14 Σεπτεμβρίου 2022
Δημοσίευση12:30

Alert σε Αθήνα και Βρυξέλλες για «δούρειους ίππους» – Η κυβέρνηση προετοιμάζεται ακόμη και για υβριδικό πόλεμο στις εκλογές με ρωσικό δάχτυλο

Είναι τεντωμένα τα αντανακλαστικά και σε ότι αφορά στις γενικότερες κυβερνοεπιθέσεις. Στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και στην παρακολούθηση ύποπτων κινήσεων και λογαριασμών στο διαδίκτυο έχουν κρίσιμο ρόλο και οι μυστικές υπηρεσίες.

Δημοσίευση 12:30’
ze6gmg1661428941779 scaled

Είναι τεντωμένα τα αντανακλαστικά και σε ότι αφορά στις γενικότερες κυβερνοεπιθέσεις. Στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και στην παρακολούθηση ύποπτων κινήσεων και λογαριασμών στο διαδίκτυο έχουν κρίσιμο ρόλο και οι μυστικές υπηρεσίες.

Σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να βάλει φρένο σε απόπειρες ξένων απολυταρχικών ηγετών να παρέμβουν στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, μέσω χρηματισμού κομμάτων με ακραίες ιδεολογίες όπως και Ινστιτούτων, ΜΜΕ και άλλων δράσεων και φορέων, προανήγγειλε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στην ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

«Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο ξένοι απολυταρχικοί ηγέτες στοχεύουν τις χώρες μας» δήλωσε. «Ξένοι φορείς χρηματοδοτούν ινστιτούτα που υπονομεύουν τις αξίες μας» συνέχισε. «Δεν θα επιτρέψουμε στους δούρειους ίππους οποιασδήποτε απολυταρχίας να επιτεθούν στις δημοκρατίες μας από μέσα» επισήμανε.

Δάκτυλος Πούτιν

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν βρίσκεται στο στόχαστρο. Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει καταγγελίες για απόπειρα παρέμβασης της Ρωσίας στις εκλογικές αναμετρήσεις της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Ιταλίας, ακόμη και τις διαρροές των φωτογραφιών από ιδιωτικά πάρτι της πρωθυπουργού της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν για να την πλήξουν εξαιτίας της ένταξης της ένταξης της χώρας της στο ΝΑΤΟ. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν εντοπίσει στις προεδρικές εκλογές του 2016, ρωσικό δάκτυλο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπέρ της στήριξης του Ντόναλντ Τραμπ που θαύμαζε τον Πούτιν.

Σενάρια αποσταθεροποίησης

Σε πιθανά σενάρια αποσταθεροποίησης και στην Ελλάδα έχει αναφερθεί αρκετές φορές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνοντας αιχμές κατά Πούτιν και Ερντογάν. «Ναι, υπάρχουν και εντός της Ευρώπης κόμματα, δυνάμεις, οι οποίες είναι φίλα προσκείμενες προς τη Ρωσία και η Ρωσία θα είχε κάθε λόγο αυτές τις δυνάμεις να τις υποστηρίξει» δήλωσε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Δεν σας λέω κάτι καινούριο, σας λέω πράγματα τα οποία είναι ευρέως γνωστά» τόνισε. «Και καθώς η χώρα εισέρχεται σταδιακά σε προεκλογική τροχιά θα πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες παρεμβάσεις -γνωρίζουμε και τους τρόπους με τους οποίους γίνονται- δεν θα τις επιτρέψουμε στην πατρίδα μας ώστε να επηρεάσουν καθ’ οποιονδήποτε τρόπο το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

Θωράκιση εκλογικής διαδικασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης συγκάλεσε σύσκεψη με την Διεύθυνση Εκλογών και την εταιρεία Singular Logic για να συζητήσουν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν στο ενδεχόμενο που υπάρξει προσπάθεια χακαρίσματος στα εκλογικά αποτελέσματα. Δόθηκαν ρητές διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Καθ´ οδόν για τις εκλογές θα εξαντλούμε κάθε περιθώριο θωράκισης της εκλογικής διαδικασίας» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST. «Ο υβριδικός πόλεμος έχει διάφορες πλευρές. Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Ήταν μονόδρομος για την Ελλάδα να πάρει την σωστή θέση στην Ιστορία με την Δύση και την Ουκρανία, στο ρωσικό πόλεμο, όταν έχουμε δίπλα μας την Τουρκία

Είναι τεντωμένα τα αντανακλαστικά και σε ότι αφορά στις γενικότερες κυβερνοεπιθέσεις. Στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και στην παρακολούθηση ύποπτων κινήσεων και λογαριασμών στο διαδίκτυο έχουν κρίσιμο ρόλο και οι μυστικές υπηρεσίες.

Συναγερμός

Νέος συναγερμός σε Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σήμανε μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις από πηγές της κυβέρνησης Μπάιντεν σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία εμφανίζεται να έχει μεταφέρει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους, πολιτικούς και ΜΜΕ σε πάνω από 24 χώρες από το 2014 που εισέβαλε στην Κριμαία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει αυτήν την έρευνα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Η αμερικανική διπλωματία σκοπεύει να ενημερώσει για τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών της, τις κυβερνήσεις τουλάχιστον άλλων 100 χωρών, σε συνέχεια του διαδικτυακού φόρουμ για τη δημοκρατία που είχε οργανώσει ο Τζο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο του 2021. Είχε προσκληθεί και είχε μιλήσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει επιπλέον πληροφόρηση και εάν είναι και η Ελλάδα στον κατάλογο των 24 χωρών που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν πηγές στο NEWPOST.

Η ανησυχία της κυβέρνησης έγκειται και στο γεγονός ότι υπάρχουν ήδη στοιχεία για παρεμβάσεις οι οποίες είχαν γίνει στο παρελθόν και αναφέρονται σε αποφάσεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης για διοχέτευση πολύ σημαντικών ποσών μέσω Ρώσων ολιγαρχών σε Έλληνες με σκοπό να στηθεί δίκτυο φιλορωσικών σταθμών στην Ελλάδα το 2016 (αφορά την υπόθεση Κονσταντίν Μαλοφέγεφ), όπως τόνισε ο πρωθυπουργός. Εμπλέκονταν επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι. «Σας αναφέρω πράγματα τα οποία είναι γνωστά, δεν είναι άγνωστα» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης. «Μην πέφτουμε λοιπόν από τα σύννεφα όταν συζητάμε για τα θέματα αυτά

Απελάσεις

Υπενθυμίζεται ότι επί Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τσίπρα απελάθηκαν το καλοκαίρι του 2018, τέσσερις Ρώσοι διπλωμάτες με την κατηγορία παρεμβάσεων μέσω και δωροδοκιών, με στόχο να παρεμποδιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών που ήταν διακαής επιθυμία των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τον Απρίλιο του 2022, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών, ταυτόχρονα με δεκάδες απελάσεις από χώρες της ΕΕ και τα κοινοτικά όργανα με τις κατηγορίες για προσεγγίσεις και χρηματοδοτήσεις κυρίως σε στρατιωτικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες, κινήματα αντιεμβολιαστών και κάποιων μικρών ΜΜΕ για την προώθηση των ρωσικών θέσεων υπέρ του πολέμου.


σχετικα αρθρα