22 Μαΐου 2018
Δημοσίευση15:11

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – αντιπολίτευσης για την ηθική νομιμοποίησης της βίας

Στον απόηχο των τραμπουκισμών κατά Μπουτάρη και της εισβολής στο ΣτΕ

Δημοσίευση 15:11’
ste rouvikon32

Στον απόηχο των τραμπουκισμών κατά Μπουτάρη και της εισβολής στο ΣτΕ

Στον απόηχο της τραμπούκικης επίθεσης στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη αλλά και της εισβολής του Ρουβίκωνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ξέσπασε στο πολιτικό σύστημα αντιπαράθεση περί της ηθικής νομιμοποίησης της βίας. Η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανταλλάσσουν πυρά, με αφορμή την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, στις αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συνέδεσε την επίθεση με «ένα συμπαγές και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε σε εξόχως υψηλούς τόνους, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ «ότι πρωτοστάτησαν και υπέθαλψαν τη βία τον Δεκέμβριο του 2008», ότι «προανήγγειλαν κρεμάλες στο Σύνταγμα και μιλούσαν για γερμανοτσολιάδες», ότι «επέχαιραν για τις βίαιες επιθέσεις σε στελέχη άλλων κομμάτων και δημοσιογράφων, μιλώντας για δικαιολογημένη αγανάκτηση» και ότι «έχτισαν καριέρες και τελικά κατέλαβαν την εξουσία επενδύοντας στη βία, τη συκοφαντία, την πόλωση και την τοξικότητα».

Σήμερα, μετά την επίθεση του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε σημειώνοντας πως «ούτε η χώρα, ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε βέβαια οι πολίτες επιτρέπεται να γίνονται έρμαιο του κάθε Ρουβίκωνα ή άλλων ομάδων, τις οποίες η Κυβέρνηση, βέβαια, πολύ καλά γνωρίζει».  Άμεση ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, που σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται, αρκεί να μην προέρχεται από την ακροδεξιά.  Δεν τόλμησε καν να διαγράψει τον κ. Καμπόσο, που είπε για τη φασιστική επίθεση στον Γ. Μπουτάρη πως “αυτά παθαίνουν οι προδότες”.  Με Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη καταλαβαίνουμε τη δύσκολη θέση του κ. Μητσοτάκη.  Θυμάται τη βία μόνο κάθε φορά που ο Ρουβίκωνας προβαίνει σε παραβατικές και προφανώς καταδικαστέες ενέργειες. Δεν μας κάνει εντύπωση όμως. Είναι ο άνθρωπος που δήλωνε πως “η βία στην Ελλάδα προέρχεται αποκλειστικά από την Αριστερά”». 

Αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για την εποχή των «Αγανακτισμένων», υπογραμμίζοντας: «Ξέχασε τις εποχές που διαγκωνιζόταν με τη ΝΔ στον λαϊκισμό και στα αντιμνημονιακά συνθήματα; Να του θυμίσουμε ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστατούσε σε επιθέσεις και στις πλατείες των αγανακτισμένων αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή;»

Μπαράζ επιθέσεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Οι εν λόγω ανακοινώσεις αλλά και πλειάδα τοποθετήσεων στελεχών της ΝΔ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναγκάσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανταπαντήσουν. Κοινή επωδός των δηλώσεων της κυβερνώσας παράταξης είναι οι κατηγορίες περί επαναφοράς της «θεωρίας των δύο άκρων».

Ενδεικτικά:

Ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας αναφέρθηκε σε απόπειρα επαναφοράς της θεωρίας των δύο άκρων με αφορμή όσους συγκρίνουν την επίθεση Ρουβίκωνα στο ΣτΕ με αυτή στον Γιάννη Μπουτάρη: «Δεν θα υιοθετήσω τη θεωρία των δύο άκρων γιατί πίσω από αυτή κρύβεται το πολιτικό παιχνίδι καταδίκης της Αριστεράς για την οποία ο Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι μόνο από κει προέρχεται η τρομοκρατία,. Τα τελευταία περιστατικά δείχνουν πολλές άλλες κατευθύνσεις. Σε όλη την Ευρώπη η ακροδεξιά κατεύθυνση της τρομοκρατίας έχει αρχίσει και γίνεται αρκετά επικίνδυνη και θέλει προσοχή».

Για απόπειρα συμψηφισμού ανόμοιων περιστατικών μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος είπε αναφερόμενος στην κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: «Μιλάμε για δομές μέσα στην πόλη, πολύ ισχυρές και αυτή την ώρα η Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει θαυμαστούς εκπροσώπους του νεοταξίτικου φασισμού στους κόλπους της, οι οποίοι δεν τολμούν να πουν αυτά που λέγανε πριν από 2-4 χρόνια, τον αντισημιτισμό, τον αντιεβραϊσμό […] και αντί να ταυτιστεί η ΝΔ αυτή τη στιγμή με όλες τις δυνάμεις του αντιφασιστικού τόξου -δεν είναι κυβερνητικές ή αντικυβερνητικές, είναι άλλου τύπου η διαχωριστική γραμμή- παρατηρείται αυτός ο συμψηφισμός και συγχέει και πάλι ανόμοια πράγματα, συγχέει τελείως διαφορετικά πράγματα και ξεχνάει το γεγονός ότι πολλά περιστατικά έχουν συμβεί ένθεν και ένθεν, αλλά ποτέ δεν υπήρξε έκφραση ατομικής βίας με όρους λιντσαρίσματος».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, στο Real FM τόνισε ότι «η προσπάθεια κατασυκοφάντησης του μεγαλειώδους κινήματος των Αγανακτισμένων θα πέσει στο κενό. Εκείνη την περίοδο υπήρξαν ακροδεξιές φωνές που προσπάθησαν να πάρουν κεφάλι μέσα στο πλήθος, αλλά δεν τα κατάφεραν επειδή υπήρχε πνεύμα δημοκρατικών εξελίξεων και αλλαγών. Πρέπει να αφήσουμε τους συμψηφισμούς με ακραίες επιθέσεις, όταν μιλάμε για ειρηνικές διαδικασίες του κόσμου».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και τη Γιάννα Παπαδάκου, διαμήνυσε πως η επίθεση Ρουβίκωνα στο ΣτΕ δεν μπορεί να συγκριθεί με τους τραμπουκισμούς στον Μπουτάρη: «Συνήθως αυτές οι ενέργειες είναι και αξιόποινες γιατί περιλαμβάνουν και μια παραβίαση της λειτουργίας της οικιακής ειρήνης ή της λειτουργίας ενός οργανισμού. Οπότε τουλάχιστον αυτό υπάρχει. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και μια έμπρακτη εξύβριση προσώπων. Συνήθως υπάρχουν και κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία είναι αξιόποινα. Δεν μπορώ να πω ότι αυτή η δραστηριότητα που περιγράφω τώρα, είναι ίδια με μια άλλη. Άλλο να γίνεται μια βάρβαρη επίθεση με τραυματισμούς και άλλο να γίνεται μια επίθεση στην οποία απλά πετάγονται μπογιές. Και τα δύο μπορεί να είναι αξιόποινα αλλά το καθένα πρέπει να εκτιμηθεί με βάση το δικό του βάρος».

Αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας μιλώντας στον Real FM ανέφερε πως ποτέ το κυβερνών κόμμα δεν έκανε λόγο για «Γερμανοτσολιάδες» και «Κρεμάλες», αναφερόμενος στους «Αγανακτισμένους»: «Θυμάστε πολύ καλά τα πρώτα χρόνια των Μνημονίων ότι η Πλατεία ήταν χωρισμένη σε άνω και κάτω. Στην πάνω μεριά ήταν η ακροδεξιά και η Χρυσή Αυγή, ενώ στο κάτω βρισκόταν ένας αριστερός κόσμος που προβληματιζόταν και μου θύμιζε Μάη του ’68. Εμείς δεν είχαμε καμία σχέση με αυτούς που πήγαιναν και χτυπούσαν τον Άγνωστο στρατιώτη κρατώντας ελληνικές σημαίες. Εμείς ποτέ δεν κάναμε τραμπουκισμούς. Μπορεί καμιά φορά να υπερβάλαμε λεκτικά, όμως ούτε μιλούσαμε για γερμανοτσολιάδες, ούτε έχουν γραφτεί πουθενά αυτά στα έντυπα της Αριστεράς και στα sites. Επομένως πρέπει να γίνει μια ιστορική αποκατάσταση»


σχετικα αρθρα