ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική Αναθεώρηση - εξπρές με προεκλογικό άρωμα «βλέπει» η ΝΔ

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 14 Νοεμβρίου 2018, 11:25 / Ανανεώθηκε 14 Νοεμβρίου 2018, 11:25
Συνταγματική Αναθεώρηση - εξπρές με προεκλογικό άρωμα «βλέπει» η ΝΔ
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Προτείνει αλλαγή 57 άρθρων, 21 ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπίπτουν σε 12

Μία διαδικασία κομμένη και ραμμένη στις προεκλογικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει η Νέα Δημοκρατία. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη διάσκεψη των προέδρων την Δευτέρα είπε ότι ο χρόνος που θα δοθεί στην διακομματική Επιτροπή που θα συζητήσει τα αναθεωρητέα άρθρα πριν έρθουν στην Ολομέλεια θα είναι δύο μήνες. Ουδέποτε, όμως, στη Μεταπολίτευση δεν δόθηκε τόσο λίγος χρόνος, ασχέτως αν οι περισσότερες αναθεωρήσεις του Συντάγματος στο παρελθόν κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία γιατί περιορίστηκαν σε ελάχιστα άρθρα.

Οι εργασίες τους κράτησαν έξι μήνες και χρειάστηκε να δοθεί και παράταση σε κάποιες περιπτώσεις. Το χρονοδιάγραμμα Βούτση δείχνει ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τον Φεβρουάριο προφανώς όχι από άγνοια αλλά από συγκεκριμένη στόχευση.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση - εξπρές που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες και μόνο κατά τη ΝΔ. «Εφόσον ο κ.Τσίπρας εννοεί αυτά που λέει απειλώντας μάλιστα την Αντιπολίτευση ότι θα πάρει και τις επιπλέον μέρες που του δίνει το Σύνταγμα και θα κάνει εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, γιατί ο κ.Βούτσης δεν δίνει έξι μήνες στην Επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος;» αναρωτήθηκε υψηλόβαθμη κομματική πηγή με την οποία συνομίλησε το newpost.gr. Η εκτίμηση είναι ότι ο Τσίπρας χρησιμοποιεί και αυτήν την κορυφαία διαδικασία για τα προεκλογικά του παιχνίδια και μόνο στην λογική βλέποντας και κάνοντας.

Κάλπες τον Μάρτιο

Ανοιχτό το σενάριο να γίνουν εκλογές τον Μάρτιο του 2019, βλέπουν πολλά στελέχη της ΝΔ. Στο επόμενους μήνες, το Μαξίμου βάζει στο τραπέζι ότι έχει και δεν έχει με στόχο το κυνήγι ψήφων: μη περικοπή συντάξεων, παροχές, προσλήψεις, πολλά μετρητά που θα μπουν στους λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών με τα χρωστούμενα από δικαστικές αποφάσεις, το κοινωνικό μέρισμα, τα επιδόματα κλπ. Εν ολίγοις παίζει τα ρέστα του προκειμένου να μειώσει την ψαλίδα των 10-11 μονάδων που χωρίζει την ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μέχρι τον Φεβρουάριο θα έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή και η συμφωνία των Πρεσπών που θα οδηγήσει στην αποχώρηση του κυβερνητικού εταίρου του κ.Τσίπρα, του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου. Βέβαια και οι δύο πλευρές είπαν ότι θα συνεχίσουν μαζί μέχρι τέλους, με τους ΑΝΕΛ προφανώς να καταψηφίζουν τη συμφωνία αλλά να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης. Αν η ψαλίδα μικρύνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε εκλογές αιφνιδίως μέσα στον Μάρτιο ελπίζοντας η ΝΔ να κερδίσει με μικρή διαφορά. Αν παραμείνει μεγάλη δύσκολα ο Τσίπρας θα πάει να χάσει από τώρα και να κάνει πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα άλλα σενάρια είναι πολλαπλές εκλογές τον Μάιο ή τον Οκτώβριο του 2019.

Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Η ΝΔ αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της για την Συνταγματική Αναθεώρηση λίγο μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην έναρξη της διαδικασίας σήμερα στη Βουλή. Προτείνει συνολικά να αναθεωρηθούν 57 άρθρα και 21 ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο κόμματα συμπίπτουν σε 12 στην κατεύθυνση ότι πρέπει να αλλάξουν όχι ως προς το περιεχόμενο.

Casus belli για τη ΝΔ θα είναι εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να προχωρήσει όχι μόνο στον ορισμό των άρθρων του Συντάγματος που θα αναθεωρηθούν αλλά και στο περιεχόμενο που θα έχουν. Κανένας συνταγματολόγος δεν συμφωνεί με μια τέτοια συνταγματική ακροβασία.

Γι αυτό και μεσολαβούν εκλογές μεταξύ του ορισμού των άρθρων και της συζήτησης για το πως θα αλλάξουν. Για να αποφασίσει για το περιεχόμενο τους η Βουλή που θα έχει νωπή λαική εντολή. Αν το τολμήσει ο ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ δεν προτίθεται να το αποδεχθεί όπως διαμηνύει. «Δεν θα δεχθούμε την συριζοποίηση του Συντάγματος» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προτάσεις ΝΔ

Στις προτάσεις της ΝΔ μεταξύ άλλων προβλέπονται:

-Πλήρης αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.
-Εκσυγχρονισμός του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας.
-Ενίσχυση της αυτονομίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης,
-Θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της. 
-Θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.
-Ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ιδιωτικών.
-Καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.
- Και βέβαια αλλαγή του άρθρου 86 για το νόμο περί ευθύνης υπουργών την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε εισηγηθεί ήδη από το 2006.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr