current views are: 10

28 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:41

Τσίπρας: Ευελπιστούμε στις 14 Δεκέμβρη να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα

«Η ΝΔ είναι ο καλύτερος χορηγός μας»

Δημοσίευση 10:41’

«Η ΝΔ είναι ο καλύτερος χορηγός μας»

Τηρώντας απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις μου στη ΔΕΘ φέρνουμε προς ψήφιση θετικά μέτρα, κυρίως για τις πολύπαθες κατηγορίες των πολιτών, που είδαν τεράστιες επιβαρύνσεις τα μνημονιακά χρόνια, ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, με αφορμή την κατάθεση τροπολογιών που συμπεριλαμβάνουν μια σειρά από θετικά μέτρα. 

Με μια παρέμβαση σημαντική καθορίζονται οι όροι για την αποκατάσταση των πληγών στο Μάτι της Αττικής, είπε, κάνοντας αναφορά στη χθεσινή του επίσκεψη στην περιοχή. «Οι κάτοικοι δίνουν καθημερινή μάχη, δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα αξιόλογη. Έχουμε καταφέρει παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε να σταθούμε δίπλα τους και πολλές φορές έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύπλοκα ζητήματα».

Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα αυτούς τους τέσσερις μήνες, τις αυτοψίες, τους χαρακτηρισμούς των κτιρίων, τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης που έχουν ήδη δοθεί και την απομάκρυνση του αμίαντου, την κατεδάφιση κτιρίων και την πορεία της υλοτόμησης.

Με τη σημερινή τροπολογία, τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα να προχωρήσουμε στην έκδοση των αδειών, στην συνολική ανοικοδόμηση στα κόκκινα κτίρια με όρους που δεν θα επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος. Ευχαρίστησε και δημόσια τον Νίκο Αναστασιάδη που σε επιστολή του τον ενημέρωσε ότι έγινε αποδεκτή η εισήγηση του κ. Τσίπρα ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει στην ανέγερση ενός δημόσιου νοσοκομείου στην πληγείσα περιοχή της Αττικής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τελευταίες επιτυχίες της Αστυνομίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εξάρθρωση δύο μεγάλων κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού, με παράλληλη δράση., αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη: «Θα αργήσει να μου κάνει πάλι ερώτηση για την ανομία και την εγκληματικότητα».

«Πιάσαμε τους στόχους του προγράμματος και έχουμε ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο. Έχουμε αποκαταστήσει με τη μείωση στις απολαβές στα ειδικά μισθολόγια. Το επόμενο διάστημα, ως τα μέσα του Δεκέμβρη θα έχουν εκταμιευτεί τα ανάλογα ποσά. Σήμερα καταθέτουμε μια τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα, αντιγραφή της περυσινής. Είναι η τρίτη φορά που το κάνουμε. Και φέτος θα δώσουμε αντίστοιχο με το περυσινό ποσό. Αρχικά προβλέπεται το ποσό των 710 εκατ. ευρώ, που μπορεί να υπάρξει και κάποια αύξηση. Το ύψος θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση. Ελπίζουμε την Τρίτη αν ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να κάνουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι και στις 14 Δεκέμβρη να γίνει η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην τροπολογία που αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «

«Από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση πάνω από 5,5 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή κοντά στο 90% των φορολογουμένων.

Και συγκεκριμένα:

– Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%. Αυτό το ποσό αναφέρεται σε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

– Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21%. Και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.

– Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10%. Και αφορά περίπου 600.000 πολίτες».

«Για να γίνω πιο σαφής» συνέχισε ο πρωθυπουργός παρέθεσε τα εξής παραδείγματα:

«- Ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. στο Κερατσίνι, αξίας 60.000 θα πληρώσει φέτος 157 ευρώ αντί για 224. Δηλαδή 67 ευρώ λιγότερα.

– Ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ. στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, αξίας 76.000 ευρώ, θα πληρώσει 162 ευρώ αντί για 232. Δηλαδή 70 ευρώ λιγότερα.

– Ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ. στο Περιστέρι, αξίας 90.000 ευρώ, θα πληρώσει 211 ευρώ αντί για 290. Δηλαδή 79 ευρώ λιγότερα».

«Εμείς προχωράμε στοχευμένα, μελετημένα, με σαφή ταξικό προσανατολισμό για τους πολλούς, μια ταξική μονομέρεια που αφορά 5,5 εκατομμύρια, ενώ η δική σας μονομέρεια αναφέρεται σε μια ελίτ ολίγων, εκλεκτών», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Στις παραπάνω μειώσεις να προσθέσετε μια μεσοσταθμική μείωση επιπλέον 20% που έχουμε προγραμματίσει και έχουμε διασφαλίσει το δημοσιονομικό χώρο – προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο για το 2020».

Προσέθεσε σε ότι έτσι στα λαϊκά νοικοκυριά η μείωση το 2020 θα φτάσει στο 50%. Δηλαδή σε ενάμισι χρόνο από σήμερα στα πρώτα εκκαθαριστικά του 2020 θα βλέπουν το μισό φόρο από ό,τι βλέπουν σήμερα.

«Προχωράμε με ταξικό προσανατολισμό, για τους πολλούς. Μας κατηγορείτε για μονομέρεια, αλλά αυτή η  μονομέρεια αφορά 5 εκατ. συμπολίτες μας. Η δική σας αφορά μια ελίτ», επισήμανε.

«Εμείς στον ελληνικό λαό τον Σεπτέμβρη είπαμε στη ΔΕΘ λίγα και σταράτα και τα υλοποιούμε ένα προς ένα. Μάλιστα, τα είπαμε λίγο πιο μαζεμένα.  Όταν έχει κάποιος δίπλα του τους Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, αυτό συμβαίνει. Μιλήσαμε για 700 εκατ. και όχι για 910 που τελικά προβλέπει ο προϋπολογισμόςΔεν είπαμε ασυναρτησίες για τον ΕΝΦΙΑ. Αυτά που και εσείς λέτε για τον ΕΝΦΙΑ, θα διαλύσουν την αυτοδιοίκηση. Είναι ασντισυνταγματικά», είπε.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι  το πρόγραμμά της αφορά μόνο την «ελίτ»: «Η ΝΔ είναι ο καλύτερος χορηγός μας στην προσπάθεια επανεκλογής μας. Να μην επιστρέψουμε στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που επέβαλε στη χώρα μας το ΔΝΤ, και που τώρα έρχεται οικειοθελώς να τις προτείνει και να τις εφαρμόσει ο Μητσοτάκης, αν εκλεγεί. Δεν θα καταφέρει όμως. Θέλει με το ασφαλιστικό «Πινοσέτ» να χρεοκοπήσει το ασφαλιστικό μας σύστημα που με κόπο ανοικοδομήσαμε. Στρατηγικό σας αφήγημα η υπερβολική μείωση της φορολογίας για τους πλούσιους, της ελίτ αλλά παράλληλα η διατήρηση επαύξησης των βαρών στους υπόλοιπους».

«Εμείς αύριο κλείνουμε 100 μέρες από τα μνημόνια», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η αποκατάσταση αδικιών και η ανασυγκρότηση θα συνεχιστούν με γοργά και αποφασιστικά βήματα και μετά τον 10/19 έχοντας υπογράψει μαζί με τον λαό μνημόνιο στήριξης της κοινωνίας και οριστική έξοδο από κρίση».

Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε πως φέτος το μέρισμα θα ανέλθει στα 710 εκατ. ευρώ, ενώ χθες κατατέθηκαν στη Βουλή τροπολογίες για μείωση του ΕΝΦΙΑ και σταδιακή μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων. 


σχετικα αρθρα