ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Καμμένος για αναδρομικά: Δεν κάνουμε κανένα δώρο στους στρατιωτικούς - Τους δίνουμε πίσω τα οφειλόμενα

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 13 Δεκεμβρίου 2018, 13:14 / Ανανεώθηκε 13 Δεκεμβρίου 2018, 13:31
Π. Καμμένος για αναδρομικά: Δεν κάνουμε κανένα δώρο στους στρατιωτικούς - Τους δίνουμε πίσω τα οφειλόμενα
Facebook Twitter Whatsapp

«Τα είχαν κακώς παρακρατήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Σε ένα σύντομο «απολογισμό πεπραγμένων» για το 2018 που σε λίγες μέρες τελειώνει, προέβη ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος σήμερα το πρωί στο πλαίσιο των επισκέψεών του στην 1η Στρατιά, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας, όπου μετέβη για ανταλλαγή ευχών με το προσωπικό τους.

Το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών αλλά και της απελευθερώσεως των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνταν παρανόμως στην Τουρκία, ήταν τα δύο μείζονα θέματα που απασχόλησαν τον ΥΕΘΑ, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του μετά την επίσκεψή του στην 1η Στρατιά.

Αναφορικά με την επιστροφή των αναδρομικών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο ΥΕΘΑ, ο οποίος συνοδευόταν από τους Αρχηγούς ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, δήλωσε τα εξής: «Η καταβολή των αναδρομικών ήταν ένα θέμα που αποτελούσε βασικό αίτημα προς τον Πρωθυπουργό από την πρώτη στιγμή της συγκρότησης της Κυβέρνησης. Ήταν μια αδικία σε βάρος του προσωπικού. Δεν κάνουμε κανένα δώρο στους στρατιωτικούς, τους δίνουμε πίσω τα οφειλόμενα, τα οποία κακώς είχαν παρακρατήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Θεωρώ, όμως, ότι η καταβολή των αναδρομικών είναι μια δικαίωση. Μπορώ να πω ότι φέτος, πέραν της αναδιοργάνωσης και των επιχειρησιακών θεμάτων, για εμένα και τη στρατιωτική ηγεσία δύο θέματα ήταν πολύ βασικά: Πρώτον, η αποκατάσταση αυτής της αδικίας των αναδρομικών και δεύτερον, η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών οι οποίοι κρατούνταν στην Τουρκία».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στα δρώμενα στη ζώνη ευθύνης της 1ης Στρατιάς με τις στελεχώσεις με προσωπικό φυλακίων της μεθορίου και άλλες δράσεις τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «…Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς (Αντιστράτηγο Ζερβάκη) και τους επιτελείς του για την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει αυτή τη χρονιά. Να σας πω, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, ότι αυτή τη χρονιά κάναμε πραγματικότητα τις αποφάσεις που ελήφθησαν πέρυσι.

Έχουν ανοίξει πολλά φυλάκια στην περιοχή της 1ης Στρατιάς. Για πρώτη φορά οι στρατεύσιμοι δεν εκπαιδεύονται σε κέντρα εκπαίδευσης στις μεγάλες πόλεις, αλλά έρχονται κατευθείαν στην παραμεθόριο, στις περιοχές που υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού. Εφαρμόζεται πλέον ένα δίκαιο σύστημα, όπου όλοι οι στρατιώτες, ανεξαρτήτως των «γνωριμιών» του παρελθόντος, υπηρετούν τουλάχιστον για τρεις μήνες στην παραμεθόριο. Αυτό έχει βοηθήσει πολύ στην προσπάθεια να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των στρατιωτών, να καλύψουμε τις υπηρεσιακές ανάγκες και παράλληλα να μπορούν οι αξιωματικοί να επιτελούν την αποστολή τους με τα μέσα τα οποία χρειάζονται».

Ο ίδιος τέλος μιλώντας για τις ΕΔ, ζήτησε από αυτές να μην εμπλέκονται «που ούτως ή άλλως δεν εμπλέκονται», όπως έσπευσε αμέσως να διευκρινίσει, στην πολιτική με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία των  Πρεσπών. «Αυτό που ζητώ είναι να μην εμπλακούν οι ΕΔ, που ούτως ή άλλως δεν εμπλέκονται, στην πολιτική. Οι ΕΔ ενώνουν τον ελληνικό λαό, ανήκουν σε όλους τους Έλληνες. Είναι άλλη η θέση του πολιτικού προϊσταμένου και άλλη η θέση της στρατιωτικής ιεραρχίας η οποία είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει το έργο της, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πολιτικός προϊστάμενος, με το ίδιο υψηλό ηθικό, τον επαγγελματισμό και την απόδοση προς τον ελληνικό λαό του οφέλους της ενίσχυσης της γεωπολιτικής θέσης της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αναλόγως με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό αυτή μπορεί να είναι και η τελευταία του επίσκεψη ως ΥΕΘΑ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr