ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Public Issue: Διαφορά 16,5 μονάδες και αυτοδυναμία για τη ΝΔ

Δημοσίευση 22 Νοεμβρίου 2018, 13:56 / Ανανεώθηκε 24 Νοεμβρίου 2018, 21:20
Public Issue: Διαφορά 16,5 μονάδες και αυτοδυναμία για τη ΝΔ
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Εκτός Βουλής Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στις 16,5 μονάδες ανέρχεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικής επιρροής που δημοσιοποίησε η Public Issue, στο πλαίσιο της έρευνας για το πολιτικό βαρόμετρο του Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική, καθώς βγαίνουν εκτός το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ η ΝΔ φλερτάρει με την αυτοδυναμία, με τις έδρες της να κυμαίνονται από 154 έως 174. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38,5% έναντι 22% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 9,5%, το ΚΚΕ με 7,5% και η Χρυσή Αυγή με 7%. Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνουν ποσοστό 2%.

 

Εντυπωσιακή σταθερότητα παρουσιάζει ο εκλογικός συσχετισμός δυνάμεων

Οι τάσεις του εκλογικού σώματος εμφανίζονται παγιωμένες, από τις αρχές του 2018. Κανένα από τα μείζονα συμβάντα του τρέχοντος έτους (συμφωνία των Πρεσπών, κυβερνητική καμπάνια σχετικά με την ολοκλήρωση του ελληνικού μνημονιακού προγράμματος, φονικές πυρκαγιές της Αττικής, διώξεις παλιών αξιωματούχων για διαφθορά, διαφαινόμενη μη-περικοπή των συντάξεων, συμφωνία Αρχιεπισκόπου-Πρωθυπουργού για τον χωρισμό κράτους-Εκκλησίας, κλπ.) δεν φαίνεται να έχουν ασκήσει ιδιαίτερη επίδραση στην πολιτική σκηνή, τουλάχιστον η συνισταμένη τους.

Ο εκλογικός συσχετισμός δυνάμεων παρουσιάζει εντυπωσιακή σταθερότητα.

Οι μεταβολές που παρατηρούνται στην εκλογική επιρροή των κομμάτων, από το καλοκαίρι του 2018, δεν υπερβαίνουν τη μισή εκατοστιαία μονάδα (0,5%).

Σύμφωνα με την Public Issue, σημαντικότερη μεταβολή αποτελεί η αύξηση του ποσοστού των Λοιπών κομμάτων (+2,5%), που διευκολύνει την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Η ΝΔ έχει σταθεροποιήσει την εκλογική της επιρροή, ελαφρώς κάτω από το 40% (σήμερα στο 38,5%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την αναιμική ανάκαμψη, που παρατηρήθηκε στο Β΄ εξάμηνο του 2017, έχει σταθεροποιηθεί, σε ποσοστά ελαφρώς πάνω από το 20% (σήμερα στο 22%, Διαγράμματα 1Α & 2Α).

Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται συσπειρωμένο. Εδραιώνεται, ευδιάκριτα, στην τρίτη θέση, με την εκλογική του επιρροή να προσεγγίζει το 10% (9,5% – Διαγράμματα 1Α & 2Α).

Το ΚΚΕ, με 7,5% και η Χρυσή Αυγή, με 7%, διεκδικούν επί ίσοις όροις την 4η θέση (Διαγράμματα 1Α & 2Β). Το κομμουνιστικό κόμμα,  συγκεντρώνει στην παρούσα μέτρηση περισσότερες πιθανότητες να προηγηθεί.

Τα υπόλοιπα τρία κόμματα της τρέχουσας Βουλής, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, τα οποία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2015) είχαν συγκεντρώσει, αθροιστικά, ποσοστό 11,2% και, συνολικά, 30 έδρες, φαίνεται ότι κινδυνεύουν σοβαρά να μην εκπροσωπηθούν στη νέα βουλή.

Η υποχώρηση και της επιρροής της Ένωσης Κεντρώων, κάτω από το 3%, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των Λοιπών κομμάτων (+2,5%), λειτουργούν  ευνοϊκά για τον στόχο της ΝΔ να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία, αρκεί η εκλογική της επιρροή να υπερβεί το εκτιμώμενο κάτω όριό της (35%).

Δεδομένου ότι, από τη μια πλευρά, τα μικρότερα κόμματα βρίσκονται σε καθοδική πορεία και, από την άλλη, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν (και συνεχίζουν να σχηματίζονται), κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο, δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή, η επόμενη Βουλή είναι πιθανό να περιοριστεί σε 5 κόμματα (πεντακομματική). Ωστόσο, όπως έχει ήδη επισημανθεί και στο παρελθόν, η εν λόγω εκτίμηση θεωρείται επισφαλής.

Όπως δείχνει το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue οι πολίτες που θεωρούν αναγκαία τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών συνεχίζουν να αυξάνονται (60%). Πρόκειται για το 2ο υψηλότερο ποσοστό του δείκτη, στην τελευταία 10ετία. Υψηλότερο (71%) έχει καταγραφεί μόνον κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου του 2012, ενώ και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν 59%.

Το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στις επόμενες εκλογές, αντιμετωπίζεται αρνητικά από το 46% των πολιτών και θετικά από το 15%. Η εικόνα αυτή διαφέρει αισθητά από την προεκλογική περίοδο του 1/2015. Αντιστρόφως, πιθανή νίκη της ΝΔ αντιμετωπίζεται θετικά από το 34% των πολιτών και αρνητικά από το 24%.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr