current views are: 7

26 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση04:12

Από πολλά «κύματα» οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Μετά τις Πρέσπες έρχεται ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας

Οι επόμενες κινήσεις του Π. Καμμένου

Δημοσίευση 04:12’
tsipras zappeio 6

Οι επόμενες κινήσεις του Π. Καμμένου

Θετικό «σήμα»  για τη σχέση με τους ΑΝΕΛ θεωρούν κυβερνητικά στελέχη πως δόθηκε την Παρασκευή στο Ζάππειο σε μια προσπάθεια να αφήσουν πίσω το «Σκοπιανό» και να αναδείξουν τον τομέα, στον οποίο στηρίχθηκε αυτή η συνεργασία και δεν είναι άλλος από την οικονομία. Αυτό που έχει αλλάξει, πλέον  είναι το αφήγημα,  αφού τα μνημόνια σε δύο μήνες θα είναι παρελθόν και η  «νέα προγραμματική συμφωνία» θα περιλαμβάνει τον «αναπτυξιακό σχεδιασμό» για τον χρόνο που απομένει. 

Είναι σαφές πως η πίεση που δέχτηκε το κόμμα του Πάνου Καμμένου τις τελευταίες 15 ημέρες οδήγησε πολλά κορυφαία στελέχη των ΑΝΕΛ να αφήσουν να εννοηθεί πως δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση για το ονοματολογικό. Ανάμεσά τους και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής της ΝΔ.  Αυτό και μόνο το δεδομένο καθιστά απρόβλεπτο τον κυβερνητικό εταίρο που φαίνεται πως στηρίζει τη συμπόρευσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πιθανότητα η συμφωνία με τους βόρειους γείτονες να μην φτάσει ποτέ στη ελληνική Βουλή. Από τη στιγμή που αυτό γίνει, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη στάση που θα κρατήσουν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αλλά και η Έλενα Κουντουρά.

Η καταψήφιση της πρότασης μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης  για τη συμφωνία των Πρεσπών άφησε το αποτύπωμά της στο κόμμα, αφού κατά πολλούς ουσιαστικά παρέκλινε από τη βασική του αρχή  για τη μη χρησιμοποίηση του όρου «Μακεδονία» στην τελική ονομασία. Για αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή οι  ΑΝΕΛ υποβάθμισαν τις υπογραφές των Κοτζιά και Ντιμιτρόφ  επισημαίνοντας πως μόνο το ελληνικό Κοινοβούλιο μπορεί να κυρώσει τη συγκεκριμένη συμφωνία, ώστε να αποκτήσει νομική ισχύ. Το δυναμικό πατριωτικό  κοινό της Μακεδονίας παραμένει πρωταρχικός στόχος για τον Πάνο Καμμένο, που επιχειρεί να αναστρέψει την εικόνα που προκλήθηκε μετά την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ.
Αυτός είναι ο λόγος που οι ΑΝΕΛ επιμένουν ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία όταν θα έρθει στη Βουλή αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δέχτηκε ισχυρό πρέσινγκ μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Καμμένου, της Μανταλένας Παπαδοπούλου, αλλά και πολλών στελεχών από την περιφέρεια. Η επιχείρηση συσπείρωσης του κόμματος ξεκίνησε από το Ζάππειο, ενώ κινήσεις αναμένεται να γίνουν και το επόμενο διάστημα, όπως η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου την 1η Ιουλίου. Η συγκρότηση ψηφοδελτίων θα είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα του υπουργού Άμυνας, αφού επιθυμεί να βρει νέα πρόσωπα που θα βγουν μπροστά και θα τρέξουν την καμπάνια του κόμματος. Αυτό, άλλωστε έγινε με την επιλογή του νέου εκπροσώπου τύπου Θεόδωρου Τοσουνίδη που πυκνώνει τις εμφανίσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Στην αντεπίθεση που ετοίμασαν οι ΑΝΕΛ, έμφαση έδωσαν και στις  καταγγελίες από τον Πάνο Καμμένο και τον Παναγιώτη Σγουρίδη για απειλές που δέχονται στελέχη και βουλευτές του κόμματος.

Δεν είναι, όμως το μόνο εμπόδιο που θα έχουν να ξεπεράσουν οι ΑΝΕΛ το επόμενο διάστημα. Θεωρείται δεδομένο ότι η Συνταγματική αναθεώρηση, που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο, σύμφωνα με την πρόταση στην οποία έχει καταλήξει η κυβέρνηση, θα περιλαμβάνει την καθιέρωση της διάκρισης  Κράτους και Εκκλησίας με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον διακριτό της ρόλο.

Οι ΑΝΕΛ απευθυνόμενοι για άλλη μια φορά στο δικό τους ακροατήριο τηρούν αρνητική στάση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η στήριξη που παρείχε ο Πάνος Καμμένος στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όταν τον Σεπτέμβριο του 2016 είχε ξεσπάσει κόντρα με τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για το μάθημα των Θρησκευτικών. Εκείνο το φθινόπωρο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε τηλεφωνήσει στον κ. Ιερώνυμο και τον είχε συναντήσει στην Αρχιεπισκοπή, προκειμένου να  δηλώσει τη συμπόρευση μαζί του.

Τη διαφορά από τους ΑΝΕΛ, στην προοπτική  διαχωρισμού  Κράτους – Εκκλησίας που κατά καιρούς  έρχεται στην επικαιρότητα,  έκανε αυτή τη φορά ο Τέρενς Κουίκ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών με παρέμβαση του στη δημόσια τηλεόραση δήλωσε πως «πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός κράτους Εκκλησίας», προαναγγέλλοντας έναν ζωηρό διάλογο στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, αφού και άλλα στελέχη δεν βλέπουν αρνητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 


σχετικα αρθρα