27 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση04:14

Αντεπίθεση Τσίπρα με Σκουρλέτη και αναδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Το παρασκήνιο της επιλογής του νέου γραμματέα

Δημοσίευση 04:14’
tsipras skourletis93230 scaled

Το παρασκήνιο της επιλογής του νέου γραμματέα

Μετά από πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες, που, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, είχε ο Πάνος Σκουρλέτης την Κυριακή με τον Αλέξη Τσίπρα, οι πιθανότητες ο πρωθυπουργός να προτείνει τον νυν υπουργό Εσωτερικών για νέο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι παραπάνω από αυξημένες. 

Ο “γρίφος” θα λυθεί σήμερα στις 4 το μεσημέρι με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά όλα δείχνουν πως οι αρχικές ενστάσεις που είχε ο Πάνος Σκουρλέτης για τη μετακίνησή του στην Κουμουνδούρου κάμφθηκαν, από τη στιγμή που έγιναν αποδεκτές και ορισμένες από τις εισηγήσεις, που είχε κάνει σχετικά με τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κομματικές πηγές τόνιζαν στο newpost.gr – που από την Παρασκευή είχε αναφερθεί στους “πόντους που κερδίζει” ο κ. Σκουρλέτης για να είναι ο αντικαταστάτης του Παναγιώτη Ρήγα – ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στο πρόσωπο του υπουργού Εσωτερικών και χθες φαίνεται να άνοιξε τα χαρτιά του. 

Αυτό δεν το είχε κάνει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Παρασκευής με άλλες πηγές να τονίζουν στο newpost.gr, πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Παναγιώτη Ρήγα για τις ενστάσεις που εκφράζει η “Κίνηση Μελών”, όσον αφορά τον υπουργό Εσωτερικών, επιθυμώντας για νέο γραμματέα ένα πρόσωπο προερχόμενο από την τάση των “προεδρικών”. Αυτός ήταν ο λόγος που από αρκετά μέλη σε εκείνη τη χρονική στιγμή έπεσε στο τραπέζι το όνομα του Νίκου Παππά, ως στέλεχος του ίδιου βεληνεκούς, που θα μπορούσε να είναι το “αντίπαλον δέος” στον Πάνο Σκουρλέτη.

Οι “ζυμώσεις” μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν συνεχείς και τα μέλη της πλειοψηφίας συνεδρίαζαν από τις 7 το βράδυ της Κυριακής για περισσότερες από 5 ώρες, ενώ οι “53+” είχαν δώσει το ραντεβού τους για τις 5 το απόγευμα.

Πηγές από την “Κίνηση Μελών” τόνιζαν πολύ αργά χθες το βράδυ μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση τους πως “υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για το αν αυτή είναι μια πρόταση συνθετική και αποτυπώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς και την πλειοψηφία στο εσωτερικό του κόμματος”. Όπως εκτιμούσαν, πάντως, επειδή κανείς δεν επιθυμεί να προκαλέσει “πολιτικές ρωγμές” στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναμένεται να καταγραφούν πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις στη σημερινή ψηφοφορία. 

Οι ίδιες πηγές των “προεδρικών” της Κουμουνδούρου εξηγούσαν στο newpost.gr πως υπάρχουν τρια στάδια προκειμένου να συμπληρωθεί το “παζλ” των αλλαγών και ουσιαστικά να κάνουν τον απολογισμό τους: Ψήφιση γραμματέα, εκλογή οργάνων και ανασχηματισμός.

Στις τάξεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Σκουρλέτη θεωρώντας πως ως πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος θα συνεισφέρει σημαντικά στην αναβάθμιση της λειτουργίας του. Στο πλευρό του είχε ταχθεί με άρθρο του στην ΕΦ.ΣΥΝ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ είναι γνωστό πως και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης, έβλεπαν πολύ θετικά αυτή την κίνηση.

Υπερβαίνοντας τις τάσεις, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου, είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει ένα μήνυμα ενότητας στην πορεία προς τις κάλπες. Μια σχεδόν καθολική αποδοχή από τα 151 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα αποτελέσει μια προσωπική νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού θα υποστηρίξει μέχρι τέλους μια επιλογή που δεν προέρχεται από τις τάξεις της πλειοψηφίας και στο παρελθόν είχε διαφωνήσει με επιλογές του Μαξίμου. Σηματοτοδοτεί παράλληλα τη μεγάλη σημασία που δίνει στο κόμμα, για το οποίο ζητούμενο είναι να σταματήσει να είναι “παρακολουθητής” των αποφάσεων του Μαξίμου, από την στιγμή που ο πρώτος τη τάξει υπουργός δεχθεί να αφήσει το χαρτοφυλάκιό του.


σχετικα αρθρα