current views are: 11

20 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση14:59

«Alert» για την ανεύρεση και κατάθεση των «Σαράφη» και «Κελέση» – Πολιτική κόντρα για τις «κουκούλες» ή τις «καραγκιόζ μπερντέ» διαδικασίες – Οι απειλές Αδωνι για «ισόβια»

Η Προανακριτική δεν έχει εκ του νόμου δικαίωμα να διατάξει την άρση της προστασίας των μαρτύρων, όπως δήλωσαν στο NEWPOST αρμόδιες πηγές της ΝΔ.

Δημοσίευση 14:59’
pnqw31582209207112

Η Προανακριτική δεν έχει εκ του νόμου δικαίωμα να διατάξει την άρση της προστασίας των μαρτύρων, όπως δήλωσαν στο NEWPOST αρμόδιες πηγές της ΝΔ.

Να λύσει τον γόρδιο δεσμό κάλεσαν τον Άρειο Πάγο η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις καταγγελίες κατά Παπαγγελόπουλου για «πολιτική σκευωρία» στην Novartis αλλά και η ΕΛ.ΑΣ, μετά την «εξαφάνιση» των προστατευόμενων μαρτύρων με τα ψευδώνυμα «Σαράφης» και «Κελέση» που ήταν να καταθέσουν στην ΓΑΔΑ, αλλά δεν προσήλθαν.

Η Προανακριτική δεν έχει εκ του νόμου δικαίωμα να διατάξει την άρση της προστασίας των μαρτύρων, όπως δήλωσαν στο NEWPOST αρμόδιες πηγές της ΝΔ. Γι αυτό και αποφασίστηκε να παραδώσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα επιστολή στην οποία επισημαίνει ότι στο πλαίσιο διερεύνησης της αλήθειας να μεριμνήσει ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Τους χαρακτηρίζει «κρίσιμους» και ζητάει να καταθέσουν με τις ίδιες συνθήκες που εμφανίστηκαν στις 20 Δεκεμβρίου 2019, στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, οι οποίοι διερευνούν τους δικονομικούς χειρισμούς των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς. Ταυτόχρονα η Προανακριτική καταγγέλει παραλείψεις και καθυστερήσεις της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη η οποία δεν παραδίδει στην Επιτροπή κρίσιμα έγγραφα της δικογραφίας.

Στον αέρα το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ

Οι πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι ενώ στην κλειστή συνεδρίαση ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε και ζήτησε μάλιστα να γίνει και μία προσθήκη στο κείμενο που έγινε αποδεκτή, στη συνέχεια αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία που θα πήγαινε στον Άρειο Πάγο. Ο Σπύρος Λάππας μίλησε στους δημοσιογράφους για «καραγκιόζ μπερντέ» διαδικασία.

«Είναι ηλίου φαεινότερον ποιοι φοβούνται τους προστατευόμενους μάρτυρες» δήλωσαν στο Newpost κοινοβουλευτικές πηγές. «Οι μάσκες έπεσαν» συνέχισαν. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τραγική απομόνωση.»

Ο Άρειος Πάγος απάντησε ότι νομίμως εξεδόθησαν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από τον Άρειο Πάγο να προχωρήσει στην ανάκληση εκτέλεσης των ενταλμάτων που εξέδωσε η Προανακριτική για τους «Σαράφη» και «Κελέση». Ο αντεισαγγελέας κ.Μπρακουμάτσος επισήμανε ότι ο Άρειος Πάγος δεν επεισέρχεται σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με την κλήτευση και την εξέταση των μαρτύρων που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής.

Κύκλοι της ΝΔ τόνιζαν ότι καταρρέει όλο το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί θεσμικής εκτροπής όπως και οι καταγγελίες που έπιανε σε βάρος της Προανακριτικής ότι δεν προβαίνει σε σύννομες ενέργειες.

Εδώ παπάς εκεί παπάς

Η μη ανεύρεση των εξαφανισμένων προστατευόμενων μαρτύρων από την αστυνομία, προκάλεσε εκνευρισμό στα περισσότερα κομματικά στρατόπεδα αλλά και σε πολίτες.

Η εξέλιξη της διαδικασίας αποκαλύπτει τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν. Η Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ ζήτησε από τον Άρειο Πάγο εμμέσως πλην σαφώς να της λύσει τα χέρια καθώς έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών. Τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι εάν θα πρέπει η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων να είναι γνωστή και σε περισσότερα από τα 3-5 άτομα που είναι σήμερα γνωστή. Τι πρέπει να κάνουν οι αστυνομικοί όταν οι μάρτυρες δεν απαντούν στα κινητά τους. Αν τους εντοπίσουν το Σάββατο θα μπορούν να τους κρατήσουν μέχρι να τους οδηγήσουν στην Προανακριτική; Μπορούν να κάνουν έρευνα κατ´ οίκον;

Κρίσιμα ερωτήματα που η υπάρχουσα νομοθεσία δεν τα απαντά.

Το μήνυμα του Αδωνι

Σαφή προειδοποίηση προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να μην καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες έστειλε με μπαράζ συνεντεύξεων του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης που παραπέμφθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε Προανακριτική μαζί με τα άλλα εννέα πολιτικά πρόσωπα (Σαμαρά, Πικραμμένο, Βενιζέλο κ.α) με σκιές ότι μπορεί και να δωροδοκήθηκε. Το μέρος της δικογραφίας που τον αφορά συνεχίζει να είναι σε εκκρεμότητα, γεγονός που τον καθιστά «όμηρο της κυρίας Τουλουπάκη» όπως λέει.

«Μπορεί να ολοκληρώσει η προανακριτική την έρευνα για τον κ. Παπαγγελόπουλο εάν δεν εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες;» αναρωτήθηκε μιλώντας στη Σία Κοσιώνη στον «Σκάι». «Αν δεν μπορούν να τεκμηριώσουν τα όσα ισχυρίστηκαν, τότε να απαντήσουν ποιος τους έβαλε να τα πουν όσα είπαν» τόνισε. «Αν τους έβαλε η Τουλουπάκη, μέσα η Τουλουπάκη. Αν τους έβαλε ο Παπαγγελόπουλος, μέσα ο Παπαγγελόπουλος. Αν τους έβαλε ο Τσίπρας μέσα ο Τσίπρας.»

Αναφέρθηκε και στους τέσσερις δικαστικούς που κατήγγειλαν τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης Δ.Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο τους. «Αυτό που κατέθεσαν οι τέσσερις εισαγγελείς ήταν ότι παρενέβαινε ο κ. Παπαγγελόπουλος ώστε να κατηγορηθούν πολιτικά πρόσωπα» δήλωσε. «Και αν βγει ευνοημένος ο κ. Τσίπρας, αν αυτό αποδειχθεί στην πράξη από δικαστήριο, η προβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια κάθειρξη. Το έχει εξηγήσει και ο κ. Βενιζέλος», πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα