ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη για αναθεώρηση, σχέσεις Κράτους με Εκκλησία και άρθρο 16

Δημοσίευση 14 Νοεμβρίου 2018, 17:40 / Ανανεώθηκε 14 Νοεμβρίου 2018, 18:01
Σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη για αναθεώρηση, σχέσεις Κράτους με Εκκλησία και άρθρο 16
Facebook Twitter Whatsapp

Στα ύψη η αντιπαράθεση, με έντονο προεκλογικό «άρωμα»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σφοδρή και ολομέτωπη αντιπαράθεση με έντονο «προεκλογικό» χρώμα, ξέσπασε μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνεδρίαση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για μια σειρά ζητήματα, όπως το άρθρο 16, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το πλαίσιο συμφωνίας με τον Ιερώνυμο και γενικότερα τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Ολομέτωπη επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα

Κατά την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «η κυβέρνηση συστηματικά και επίμονα διχάζει την ελληνική κοινωνία. Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους».

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί χρησιμοποιεί την αναθεώρηση για να «ξεφύγει από την σκληρή πραγματικότητα την οποία ο ίδιος δημιούργησε» και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο ‘’δόγμα Πολάκη’’ Αν θέλουμε να κάνουμε μία ουσιαστική συζήτηση για το Σύνταγμα προφανώς και δεν μπορούμε να την κάνουμε μέσα σε δύο μήνες. Γιατί δύο μήνες είναι η χρονική διάρκεια που φαίνεται να θέλει να καθορίσει η κυβερνητική πλειοψηφία».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του κ. Τσίπρα για θέματα διαφθοράς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως ο πρωθυπουργός «έγινε ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων».

Χαρακτήρισε επίσης επικίνδυνες κάποιες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή για τα δημοψηφίσματα ή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ συνεχίζοντας κορύφωσε την επίθεσή του κατά του κ. Τσίπρα με αφορμή το άρθρο τους Συντάγματος για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και την πρόθεση συμφωνίας με τον Ιερώνυμο: «Αντιμετωπίζετε ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα ως ένα διμερές παζάρι ξεσηκώνοντας ταυτόχρονα χιλιάδες ιερείς και δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις σχέσεις του ελληνικού κράτους με το οικουμενικό πατριαρχείο. Βαφτίζετε τους ιερείς ως τι τώρα; Ως ιδιωτικούς υπαλλήλους; Ως κάτι διαφορετικό; Πάντως τους εξαιρείτε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών υποκρινόμενοι ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά ταυτόχρονα θα εξακολουθεί ο κρατικός προϋπολογισμός να τους πληρώνει. Αλλά έτσι σας δίνεται η δυνατότητα να ανοίξετε ακόμα δέκα χιλιάδες θέσεις»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι το κράτος δεν μπορεί να υποτιμά της θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού. «Η εκκλησία δεν είναι εταιρεία. Η Πολιτεία πρέπει να διευκολύνει το φιλανθρωπικό της έργο αλλά με τις φορολογικές υποχρεώσεις που ισχύουν για όλους», τόνισε.

Διαβάστε επίσης: ►Μητσοτάκης: Δεν χρειάζεται αναθεώρηση το άρθρο για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Ως προς την πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 16, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Αν κάποιος όπως εσείς κι εγώ εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας στην ιδιωτική εκπαίδευση, στο δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο, γιατί τους στερούμε αυτό το δικαίωμα στο Πανεπιστήμιο; Γιατί με τη στάση σας σήμερα συναινείτε στο να φεύγουν από την πατρίδα μας δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά για να σπουδάσουν στο εξωτερικό σε ιδιωτικά πανεπιστήμια; Και στερείτε από την οικονομία μας πολύτιμα έσοδα. Και γιατί τελικά η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διατηρεί το κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση  όταν αυτό έχει καταργηθεί ακόμα και στη Βόρειο Κορέα. Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στην ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16 γιατί η ΝΔ θεωρεί αυτή την αλλαγή μείζονος σημασίας»

