27 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση12:20

Αχτσιόγλου: Επεκτείνονται προσεχώς οι κλαδικές συμβάσεις σε τουρισμό-ναυτιλία-τράπεζες

Τι είπε για την υπόθεση της αποφυλάκισης του Α. Φλώρου.

Δημοσίευση 12:20’
axtsioglou 3

Τι είπε για την υπόθεση της αποφυλάκισης του Α. Φλώρου.

“Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων είναι γεγονός. Οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αρχή της επεκτασιμότητας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, επανισχύουν ήδη μετά την 21η Αυγούστου”, τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο “Ραδιόφωνο 24/7”. 

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι “μία κλαδική σύμβαση που έχει υπογραφεί από εργοδότες που απασχολούν το 51% του κλάδου μπορεί να κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική για όλον τον κλάδο από τον Υπουργό Εργασίας και άρα να ισχύει υποχρεωτικά και για τους εργοδότες/επιχειρήσεις που δεν την έχουν υπογράψει”.  Πρόσθεσε επίσης ότι “εφόσον μία κλαδική ή επιχειρησιακή σύμβαση είναι πιο ευνοϊκή για έναν εργαζόμενο που έχει υπογράψει ατομική σύμβαση, υπερισχύει η πιο ευνοϊκή σύμβαση για τον εργαζόμενο”. Όπως τόνισε, την Παρασκευή συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας προκειμένου να ελέγξει εάν οι ισχύουσες κλαδικές ΣΣΕ πληρούν την προϋπόθεση της κάλυψης του 51% και επισήμανε ακόμη ότι “φαίνεται πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορέσουμε σίγουρα να επεκτείνουμε κλαδικές συμβάσεις στον  τουρισμό, τη ναυτιλία και τις τράπεζες”.   

Η Υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ως “κοινωνικό όλεθρο την απώλεια 1,1 εκατ. θέσεων εργασίας από το 2008 έως τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας”. Τόνισε ότι “η μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 3,5 χρόνια και η δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα”, προσθέτοντας ότι “η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή αλλά βαίνει διαρκώς μειούμενη και μπορούμε βάσιμα να αισιοδοξούμε”. 

Η κ. Αχτσιόγλου, απαντώντας σε ερώτηση για την καταπολέμηση του brain drain, προανήγγειλε την υλοποίηση από το Υπουργείο Εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα στοχευμένων προγραμμάτων 15.000 θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με αμοιβές σημαντικά ανώτερες του  κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι “η κρίσιμη μεταβλητή, πέρα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι η διαμόρφωση μισθών που θα δίνουν κίνητρα στους νέους να επιστρέψουν στη χώρα”.  

Για τον έλεγχο της απόφασης του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που προσδιόρισε το ποσοστό αναπηρίας καταδικασθέντος για την υπόθεση της Energa, o οποίος αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, η Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι έχει ζητήσει “να ελεγχθεί πλήρως η απόφαση, να εξαντληθούν όλες οι διοικητικές και νομικές διαδικασίες, προκειμένου να επανελεγχθεί η γνωμοδότηση και εφόσον φανεί ότι υπάρχει κάποια παράλειψη ή κάποια εσφαλμένη κρίση, το Υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ που είναι ο εποπτευόμενος φορέας, θα εξαντλήσουν όλη τους την αυστηρότητα στην απόφαση αυτή, προκειμένου να αναθεωρηθεί. Θεωρώ πως είναι μία περίπτωση που χρήζει ιδιαίτερης εξέτασης και έχουμε ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για να επανελεγχθεί αυτή η απόφαση”.

Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι “έχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, η οποία επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και από έκθεση της Κομισιόν”, τονίζοντας ότι “μονίμως προσπαθούμε να κάνουμε βελτιωτικές παρεμβάσεις. Επιστρέψαμε, για παράδειγμα, τις εσφαλμένα παρακρατηθείσες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις εισφορές υγείας στα τέλη του 2017. Περάσαμε, επίσης, ρύθμιση για τη διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών ασφαλισμένων. Άρα, διαρκώς κάνουμε βελτιωτικές παρεμβάσεις. Θα συνεχίσουμε έτσι και, όσο βελτιώνονται τα δημόσια οικονομικά και τα οικονομικά του ΕΦΚΑ, θα το κάνουμε ακόμη περισσότερο”.

Αναφερόμενη στη σημασία ενός μετώπου προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην Δεξιά και την ακροδεξιά η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει ως θέση αρχής ότι θα πρέπει να υπάρξει μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων και αυτό είναι ένα διαρκές του μέλημα. Ιδίως σε μία περίοδο όπως αυτή που έχουμε σήμερα με τις ανακατατάξεις που συμβαίνουν στο ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη μεγάλη κινητικότητα προς το χώρο της Δεξιάς και της ακροδεξιάς, είναι πάρα πολύ σημαντικό και στην Ευρώπη και στη χώρα μας να υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις οι οποίες θα συσπειρώνουν τον προοδευτικό κόσμο”.


σχετικα αρθρα