ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου και Σαμαράς κοντά σε συμφωνία - Αύριο οι ανακοινώσεις - Φήμες για Π. Ρουμελιώτη

Δημοσίευση 7 Νοεμβρίου 2011, 18:04 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παπανδρέου και Σαμαράς κοντά σε συμφωνία - Αύριο οι ανακοινώσεις - Φήμες για Π. Ρουμελιώτη
Facebook Twitter Whatsapp
Δε δείχνει να τελεσφορεί το σενάριο ανάληψης του πρωθυπουργικού αξιώματος της μεταβατικής κυβέρνησης από τον κ. Λουκά Παπαδήμο ενώ η ΝΔ εξέφρασε σθεναρές αντιρρήσεις και για το πρόσωπο του Ν. Διαμαντούρου.  Την ίδια στιγμή, ακούγεται και το όνομα του Παναγιώτη (Τάκη) Ρουμελιώτη, πρώην υπουργού Οικονομίας και εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Δε δείχνει να τελεσφορεί το σενάριο ανάληψης του πρωθυπουργικού αξιώματος της μεταβατικής κυβέρνησης από τον κ. Λουκά Παπαδήμο ενώ η ΝΔ εξέφρασε σθεναρές αντιρρήσεις και για το πρόσωπο του Ν. Διαμαντούρου.  Την ίδια στιγμή, ακούγεται και το όνομα του Παναγιώτη (Τάκη) Ρουμελιώτη, πρώην υπουργού Οικονομίας και εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Γ. Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς, είναι πολύ κοντά σε συμφωνία και για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και για το κυβερνητικό σχήμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές συνεννοήσεις του Γ. Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρα».

Την ίδια στιγμή,  συνεδριάζει αύριο στις 12:00 το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, η ΝΔ δεν δείχνει να συμφωνεί με τις απαιτήσεις του κ. Παπαδήμου, ο οποίος μεταξύ άλλων φέρεται να ζητά παράταση της πρωθυπουργικής θητείας του πέραν του εξαμήνου αλλά και τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών από την πλευρά της ΝΔ.


Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ έδειχνε την επιλογή της στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου με ιδιαίτερα πιεστικό τρόπο, ενώ την ίδια στιγμή πληροφορίες προερχόμενες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επανέφεραν τις παρελθοντικές διαφοροποιήσεις του κ. Παπαδήμου σε ενδεχόμενο «κούρεμα» μεγαλύτερο του 21%, που αποτελεί ένα από τα κεντρικά σημεία της συμφωνίας της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Πέραν αυτού πάντως, ζήτημα δείχνει να ανακύπτει και από τις αξιώσεις που εγείρει ο κ. Παπαδήμος, με δεδομένο ότι υπερβαίνει –όπως εκτιμάται από κύκλους της Συγγρού- τον ειδικό σκοπό και τη συγκεκριμένη αποστολή της εν λόγω κυβέρνησης. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η εμπλοκή στο θέμα Παπαδήμου δείχνει πλέον τόσο ανυπέρβλητη που εξετάζεται ήδη το δεύτερο σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει το όνομα του κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου.

Εντούτοις, το Reuters μετέδωσε ότι ο κ. Διαμαντούρος δήλωσε ότι υπήρξε προσέγγιση την Κυριακή, για την πιθανότητα να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της νέας κυβέρνησης.  «Υπήρξε ένα διερευνητικό τηλεφώνημα χθες, αλλά καμία επικοινωνία από τότε» δήλωσε ο κ. Διαμαντούρος στο Reuters. Ο ίδιος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, εάν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Δεν απέκλεισα την πιθανότητα να συνεισφέρω, εφόσον συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις», πρόσθεσε ο κ. Διαμαντούρος.

Από την Συγγρού πάντως τηρείται σιγήν ισχύος αναφορικά με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις διαρκείας, επιλέγοντας φειδωλή στάση απέναντι στα αμέτρητα σενάρια που διακινούνται. Βάσει της επίσημης ενημέρωσης, θα υπάρξουν ανακοινώσεις αναφορικά με τις εξελίξεις, όταν –και αν – αυτές θα έχουν τελεσφορήσει. Και πάλι όμως, οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν –κατά τα καθιερωμένα- από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή, σε ακραία περίπτωση, από την Προεδρία της ΔημοκρατίαςΑκολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr