current views are: 9

14 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση09:52

Απάντηση Σημίτη για άνοιγμα λογαριασμών του: «Δεν έχω τίποτε να κρύψω»

Στο στόχαστρο και συγγενείς του

Δημοσίευση 09:52’

Στο στόχαστρο και συγγενείς του

«Δεν έχω τίποτα να κρύψω» δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης αναφορικά με το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών που ζήτησε η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων.

«Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι προφανές, ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω» υπογραμμίζει ο κ. Σημίτης και καταλήγει:

«Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Και στις συκοφαντίες θα απαντήσω, αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται».

Νωρίτερα, τραπεζικές πηγές επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα των «Νέων», σύμφωνα με το οποίο η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και μελών της οικογενείας του, καθώς και δύο μελών της κυβέρνησης του το 2003.

Η κίνηση της Αρχής έγινε με αφορμή την κατάθεση του Γάλλου Μισέλ Ζοσράν, στελέχους της εταιρείας Thales που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών στην οποία υπάρχουν αναφορές περί του τότε πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα, που δημοσιεύει έγγραφο-ντοκουμέντο, στις 30 Οκτωβρίου διατάχθηκε από την Αρχή το άνοιγμα των λογαριασμών σε πέντε ελληνικές τράπεζες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του κυρίας Δάφνης Σημίτη, του αδερφού του Σπύρου, καθώς και των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργού Δημόσιας Τάξης την περίοδο 2001-2003, και Βαγγέλη Μαλέσιου, υφυπουργού την ίδια περίοδο στο προαναφερόμενο.

Ο κατάλογος των επτά προσώπων για τους οποίους η Αρχή ζητάει να ανοίξουν οι λογαριασμοί συμπληρώνεται από τη σύζυγο του κ. Μαλέσιου, Διαμαντούλα, και τον Λουκά Ρωμανό, μεσάζοντα οπλικών συστημάτων.

Το έγγραφο υπογράφεται από τον προϊστάμενο του τμήματος διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης της Αρχής Δημήτρη Καυκαλά και, όπως αναφέρεται, το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού και των έξι άλλων ατόμων που αναφέρονται σε αυτό γίνεται στο πλαίσιο έρευνας σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4557/2018.

Από το 2005 ο Γάλλος Μισέλ Ζοσράν, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Thales που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, σε κατάθεση του στις γαλλικές δικαστικές αρχές σχετικά με υποθέσεις δωροδοκίας εκ μέρους της εταιρίας, είχε αναφέρει επικαλούμενος συζητήσεις με άλλο πρόσωπο ότι οι Αμερικανοί κέρδισαν το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων “γιατί στοχευσαν ψηλά” στην τότε πολιτική ηγεσία.

Υπενθυμίζεται πως οι ανακριτές Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση των φρεγατών -για την οποία κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του – έχουν ζητήσει από τις γαλλικές αρχές στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής να τους επιτρέψουν την εξέταση του κ.Ζοσράν.

Ο κ.Ζοσράν, είχε κατηγορηθεί στη χώρα του για υπόθεση διαφθοράς και συμφώνησε να συνεργαστεί με τις γαλλικές Αρχές αποκαλύπτοντας τις παράνομες πρακτικές της εταιρείας προκειμένου να παίρνει έργα σε διάφορες χώρες.

Χρυσοχοΐδης: «Οι λογαριασμοί έχουν ανοιχτεί – Δεν φοβάμαι»

Στην επιβεβαίωση του πρωτοσέλιδου της Εφημερίδας «Τα Νέα» προχώρησε μέσω του ΣΚΑΪ και της εκπομπής «Σήμερα» με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

«Οι λογαριασμοί έχουν ανοιχτεί. Ας ανοίξουν ό,τι θέλουν» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε μάλιστα λόγο για παιχνίδια δικαστικών λειτουργών με βάση τις συζητήσεις καφενείου. «Να ξέρουν όμως» πρόσθεσε, «ότι αυτό θα τους έρθει μπούμερανγκ γιατί η ίδια η δημοκρατία με τους νόμους της έχει απαντήσεις».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι ψάχνουν εδώ και καιρό να ενοχοποιήσουν τον Κώστα Σημίτη και βάζουν στο κάδρο και τη σύζυγο του και τον αδελφό του για μια κατάθεση ενός Γάλλου πρώην στελέχους της εταιρίας «Θαλής» που ενδιαφερόταν για το C4I, ο οποίος καταδικάστηκε στη Γαλλία γιατί δεν μπόρεσε να αποδείξει όσα ισχυριζόταν.

Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό στην κυβέρνηση προφανώς δίνουν κουράγιο στους ΑΝΕΛ λέγοντας τους «μείνετε, όλο και κάποιον θα βάλουμε φυλακή. Τα έχουμε ξαναζήσει αυτά» τόνισε.


σχετικα αρθρα