current views are: 10

21 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση13:33

Σύγκρουση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό – Χουλιαράκης: Αλλαγή μείγματος πολιτικής

Ο προϋπολογισμός κατατέθηκε το μεσημέρι στην Ολομέλεια. Θα ψηφιστεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Δημοσίευση 13:33’

Ο προϋπολογισμός κατατέθηκε το μεσημέρι στην Ολομέλεια. Θα ψηφιστεί στις 18 Δεκεμβρίου.

«Έχω την τιμή να καταθέσω στο σώμα τον προϋπολογισμό του 2019 και την εισηγητική του έκθεση. Σας παρακαλώ να οριστούν ημερομηνίες για συζήτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στον Πρόεδρο της Βουλής, στον οποίο παρέσωσε το στικάκι με τον προϋπολογισμό του 2019.

Ο Νίκος Βούτσης σημείωσε από την πλευρά του: «Είμαι σίγουρος ότι η συζήτηση που θα γίνει θα νοηματοδοτήσει επί της ουσίας μια νέα εποχή αλλά και την ουσιαστική έξοδο της χώρας από την 8χρονη μνημονιακή δέσμευση».

 Ωστόσο, παίρνοντας το λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στηλίτευσαν τις κυβερνητικές αναφορές περί τέλους της μνημονιακής περιόδου, τονίζοντας τη σημασία των πολυετών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τη ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αφού χαιρέτησε την εξέλιξη με τις συντάξεις, λέγοντας πως «η ΝΔ χαίρεται για τη μη περικοπή γιατί η ελληνική κοινωνία δεν την άντεχε», σημείωσε με νόημα: «Αυτός ο προϋπολογισμός όμως θα αναδείξει τα αδιέξοδα της οικονομικής σας πολιτικής».

«Δεν είναι ακριβώς ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός, καθώς είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας! Η ΕΕ θα προχωρήσει σε αξιολόγηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου,  την στελέχωση των Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κα. Ας κρατάμε μικρό καλάθι για το μεταμνημονιακό καθεστώς! Και υπάρχει και η προειδοποίηση για τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών ύψους 600 εκατ. ευρώ», είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΣΥ να προσθέτει: «Θα έπρεπε να μιλάμε με μεγαλύτερη ειλικρίνεια στον λαό γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις που συνιστούν ένα βαρύ πρόγραμμα για τη χώρα. Ο προϋπολογισμός σας έχει ως μοναδικό δημοσιονομικό στόχο την επίτευξη υπερβολικών δημοσιονομικών πλεονασμάτων!».

 Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, χαρακτήρισε «ειρωνεία» το επιχείρημα περί μεταμνημονιακού προϋπολογισμού καθώς όπως είπε δεν μπορεί να υφίσταται ότι βρίσκονται σε ισχύ περισσότεροι από 700 μνημονιακοί νόμοι. «Είναι ένας σκληρός ταξικός βαθιά προϋπολογισμός και μη μας πείτε για τα ψίχουλα που μοιράζετε γιατί παίρνει πολύ περισσότερα από τους πολλούς, τους εργαζόμενους», πρόσθεσε.

«Αλλαγή μείγματος πολιτικής»

Πάντως, ο κ. Χουλιαράκης σήκωσε το γάντι που του πέταξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό που φέρνει ακύρωση ( και όχι αναστολή όπως είπε) των συντάξεων, αλλά και δημοσιονομική επέκταση της τάξης των 910 εκατ. ευρώ. «Είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή του μείγματος πολιτικής σε πιο φιλική προς την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

 Μάλιστα, ο κ. Χουλιαράκης απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Αμυρά, έκανε λόγο για εμμονή του ΔΝΤ που οδήγησε την κυβέρνηση στην λήψη των μέτρων της διετίας 19-20 επειδή θεωρούσε πως η κυβέρνηση δεν θα πιάσει το στόχο. «Όμως πιάσαμε το στόχο και το 2017 και το 2018 και έχουμε τη δυνατότητα να ακυρώσουμε μέτρα αχρείαστα και αντιπαραγωγικά. Γι’ αυτό είναι επιτυχία της κυβέρνησης», σημείωσε σε μια αναφορά που από ορισμένους ερμηνεύτηκε ως προάγγελος ακύρωσης και του μέτρου της αύξησης του αφορολόγητου.


σχετικα αρθρα