Η απάντηση Τσίπρα

Λαμβάνοντας αμέσως μετά το λόγο ο πρωθυπουργός, απάντησε στον κ. Μητσοτάκη σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους. Σχολιάζοντας την πρόταση της ΝΔ να τεθούν προς αναθεώρηση όλες οι προτάσεις των κομμάτων για το Σύνταγμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Ξεκινήσατε την ομιλία σας λέγοντας ότι δεν μπορούμε να βρούμε συναινέσεις τώρα διότι οι συναινέσεις απαιτούν ομαλό πολιτικό κλίμα ενώ τώρα είμαστε σε διαδικασία προεκλογικής περιόδου. Μα κ. Μητσοτάκη τον Γενάρη του ’16 ήρθατε να κουβεντιάσουμε την προοπτική της συνταγματικής αναθεώρησης και ένα μήνα μετά ξεκινήσατε να ζητάτε εκλογές. Από το Φλεβάρη του ’16 είμαστε κατ’ εσάς σε προεκλογικό κλίμα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλετε 67 άρθρα, πάνω από τα μισά του Συντάγματος να τα προχωρήσουμε σε διαδικασία αναθεώρησης. Αυτό δεν είναι αναθεωρητική διαδικασία. Μήπως δεν το έχετε καταλάβει και θέλετε συντακτική συνέλευση; Μήπως θέλετε να ξαναφτιάξουμε το Σύνταγμα μας; Εμείς είμαστε ανοιχτοί να το κουβεντιάσουμε. Αλλά αν αυτή είναι η πρόταση σας μην έρχεστε να μας πείτε τη λογική της ‘ρώσικης ρουλέτας’, να μετατρέψουμε την επόμενη εκλογική αναμέτρηση σε δημοψήφισμα για το Σύνταγμα. Διότι αυτό λέτε. Προφανώς δεν σας βγαίνει το αφήγημα της καταστροφής και λέτε ας τζογάρουμε. Και τόσο πολύ σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα, που δεν σας αρέσουν, ελάτε προτείνετε ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα για το Σύνταγμα», συνέχισε.

Σχολιάζοντας τη θέση της ΝΔ για την προεδρική εκλογή, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Η θέση σας για την Προεδρική εκλογή ενδεχομένως είναι θέση προέδρου του Εδεσσαϊκού, όχι αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Απαντώντας στις αιχμές του προέδρου της ΝΔ για την πρόθεση συμφωνίας με τον Ιερώνυμο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης στην οποία καταλήξαμε με τον Αρχιεπίσκοπο βγάλατε μία ανακοίνωση. Ήταν 6 Νοεμβρίου του 2018. Στην ανακοίνωση λέγατε: ‘η ΝΔ εκφράζει την ικανοποίηση της για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης μας σε ότι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας’. Α ειρωνευόσασταν; (….) Βγάλατε μία ανακοίνωση όχι μόνο αποδεχόμενοι αλλά λέγοντας πως ήταν δική σας πρόταση. Τι άλλαξε; Σήμερα 14 Νοεμβρίου βγάζετε άλλη ανακοίνωση. Και λέτε ότι η ΝΔ δεν είχε την παραμικρή προηγούμενη ενημέρωση πριν από τις σχετικές ανακοινώσεις. Η ικανοποίηση άρχισε να γίνεται ΄δεν είχαμε ενημέρωση΄. (…..) Αναρωτιέμαι. Πώς φτάσαμε από την έκφραση ικανοποίησης, στη θλίψη και τις επιθέσεις όχι στον πρωθυπουργό αλλά προς την Εκκλησία. Τι άλλαξε. Μήπως σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ στο κόμμα σας;»

Ως προς το άρθρο 3 του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Είπατε ότι θέλετε λιτό Σύνταγμα. Στο άρθρο 3 όμως λέτε "καμία αλλαγή".  Ενώ εσείς δε θέλετε να υπόκεινται ούτε οι καναλάρχες σε διαδικασία να παίρνουν άδεια,  θέλετε να παίρνει άδεια μεταφραστής για να μεταφράσει την Αγία Γραφή! Αναρωτιέμαι πώς αισθάνεται με αυτό ένας φιλελεύθερος πολίτης»

Τέλος, δίνοντας απάντηση στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη για το άρθρο 16, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι: «Όσο είμαστε εδώ, και θα είμαστε αρκετά με την αντιπολίτευση που έχουμε, Παιδεία άλλη για τους κληρονόμους και άλλη για τα παιδιά του λαού δεν θα επιτρέψουμε. Όλοι θα είναι ίσοι απέναντι στο υπέρτατο αγαθό της γνώσης».

Αναφορικά με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπει «φρένο χρέους» στο Σύνταγμα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Προτείνετε έναν Συνταγματικό "ζουρλομανδύα", για τα ελλείμματα. Μας κάνατε κριτική για τον "κόφτη" και τώρα εσείς το ζητάτε να μπει στο Σύνταγμα!».

Διαβάστε επίσης: ►Τσίπρας για συνταγματική αναθεώρηση: Οι πολιτικοί δεν πρέπει να είναι κάστα με ειδικά προνόμια

Στην αντεπίθεση ο πρόεδρος της ΝΔ

Ανταπαντώντας για την πρότασή του να τεθούν σε ψηφοφορία όλα τα προς αναθεώρηση άρθρα που προτείνουν τα κόμματα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «συνταγματικό ακτιβισμό», ο οποίος «αντιβαίνει στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος».

«Διέκρινα στην πρόταση σας μία ερμηνεία του Συντάγματος η οποία αποκλίνει από τις απόψεις της μεγάλης πλειοψηφίας των συνταγματολόγων. Ότι δηλαδή μπορείτε να δεσμεύσετε την επόμενη βουλή όχι μόνο ως προς τα προτεινόμενα άρθρα αλλά και ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Αυτά ξεχάστε τα. Αυτό τον συνταγματικό ακτιβισμό θα τον ξεχάσετε διότι αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος. Καταλαβαίνω από το ύφος σας ότι έχετε προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Πείτε το ξεκάθαρα: Θα χάσουμε τις εκλογές δεν θέλουμε να δεχτούμε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε: «Ποιος σας είπε κ. Τσίπρα ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνουν αυτόματα την υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Αν πάτε στην Κύπρο σήμερα και μιλήσετε με τα δημόσια πανεπιστήμια θα σας πουν ότι ευνοήθηκαν από τον ευγενή ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά και αναβαθμίστηκαν και αυτά στην πορεία. (...) Πουθενά στον κόσμο κ. Τσίπρα δημόσιο πανεπιστήμιο δεν τελεί υπό κατάληψη από συλλογικότητες που απαγορεύουν στους φοιτητές να μπορέσουν να κάνουν τα μαθήματα τους Πέμπτη και Παρασκευή επειδή έτσι το γουστάρει ο Ρουβίκωνας».

Τέλος, δήλωσε πως το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί τελείως, προσθέτοντας ότι «το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος όπως τα πάρκα και οι πλατείες, και οι μπαχαλάκηδες, οι ρουβίκωνες και έμποροι ναρκωτικών να ξέρουν ότι την επόμενη ημέρα θα πεταχτούν έξω».

Η ανταπάντηση του πρωθυπουργού

Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε στη δευτερολογία του: «Εμείς ΣΥΡΙΖοποιούμε το Σύνταγμα, όταν εμπεριέχουμε πρόταση που εσείς κύριε Μητσοτάκη έχετε συνυπογράψει;». Και τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, «μάλλον απομακρύνεστε κύριε Μητσοτάκη από την ΝΔ και πηγαίνετε προς τον Λαϊκό Ορθοδοξο Συναγερμό».

Για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, ο πρωθυπουργός έκανε την ίδια αναφορά: «Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ κύριε Μητσοτάκη και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την Εκκλησία;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θέλετε γιατρούς, δασκάλους, νοσηλευτές, πυροσβέστες; Θέλετε επαναφορά στο 1 προς 5, και τους ιερείς στο Δημόσιο Μισθολόγιο. Θέλετε και μικρό Δημόσιο και να εμπεριέχει 10.000 ιερείς».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «δεν έκανα μόνος μου τη συμφωνία. Δεν σέβεστε τον Αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση σε αυτήν την κυβέρνηση».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr