ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν χρειάζεται αναθεώρηση το άρθρο για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Δημοσίευση 14 Νοεμβρίου 2018, 16:47 / Ανανεώθηκε 14 Νοεμβρίου 2018, 16:36
Μητσοτάκης: Δεν χρειάζεται αναθεώρηση το άρθρο για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας
Facebook Twitter Whatsapp

«Μάχη» προεκλογικού χαρακτήρα στη Βουλή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ολομέτωπη επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να «συριζοποιήσει» τη διαδικασία και υποστήριξε πως δεν απαιτείται να αναθεωρηθεί το άρθρο 3 του Συντάγματος για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Μητσοτάκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση συστηματικά και επίμονα διχάζει την ελληνική κοινωνία. Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους»

«Και ο κύριος Τσίπρας ήταν πράγματι ήπιος και συναινετικός. Είναι ο ίδιος κ. Τσίπρας που σε μία πρόσφατη συνέντευξη του προσχώρησε πλήρως στο δόγμα Πολάκη. Εξάλλου τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης τον δίνει κατά μείζονα λόγο η ίδια η κυβέρνηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης, υποστήριξε πως «ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί την αναθεώρηση ως ένα προσχηματικό εργαλείο, ότι δεν έχει άλλο τρόπο να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα την οποία ο ίδιος έχει δημιουργήσει.  Ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο ‘’δόγμα Πολάκη’’ Αν θέλουμε να κάνουμε μία ουσιαστική συζήτηση για το Σύνταγμα προφανώς και δεν μπορούμε να την κάνουμε μέσα σε δύο μήνες. Γιατί δύο μήνες είναι η χρονική διάρκεια φαίνεται να θέλει να καθορίσει η κυβερνητική πλειοψηφία».

«Στα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, παραδοσιακά, δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία και δίνεται η δυνατότητα στους βουλευτές ελεύθερα να εκφράσουν τις απόψεις τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επανέφερε επίσης την πρότασή του να τεθούν προς αναθεώρηση όλες οι προτάσεις των κομμάτων.  «Με την πρότασή μας, στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα επιλέξουν όχι μόνο ποιο κόμμα θέλουν στην κυβέρνηση, αλλά και ποια κατεύθυνση επιθυμούν για το νέο Σύνταγμα. Γιατί άραγε κ. Τσίπρα δεν συμφωνείτε; Δεν πρέπει να έχουν πάντα τον πρώτο λόγο οι πολίτες;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Τι πιο δημοκρατικό από το να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός και για το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Και επιτρέψτε μου να πω ότι κατά την άποψη μου αυτό είναι και το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη όταν υποχρεώνει το πολίτευμα να μεσολαβήσει μία διαδικασία εκλογής ώστε η διαδικασία της αναθεώρησης να επιμεριστεί σε δύο Βουλές. Ο συνταγματικός νομοθέτης δεν καθορίζει αν χρειάζονται 180 βουλευτές στην πρώτη ή στη δεύτερη Βουλή. Ψηφίστε τις δικές μας προτάσεις κ. Τσίπρα και εμείς θα ψηφίσουμε τις δικές σας. Και στις επόμενες εκλογές θα αποφασίσει ο λαός τι πρέπει να αλλάξει στο Σύνταγμα και σε ποια κατεύθυνση. Νομίζω ότι ξέρω ήδη την απάντηση σας, θα ήθελα όμως να την ακούσω και επίσημα στη δευτερολογία σας».

«Εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων»

Απαριθμώντας πρόσφατες υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας [παραχώρηση Ελ. Βενιζέλος, διαχείριση κονδυλίων του προσφυγικού, ΔΕΠΑ], ο κ. Μητσοτάκης είπε αναφερόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Έχετε γίνει ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων».

«Δεν θα επιτρέψουμε να συριζοποιήσετε την αναθεώρηση»

Ο κ. Μητσοτάκης, συνέχισε σε υψηλούς τόνους την τοποθέτησή του, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν θέλει να προχωρήσει σε ουσιαστική αναθεώρηση του συντάγματος.

«Ο εισηγητής σας κ. Κατρούγκαλος, χωρίς να ντρέπεται, είπε ξεκάθαρα ότι ήρθε η στιγμή να αποτρέψετε για μια δεκαετία τις αλλαγές που θεωρείτε ότι δεν πρέπει να γίνουν. Είναι προφανές: θέλετε να αποτρέψετε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα», υποστήριξε χαρακτηριστικά, ενώ λίγο νωρίτερα είπε: «Θέλετε να ματαιώσετε για μια 10ετία κάθε τολμηρή αλλαγή που θα έφερνε η επόμενη κυβέρνηση».

«Μου κάνει εντύπωση ότι κάνατε αναφορά στην αναγκαία αλλαγή η οποία πρέπει να γίνει στο άρθρο που διέπει την ασυλία των βουλευτών αλλά παραλείψατε να αναφέρετε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ο κ. Καμμένος και ο κ. Παππάς ζήτησαν να μην αρθεί η ασυλία τους για να μην οδηγηθούν στο δικαστήριο. Δεν είναι απλά υποκριτές αλλά είναι και δειλοί», τόνισε ακόμη.

«Επικίνδυνες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ»

«Είναι επικίνδυνες κάποιες προτάσεις όπως αυτή για τα δημοψηφίσματα,  με συλλογή υπογραφών από τα social media ενδεχομένως. Όπως επίσης και η πρόταση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ή τη μόνιμη καθιέρωση της απλής αναλογικής η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία», υποστήριξε αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

«Φοβάμαι πως η κυβέρνηση εργαλειοποιεί ακόμη και την Εκκλησία. Δεν χρειάζεται αναθεώρηση του άρθρου 3 και έχει αποδειχθεί ότι οι σχέσεις με το κράτος μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές παρεμβάσεις» είπε ο κ., Μητσοτάκης και συνέχισε: 

«Αντιμετωπίζετε ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα ως ένα διμερές παζάρι ξεσηκώνοντας ταυτόχρονα χιλιάδες ιερείς και δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις σχέσεις του ελληνικού κράτους με το οικουμενικό πατριαρχείο. Βαφτίζετε τους ιερείς ως τι τώρα; Ως ιδιωτικούς υπαλλήλους; Ως κάτι διαφορετικό; Πάντως τους εξαιρείτε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών υποκρινόμενοι ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά ταυτόχρονα θα εξακολουθεί ο κρατικός προϋπολογισμός να τους πληρώνει. Αλλά έτσι σας δίνεται η δυνατότητα να ανοίξετε ακόμα δέκα χιλιάδες θέσεις»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι το κράτος δεν μπορεί να υποτιμά της θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού. «Η εκκλησία δεν είναι εταιρεία. Η Πολιτεία πρέπει να διευκολύνει το φιλανθρωπικό της έργο αλλά με τις φορολογικές υποχρεώσεις που ισχύουν για όλους», τόνισε.

Αναφερόμενος στους κληρικούς είπε ότι έχουν την συμπαράστασή του και «αυτή η κοροϊδία της κυβέρνησης και της απάτης δεν θα περάσει».

«Να αποσυνδεθεί η εκλογή ΠτΔ από τις εκλογές»

Σχολιάζοντας την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε:  «Πρέπει η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να απεμπλέξει πλήρως τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ από τις εθνικές εκλογές. Ο ΠτΔ στη δική μας πρόταση κρατάει ουσιαστικά τις αρμοδιότητες του. Θα δύναται να συγκαλεί και το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Στη δική μας πρόταση ενισχύεται η λειτουργία του Κοινοβουλίου με κανόνες καλής νομοθέτησης και διασφαλίζονται επίσης τα δικαιώματα των μειοψηφών. Αποκτά επιτέλους συνταγματικής κατοχύρωση η καταπολέμηση της κακονομίας και της πολυνομίας και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Εξεταστικές επιτροπές μπορούν να συστήνονται μόνο δύο ανά εκλογική περίοδο αλλά μπορούν να συσταθούν και στην περίπτωση που η πρόταση υπερψηφιστεί από τα 2/5 των βουλευτών. Με άλλα λόγια θα σας δώσουμε ως αντιπολίτευση το δικαίωμα που μας στερήσατε εσείς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι το κόμμα του θα μετέχει κανονικά στις επιτροπές για την αναθεώρηση του συντάγματος. «Προσερχόμαστε ως υπεύθυνη δύναμη του τόπου. Το νέο σύνταγμα πρέπει να είναι λιτό χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, να διασφαλίζει την συνέχεια του Κράτους να θωρακίζει την δικαιοσύνη. Να αποκαθιστά την θωράκιση της δικαιοσύνης», τόνισε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr