current views are: 9

20 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση09:16

Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου σε προανακριτική: Αποκλειστική αρμοδιότητά σας η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων

Επιστολή σε Πλιώτα για Τουλουπάκη

Δημοσίευση 09:16’
v5nwxe1582190576393 scaled

Επιστολή σε Πλιώτα για Τουλουπάκη

 Η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis είναι μοναδική αρμόδια να καλέσει προς κατάθεση τους προστατευόμενους μάρτυρες «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση», σύμφωνα με επιστολή του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και Επόπτη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου

Μάλιστα, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο επόπτης ενημερώνει τα μέλη της προανακριτικής, να εκδώσουν εντάλματα βίαιης προσαγωγής. Με τον τρόπο αυτό επί της ουσίας ο αντιεισαγγελέας, απαντά στην αναφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πως η βίαιη προσαγωγή αποτελεί ενέργεια παράνομη και καταχρηστική.

«Κατά τα λοιπά δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με την κλήτευση την εξέταση των υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και .την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή προς την Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

Παράλληλα, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιτροπή έχει αποφασίσει να στείλει επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, με την οποία θα ζητείται με βάση τα πραγματικά περιστατικά των χειρισμών της εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, ζητώντας να εξεταστεί αν συντρέχουν ακόμα οι λόγοι για τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων.  

Η κίνηση αυτή πάντως έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής βαθύτατης ενόχλησης της πλειοψηφίας της προανακριτικής προς το πρόσωπο της κ. Τουλουπάκη την οποία θεωρεί και υπεύθυνη για την εξέλιξη της απόπειρας κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτρύρων.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Να εφαρμοστεί η Υπουργική Απόφαση

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και πάντα σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσαν στην επιτροπή πως το έγγραφο Μπρακουμάτσου επικαλείται την ΚΥΑ και τα όσα αυτή προβλέπει για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων στη ΓΑΔΑ.

«Θέλουμε να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως ορίζει η ΚΥΑ και θέλει η ΓΑΔΑ. Σας παραπέμπτω και σε όσα δήλωσε προχτές στο κοινοβούλιο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», ανέφερε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας.

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ΚΥΑ ορίζει πως η εξέταση των προστατευόμενων μπορεί να γίνει με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, θέση που όμως δεν ασπάζεται η πλειοψηφία της επιτροπής.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου «αδειάζει» τις μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ 

«Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αδειάζει τις παράνομες μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ζητώντας από την Προανακριτική Επιτροπή να εφαρμοστεί η Υπουργική Απόφαση για κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων με χρήση ηλεκτρονικών Μέσων, όπως είχε εξαρχής ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την επιστολή του Παναγιώτη Μπρακουμάτσου που αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της επιτροπής να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και να εκδώσει ένταλμα βίαιης προσαγωγής.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις της εφημερίδας “Αυγή” σχετικά με τα πεπραγμένα του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, εξηγούν πλήρως τον πανικό του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια της ένορκης κατάθεσης του τον Ιανουάριο του 2019, ο τέως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας, Στ. Ευαγγελάτος, δήλωσε πως ο κ. Γεωργιάδης ήταν αυτός που καθόριζε τις τιμές των φαρμάκων!

Κατόπιν τούτων, ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό του: Στοχοποιεί τους προστατευόμενους μάρτυρες, στέλνει τους πολιτικούς του αντίπαλους σε ειδικά δικαστήρια και τους καταδικάζει σε ισόβια. Ο φόβος του για τις δικαστικές εκκρεμότητες ως προς το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον πασιφανής».

«Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κρύβεται για τρίτη μέρα πίσω από τις αθλιότητες των υπουργών του; Υιοθετεί όσα λέει ο κ. Γεωργιαδης; Αν ναι, δεν έχει παρά να κάνει ό,τι δεν τόλμησε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αν όχι, δεν έχει παρά να τον αποδοκιμάσει δημόσια και να τον στείλει σπίτι του», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 2+1 σενάρια που βγάζουν τις «κουκούλες» από τους μάρτυρες

Σύμφωνα με πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης, που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής «χωρίς κουκούλα».

ΣΕΝΑΡΙΟ 1: Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, που έχουν αποφασίσει για την υπαγωγή των μαρτύρων αυτών σε καθεστώς προστασίας και σε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, μπορούν πάντα – και αυτεπαγγέλτως – να εξετάσουν αν τα πρόσωπα με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» εξακολουθούν να πληρούν τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την ένταξή τους στη συγκεκριμένη κατηγορία μαρτύρων που τους εξασφαλίζει την ανωνυμία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς και ο εποπτεύων Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με διατάξεις των οποίων είχαν χαρακτηριστεί ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα εκ του νόμου και όσο διαρκεί η δική τους έρευνα για την αρχική υπόθεση της Novartis, να κρίνουν – αιτιολογημένα πάντα – αν υπάρχει λόγος να προχωρήσουν σε άρση της προστασίας των μαρτύρων ή αν και στα επόμενα στάδια της έρευνας οι δύο μάρτυρες θα συνεχίσουν να τελούν υπό το ίδιο δικονομικό καθεστώς.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2: Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής και την ενδεχόμενη υποβολή αιτήματος περί της άρσης της ανωνυμίας των μαρτύρων, οι προαναφερόμενοι εισαγγελικοί λειτουργοί θα κληθούν, ως αποκλειστικά αρμόδιοι, να αποφανθούν – πάντα αιτιολογημένα – για τα ζητήματα του τρόπου εξέτασης των μαρτύρων και το δικονομικό αντίκτυπο της άρνησής τους να καταθέσουν με τον τρόπο που η Επιτροπή ζήτησε, ήτοι χωρίς αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και με φυσική παρουσία.

ΣΕΝΑΡΙΟ 3: Το τρίτο και πιο περίπλοκο από τα σενάρια που κρίνονται ως πιθανά να επηρεάσουν τη θέση των μαρτύρων και την τυχόν αποκάλυψη της ταυτότητάς τους συνέχεται με την πιθανολογούμενη απόφαση της Επιτροπής να εξετάσει τους μάρτυρες αυτούς κατ’ αντιπαράσταση με μάρτυρες για τους οποίους έχουν διατυπωθεί εικασίες ότι είναι οι ίδιοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Στην περίπτωση αυτή, θα έχουμε μία εκ των πραγμάτων αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων, χωρίς μάλιστα να έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από τη Δικαιοσύνη. Η υλοποίηση του σεναρίου αυτού, μετά την άρνηση της «Κελέση» και του «Σαράφη» να εξεταστούν από τη Βουλή, θα απαιτήσει την εκτέλεση του εντάλματος, τη βίαιη προσαγωγή τους, με τις όποιες δυσκολίες αυτή εμφανίζει εν όψει των ιδιαιτεροτήτων της δικονομικής τους θέσης.

Μετωπική κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την «ταυτότητα» των μαρτύρων

Την ίδια ώρα, ο τρόπος που εξελίσσεται η μάχη για τη Novartis και το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων αποτυπώνει και το πώς θέλει η κάθε πολιτική δύναμη να αξιοποιήσει την υπόθεση. Η κυβέρνηση βλέπει νέα τροπή και στοχεύει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά ο μόνος που συνηγορεί υπέρ της στάσης των δύο μαρτύρων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο Αλέξης Τσίπρας «προφανώς βρίσκεται σε πανικό» και έχει βάλει πλέον τον εαυτό του στο κεντρικό κάδρο της υπόθεσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παίρνει πάνω του την άρνηση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων να καταθέσουν.

Η κυβέρνηση επίσης θεωρεί πως ο Τσίπρας κινείται στην κατεύθυνση αποπροσανατολισμού των πολιτών, επιχειρηματολογώντας ως προς τα εξής: Οτι δεν υπάρχει καμία κοινοτική οδηγία σε ισχύ, στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Οτι όλα τα κόμματα, πλην της Κουμουνδούρου, συμφώνησαν να προχωρήσει η διαδικασία όπως προχώρησε. Και, τρίτον, ότι «δεν μπορεί να κατηγορεί κάποιος για παράτυπη διαδικασία την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, όταν ακολουθεί ακριβώς την ίδια διαδικασία, κατ’ ανάλογο τρόπο, που ακολούθησαν οι εισαγγελείς της τακτικής Δικαιοσύνης», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Πέτσας. Θεωρούν από την κυβέρνηση δε πως, επειδή η Προανακριτική Επιτροπή έχει τις ίδιες αρμοδιότητες με αυτές του εισαγγελέα, ζητήθηκε η κατ’ ανάλογο τρόπο εξέταση του «Σαράφη» και της «Κελέση», οι οποίοι απέφυγαν να εμφανιστούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του σηκώνει επίσης τους τόνους. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με tweet του από το Παρίσι έδωσε προχθές τον τόνο με στόχο να αποκαλυφθεί πως πρόκειται περί «πλήρους αποσυναρμολόγησης τόσο του κράτους δικαίου όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων». Αλλά το πιο σημαντικό: «Πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία», όπως λένε πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Στόχος τους είναι», λένε επίσης, «όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, με πιθανότητα εμπλοκής πολιτών».

Όπως ήταν φυσικό, η πολιτική κόντρα για τους προστατευόμενους μάρτυρες συνεχίστηκε και σήμερα.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε εκ νέου στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε πως «όποιος υπέδειξε κάτι στον “Μάξιμο Σαράφη” θα πάει φυλακή».

«Μέχρι την ώρα που πηγαίναμε να εξετάσουμε τους προστατευόμενους ψευδομάρτυρες όλος ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε μια αδιαφορία για την (Προανακριτική) Επιτροπή και είχαν εγκαταλείψει στην ουσία τον κ. Παπαγγελόπουλο. Μόλις πλησιάσαμε τον “Μάξιμο Σαράφη’’ ξαφνικά όλο το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ ηλεκτρίστηκε, με τον κ. Τσίπρα πρώτο να βγαίνει μπροστά και να υπερασπίζεται έναν φυγά από την ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό κατά τη γνώμη μου δείχνει άμεση εμπλοκή Τσίπρα. Αυτό μένει να αποδειχθεί. Αν αποδειχθεί ότι κάποιος υπέδειξε κάτι στον Σαράφη θα πάει φυλακή οποίος και να είναι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλώντας στον Alpha και την εκπομπή «Ραντάρ» με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο δήλωσε πως «αυτοί ήταν μάρτυρες εκλογικού συμφέροντος του ΣΥΡΙΖΑ»:

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι καθοδηγούμενοι, ο κ. Κυρανάκης είπε: «Αυτή είναι η εκτίμησή μας και αυτό λέει το κατηγορητήριο. Μία από τις κατηγορίες εναντίον του Παπαγγελόπουλου είναι η ηθική αυτουργία και η ψευδορκία. Ο Τσίπρας αντιδρά σφόδρα. Αυτό δείχνει ότι έχει συμφέρον».

Ερωτηθείς, γιατί τότε η ΝΔ έβγαλε από το «κάδρο» της προανακριτικής τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε: «Μέχρι τώρα από τις καταθέσεις δεν έχει προκύψει σαφής εμπλοκή του Τσίπρα στην υπόθεση» ωστόσο πρόσθεσε: «Προκύπτει το εύλογο ερώτημα, ο Παπαγγελόπουλος λειτουργούσε μόνος του ή τον έβαζε ο Τσίπρας να τα κάνει;».

Νωρίτερα, σφοδρή αντιπαράθεση για τους προστατευόμενους μάρτυρες είχαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega» ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης και ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Κούρασε η υπόθεση» είπε ο κ. Μαρκόπουλος, σημειώνοντας ότι «στόχος μας δεν είναι να πέσει η κουκούλα, αλλά να διερευνήσουμε σε βάθος μια υπόθεση που ταλαιπώρησε τον τόπο. Κατηγορήθηκαν μέχρι και δύο πρώην πρωθυπουργοί». Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχουν σκέψεις για διεύρυνση του κατηγορητηρίου της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία εξετάζει τυχόν ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση Novartis.

«Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας» απάντησε ο κ. Σκανδαλίδης, λέγοντας πως «πρώτος αποκάλυψε τους προστατευόμενους μάρτυρες ο Πολάκης. Στη συνέχεια, μόνοι τους αυτοεξευτελίστηκαν. Είναι ψευτοπρόβλημα το με κουκούλα ή χωρίς κουκούλα». Ακόμα, ανέφερε πως «με όσα συμβαίνουν, το μεν υπαρκτό σκάνδαλο υποχωρεί και αναπτύσσεται το σκέλος της σκευωρίας».

Επιπλέον, ο κ. Σκανδαλίδης υποστηρίζει πως «γελοιποιήθηκε το καθεστώς των μαρτύρων από την κυβέρνηση που τους χρησιμοποίησε», εξαπολύοντας δριμεία επίθεση και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία εάν η προανακριτική δεν πάρει τη μαρτυρία τους. Με κουκούλα ή χωρίς» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοχαρόπουλος επεσήμανε ότι «με την πρακτική της κυβέρνησης καταπατώνται ελληνικοί και ευρωπαϊκοί νόμοι για τους μάρτυρες. Πρόκειται για μια επικίνδυνη λογική για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες μένουν προστατευόμενοι».

Ακόμα, κάνει λόγο πως «αμφισβητείται η προστασία των μαρτύρων» και ζητά την «προστασία της ανωνυμίας των μαρτύρων». «Να ακουστούν οι καταθέσεις αλλά να υπάρχει προστασία» κατέληξε.

 


σχετικα αρθρα