το πρωί διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η πρώτη συνεδρίαση της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη, η οποία αναμένται να έχει προεκλογικό «άρωμα» και να είναι σφοδρή. 

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν τη σημερινή συζήτηση ως «πρόβα τζενεράλε» πριν από τη μεγάλη μάχη του προϋπολογισμού. Όπως έγραφε νωρίτερα το Newpost, ο πρωθυπουργός αναμένεται κατά την ομιλία του να υπερασπιστεί την επιλογή της κυβέρνησης να αναθεωρήσει συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος.

Αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καλέσει όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην πάει η ευκαιρία  της αναθεώρησης του Συντάγματος χαμένη. Στο ίδιο μήκος κύματος θεωρείται πολύ πιθανό να πετάξει και πάλι το «γάντι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών προκαλώντας τον να πάρει συγκεκριμένη θέση, επαναλαμβάνοντας ότι ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η κατάργηση της σύντομης παραγραφής για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί σε όλες τις τομές στις οποίες προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση του, ενώ ειδική αναφορά θα κάνει στην αλλαγή εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. 

Από την πλευρά της, όπως έγραφε το Newpost, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πως η συγκεκριμένη διαδικασία είναι κομμένη και ραμμένη στις προεκλογικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Η Συνταγματική Αναθεώρηση – εξπρές που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες και μόνο κατά τη ΝΔ. «Εφόσον ο κ.Τσίπρας εννοεί αυτά που λέει απειλώντας μάλιστα την Αντιπολίτευση ότι θα πάρει και τις επιπλέον μέρες που του δίνει το Σύνταγμα και θα κάνει εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, γιατί ο κ.Βούτσης δεν δίνει έξι μήνες στην Επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος;» αναρωτήθηκε υψηλόβαθμη κομματική πηγή με την οποία συνομίλησε το Newpost.

Λίγο μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Προτείνει συνολικά να αναθεωρηθούν 57 άρθρα και 21 ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο κόμματα συμπίπτουν σε 12 στην κατεύθυνση ότι πρέπει να αλλάξουν όχι ως προς το περιεχόμενο. Casus belli για τη ΝΔ θα είναι εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να προχωρήσει όχι μόνο στον ορισμό των άρθρων του Συντάγματος που θα αναθεωρηθούν αλλά και στο περιεχόμενο που θα έχουν.

Παρασκευόπουλος: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν τα δικαιώματα όλων

«Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε ρυθμίσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Στο σύνολό τους, οι προτάσεις αφορούν τα δικαιώματα όλων, τη χώρα γενικά, τη δημοκρατία γενικά» ανέφερε ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο πρώτος βουλευτής που έλαβε τον λόγο στην αναθεωρητική διαδικασία που εκκινεί σήμερα με τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενυπάρχουν και προτάσεις που διακινδυνεύουν ακόμη και κόστος ψήφων, προκειμένου να υπηρετηθούν διαχρονικές αξίες, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας» υποστήριξε ο κ. Παρασκευόπουλος, που έκανε την εισήγηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «το Σύνταγμα δεν είναι ένα ξαφνικό συμβόλαιο σοφών, αλλά προκύπτει μέσα από τους αγώνες των λαών και μέσα από κορυφαίες κοινωνικές αντιθέσεις».

Αναφερόμενος στην πολιτική φυσιογνωμία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, υπογράμμισε ότι «αυτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εμπνέεται από μια ιστορική συγκυρία: αυτή της συνάντησης των αξιών της αριστεράς με τη δημοκρατία».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κέντρο βάρους της πρότασης Αναθεώρησης του Συντάγματος είναι οπωσδήποτε η «εμβάθυνση της δημοκρατίας» και δομικά στοιχεία στη δημοκρατία είναι η συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις, δηλαδή οι θεσμοί αντιπροσώπευσης. Γι΄αυτό και ο κ. Παρασκευόπουλος πρόταξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος μέσα στο συνταγματικό κείμενο. «Η τυπική αναβάθμιση της ρύθμισης σε συνταγματική, διασφαλίζει την πρόληψη σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα είχαν βραχυπρόθεσμους κομματικούς ορίζοντες» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ξεχωριστή αναφορά επεφύλασσε και στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος (ευθύνη μελών κυβέρνησης) για να υπογραμμίσει ότι είναι ζήτημα που αφορά την λειτουργία της δημοκρατίας και την αντιπροσωπευτικότητα και ότι διασφαλίζει τη λογοδοσία των πολιτικών ως στοιχείο της δημοκρατίας.

Αλλά και για το άρθρο 16 (παιδεία) που δεν έχει ενταχθεί στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης στην Ελλάδα δεν είναι απλώς αναγκαίος είναι και ζωτικός». Πρόσθεσε δε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για εφαρμογές που προάγουν την ανταγωνιστική θέση των ιδιοκτητών τους.

Τασούλας: Όλοι θα αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας

«Η ΝΔ αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση του Συντάγματος με όρους που υπαγορεύονται από τις ανάγκες των καιρών και με βάση τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και όχι πρόσκαιρα και κομματικά. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υποκρισία. Θα αναμετρηθούμε όλοι με τις ευθύνες μας. Η δική μας πρόταση δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας.

«Αναμετριόμαστε σήμερα με τις ευθύνες μας για να μη γίνει απρόσφορη η αναθεώρηση. Θα ασκήσουμε όλες τις αρμοδιότητες που έχουμε ώστε να γίνει μια τολμηρή αναθεώρηση μέσω της ψήφου του ελληνικού λαού», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία και ότι αντιλαμβάνονται ως ερμηνευτικό περίγελο το Σύνταγμα.

«Η πρόταση της ΝΔ δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα. Δεν κινδυνεύει η δημοκρατία στη χώρα μας. Ούτε το Σύνταγμα ήταν η αιτία που χρεοκόπησε η χώρα. Χρεοκόπησε γιατί το πολιτικό προσωπικό και ο δημόσιος λόγος δεν μπόρεσαν να την εκσυγχρονίσουν και να διαπαιδαγωγήσουν τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση προχωρούσε με ρυθμό βάδην και η αντιπολίτευση φώναξε όχι βάδην, τροχάδην», είπε ο κ. Τασούλας.

«Μη γελιέστε. Το Σύνταγμα δεν θα σας σώσει αλλά θα βοηθήσει μια αποφασιστική κυβέρνηση να λύσει τους γόρδιους δεσμούς που έχει η χώρα. Για να μην πιστεύουμε ότι υπάρχουν μαγικά Συντάγματα εμείς λέμε ότι με μια αποφασιστική κυβέρνηση, αυτήν που θα εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός μετά τις εκλογές, δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που η Ελλάδα θα συμβαδίσει στην ανάπτυξη, στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο, αποφασιστικά και θεσμικά», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Λοβέρδος: Η Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο

«Πάνω από δύο χρόνια περιφέρανε τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις γειτονιές και τώρα που ήρθε στη Βουλή αποφασίζουν να το αντιμετωπίσουμε με συνοπτικές διαδικασίες», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για το συμφέρον των πολιτών και της Δημοκρατίας.

Όπως τόνισε, «πρέπει ο πολίτης να αισθανθεί ότι με την αναθεώρηση λύνονται δικά του προβλήματα».

«Εάν η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και την διευκόλυνση της καθημερινότητάς του θα απευθυνθεί σε ώτα μη ακουόντων.

«Κύρος από το κύρος του Συντάγματος και μόνο, δεν αντλεί κανένας», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Γκιόκας: Μόνο οι λαϊκοί αγώνες μπορούν να κατοχυρώσουν δικαιώματα

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει προοδευτικό, συμμετοχικό ή δημοκρατικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. «Πραγματικά κυρίαρχος μπορεί να γίνει ο λαός όταν θα έχει στην ιδιοκτησία του τον πλούτο που παράγει, και σε αυτό το πλαίσιο μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης μπορεί να υπάρξουν λαογέννητοι θεσμοί διακυβέρνησης, εξουσίας» πρόσθεσε.

Το ΚΚΕ παλεύει να διευρυνθούν τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, δήλωσε ο κ. Γκιόκας και θύμισε ότι το ΚΚΕ θέλει αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως να προστατευθεί το δικαίωμα στην απεργία ή να καταργηθούν οι τρομονόμοι και άλλες τέτοιες διατάξεις που απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Ο κ. Γκιόκας τόνισε ότι δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που ξεκινάει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και επεσήμανε πως «το κέντρο βάρους της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβερνητική πολιτική σταθερότητα, η κυβερνητική πολιτική συνέχεια, δηλαδή να μη διαταραχθεί η άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής».

Ο κ. Γκιόκας υποστήριξε ότι στόχος είναι και να στηθεί διπολικός καυγάς με τα συνθήματα για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τα κοινωνικά δικαιώματα, με τη δήθεν αντι-νεοφιλελεύθερη ατζέντα, «αλλά είναι θράσος να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για δημοκρατία και κοινωνική προστασία, τη στιγμή που ήταν η πολιτική δύναμη που, ενώ έκανε δημοψήφισμα το 2015, στη συνέχεια υλοποίησε ένα σωρό μέτρα και ΠΝΠ και κατεπείγοντα νομοσχέδια».

Παπαρήγα: Στόχος της κυβέρνησης η εξασφάλιση συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής

«Το αστικό Σύνταγμα επιδέχεται ορισμένες αλλαγές, αλλά όχι εκείνη που θίγει τα ιερά και τα όσια της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας», τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή, η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Αναφέροντας ότι το ΚΚΕ θα παλέψει για να προστατευθούν ορισμένα λαϊκά δικαιώματα, πρόσθεσε πως «δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι αυτό το Σύνταγμα μπορεί να χωρέσει από τον μεγαλύτερο αυταρχισμό ως το μεγαλύτερο ξεγέλασμα του λαού».

Σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ισότητα των πολιτών» σε μια ταξική κοινωνία, ανέφερε υπό μορφή ρητορικού ερωτήματος αν «ο λαός έχει δικαίωμα να ανατρέψει το Σύνταγμα και να επιβάλλει ένα άλλο» όπου αντί για καπιταλιστική ιδιοκτησία να υπάρχει κοινωνική ιδιοκτησία και αντί της «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας» ο εργατικός έλεγχος;

«Όχι δεν μπορεί, γιατί σε αυτό το Σύνταγμα δίπλα στην απατηλή “ισότητα των πολιτών” υπάρχουν και οι διατάξεις για την εθνική ασφάλεια και την δημόσια ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, στη συνέχεια, ότι βάσει των διατάξεων του Συντάγματος ο λαός «μπορεί να επέμβει μόνο όταν απειλούνται τα συμφέροντα της αστικής τάξης».

Αναφέρθηκε στο άρθρο 23 που θέτει περιορισμούς στο δικαίωμα άσκησης της απεργίας, στο άρθρο 28 που επιτρέπει την υιοθέτηση διεθνών συμβάσεων με ισχύ μεγαλύτερη από εκείνη του Συντάγματος καθώς και στο άρθρο 48 περί «καταστάσεως πολιορκίας».

Ειδικά για το άρθρο 28 επισήμανε ότι η ουσία βρίσκεται στο ότι αποτελεί τον ομφάλιο λώρο που επιτρέπει την υπερίσχυση των διεθνών συμβάσεων. Αφ’ ης στιγμής υπάρχει αυτό «η ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή», για την απαραίτητη επικύρωση μπορεί να βρεθεί, τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Η Α. Παπαρήγα είπε επίσης ότι στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης είναι η εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής, προσθέτοντας ο λαός να φοβάται την «πολιτική σταθερότητα» καθώς αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο την «κυβερνητική σταθερότητα», αλλά και τους μηχανισμούς του αστικού κράτους για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τόνισε ότι ο λαός έχει κάθε συμφέρον με το κίνημά του να επιβάλλει «ρωγμές» σε αυτή τη σταθερότητα αν θέλει να αποσπάσει ορισμένες κατακτήσεις και να ανοίξει ένα διαφορετικό δρόμο.

Ανέφερε ακόμα ότι το άρθρο 27 του Συντάγματος παραβιάστηκε με την διέλευση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων για την επέμβαση στην Γιουγκοσλαβία, υπενθυμίζοντας ότι τότε μόνο το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στρογγύλευε» τη θέση του, και άλλες πολιτικές δυνάμεις τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της επέμβασης.

Η Α. Παπαρήγα, απευθυνόμενη στην ΝΔ, υπενθύμισε ότι το ’74 και το ’75 «χάιδευε τους αναθεωρητές» κάνοντας και υποδείξεις στο ΚΚΕ για «σύγχρονη αριστερά» και τώρα δήθεν τους «πολεμά» κάνοντας, στην ουσία, «αντικομμουνισμό με προοπτική να τσακίσετε το κίνημα που ο ένας πολεμά με τον αναθεωρητισμό και ο άλλος με άλλα μέσα».

Βενιζέλος: Ο κανόνας για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις να γίνει κανόνας «εθνικής ιδιοκτησίας»

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Βενιζέλος διείδε τη σημασία ένταξης στο Συνταγματικό Σώμα, κανόνα δημοσιονομικού περιορισμού, στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν γίνει και την υποχρέωση της χώρας να συγκεντρώνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2060. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ένας κανόνας για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να γίνει κανόνας «εθνικής ιδιοκτησίας».

Ακόμα, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τη Βουλή να μην υπερψηφίσει κανένα απότα αναθεωρητέα άρθρα με περισσότερες από 179 ψήφους, προκειμένου η ενισχυμένη πλειοψηφία να αναζητηθεί στην επόμενη Βουλή. 

Για τη δε πρόταση της πλειοψηφίας για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, προειδοποίησε πως θα φέρει μεγαλύτερες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ειδική αναφορά στο άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη λέγοντας: «κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ματαιοπονούν και εκτίθενται».

Μεγαλομύστακας: Η κυβέρνηση προχωρά σε μία κατ’ επίφαση αναθεώρηση

«Μελετώντας τους τέσσερις άξονες της προτεινόμενης συνταγματικής αναθεώρησης γίνεται εύκολα αντιληπτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να προβεί σε μία κατ’ επίφαση αναθεώρηση και όχι σε ριζικές αλλαγές», ανέφερε ο ομιλητής της Ένωσης Κεντρώων, βουλευτής Σερρών Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, στη Βουλή.

Ο κ. Μεγαλομύστακας τάχθηκε κατά της κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, λέγοντας ότι επίσημη θρησκεία έχουν πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Κύπρος, η Δανία, η Αγγλία η Νορβηγία, η Μάλτα και η Γερμανία, που έχουν αναγνωρισμένες εκκλησίες, οι οποίες λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. 
 
Ο βουλευτής τόνισε ότι «η αδυναμία του Κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας φανερώνει μία πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων που είναι αγεφύρωτη, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης, γεγονός που φυσιολογικά οδηγεί σε διάλυση της Βουλής. Επομένως, θέλουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος καθεστώτος και να μην αποσυνδεθεί η διάλυση της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου, καθώς μόνο έτσι θα μπορεί να λειτουργεί και σωστά».

«Σε κάθε περίπτωση, προσφυγή για εκλογή Προέδρου στον ελληνικό λαό δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή από εμάς, αφού παραγνωρίζει την ιδιότητα του εκλογικού Σώματος ως του ανώτατου οργάνου του δημοκρατικού μας πολιτεύματος», συμπλήρωσε.

Ως προς το άρθρο 37 και συγκεκριμένα την παράγραφο 2, σύμφωνα με την οποία προτείνεται ο πρωθυπουργός να είναι εν ενεργεία βουλευτής, ο κ. Μεγαλομύστακας επισήμανε ότι η Ένωση Κεντρώων δεν το αποδέχεται, καθώς έχουν μιλήσει για οικουμενικές κυβερνήσεις που θα αποτελούνται από τεχνοκράτες. Όπως υποστήριξε, η διάταξη για τα δημοψηφίσματα δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να δώσει στον λαό τη δύναμη να αποφασίζει για πολύ σημαντικά θέματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ένωση Κεντρώων ζητά την απλή ανόθευτη αναλογική με την κατάργηση του bonus, και είναι σύμφωνη με την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας σε όσους έχουν διατελέσει βουλευτές σε τρεις διαδοχικές βουλευτικές περιόδους, «και μάλιστα θα θέλαμε αναδρομική ισχύ».

Τέλος, αναφερόμενος στις προτάσεις που θα καταθέσει η Ένωση Κεντρώων για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Μεγαλομύστακας σημείωσε ότι προτείνει «την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 150 και την υποχρεωτική συμμετοχή εισαγγελέα Εφετών σε όλες τις αναθέσεις συμβάσεων δημοσίων έργων και προμηθειών που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ». «Επίσης, ζητούμε να αλλάξει άμεσα το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών και πρέπει να υπάρξει δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων», υπογράμμισε.

Μαυρωτάς: Να μην χαθεί η ευκαιρία για ειλικρινή διάλογο

Να μην πάει χαμένη η ευκαιρία που έχει αυτή η Βουλή και να προχωρήσουν οι πολιτικές δυνάμεις σε έναν ειλικρινή διάλογο, με ψυχραιμία και χωρίς περιχαρακώσεις στα ιδεολογικά χαρακώματά του στη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, κάλεσε από την Ολομέλεια ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι. Διότι, όπως είπε, αν αποτύχουμε να συνεννοηθούμε, τότε ας συνεννοηθούμε ότι θα αποτύχουμε.

«Μία γενναία αναθεώρηση θα έπρεπε να κατοχυρώνει την Ελλάδα ως ένα σύγχρονο κοσμικό ευρωπαϊκό κράτος, του οποίου η οικονομία θα απελευθερωνόταν από τα ασφυκτικά δεσμά του κρατισμού», ανέφερε ο ομιλητής του Ποταμού, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αλλαγές σε διατάξεις του Συντάγματος που φαίνεται να είναι υπερώριμες και από την έως τώρα συζήτηση διαφαίνεται ότι υπάρχει μία κάποια συναίνεση σ’ αυτές, όπως είναι οι διατάξεις για τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων, το άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών ή το άρθρο 62 για τη βουλευτική ασυλία. Επίσης, ο κ. Μαυρώτας υποστήριξε ότι είναι κοινός τόπος η διαπίστωση για την ανάγκη σταθερότητας του εκλογικού κύκλου και η αποσύνδεσή του από την προεδρική εκλογή.

Όπως τόνισε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βάζει και αρκετά θέματα άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, όπως δημοψηφίσματα, εκλογή Προέδρου, απλή αναλογική, ωστόσο διερωτήθηκε -παρότι ακούγεται καλά το να μιλήσει ο λαός- «είμαστε σίγουροι ότι θα εφαρμοστεί και καλά»; «Δυστυχώς, το έχουμε ζήσει αυτό και στο δημοψήφισμα του 2015 και στο Brexit και στα δημοψηφίσματα στην Καταλονία» έφερε ως παράδειγμα.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του Ποταμιού για τη συνταγματική αναθεώρηση, μίλησε για ευέλικτη διαδικασία αναθεώρησης, όχι όμως πρόχειρη, του άρθρου 110. Όπως υπογράμμισε, πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να εισαχθούν στο Σύνταγμα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, τα ζώα, τον σεβασμό στο περιβάλλον γενικότερα.

Τέλος, ο κ. Μαυρωτάς υποστήριξε ότι πρέπει να επιδιωχθούν συναινέσεις όχι μόνο ως προς τον κατάλογο των άρθρων που θα αναθεωρηθούν, αλλά και ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησής τους.


σχετικα αρθρα