20 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση04:01

ΔΕΘ-Προσκλητήριο Τσίπρα στη μεσαία τάξη: Αναγνώρισε λάθη «παίζοντας» το χαρτί πρωθυπουργησιμότητας – Πόσο κοστίζει το πακέτο παροχών

Ο πρώην Πρωθυπουργός επιχειρεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από τη μεσαία τάξη. Χαρακτήρισε κοστολογημένες τις προτάσεις του, κάνοντας λόγο για περίπου 4 δισ. ευρώ.

Δημοσίευση 04:01’
sdjrlm1632080652992 scaled

Ο πρώην Πρωθυπουργός επιχειρεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από τη μεσαία τάξη. Χαρακτήρισε κοστολογημένες τις προτάσεις του, κάνοντας λόγο για περίπου 4 δισ. ευρώ.

Πέρα από την σκληρή πόλωση που θα έχουμε στο δρόμο προς τις κάλπες, ήδη ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη τα σφυροκοπήματα για τα πεπραγμένα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αυτά αναδεικνύονται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και στριμώχνουν την κυβέρνηση σε ρόλο απολογούμενου.

Ο μεν Αλέξης Τσίπρας θέλει να εκπέμψει, ωριμότητα και συνέπεια, θέλοντας να εμφανιστεί θεματοφύλακας της απλής αναλογικής και της λογικής των συνεργασιών που θα βγάλει από το αδιέξοδο και την ακυβερνησία, ακυρώνοντας το πολιτικό αφήγημα του πρωθυπουργού.

Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρα από την δοκιμασμένη συνταγή του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, ποντάρει στο δίλημμα «εγώ ή ακυβερνησία».  

Ο πρώην Πρωθυπουργός επιχειρεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από τη μεσαία τάξη που τον τιμώρησαν στις εκλογές του 2019, αλλά και να εμφανιστεί ότι διδάχθηκε από τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς να διστάζει να απολογηθεί  για την υπερφορολόγηση της περιόδου 2015-2019.

«Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Δεν ήταν επιλογή μας. Ήταν ανάγκη εθνική για να βγει επιτέλους η χώρα από τα μνημόνια», ήταν η απάντηση του.  

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ εμφανίστηκε περισσότερο ώριμος από όλες τις άλλες παρουσίες του, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που του αναλογούν εκπέμποντας το μήνυμα ότι έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος.

Σε ερώτηση, που αφορούσε το «πόσο έχει αλλάξει ο Αλ. Τσίπρας μετά την ήττα στις εκλογές», εμφανίστηκε απολογητικός για τα λάθη του παρελθόντος, υπονοώντας ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει αποτυχημένες πολιτικές, όπως για παράδειγμα στην οικονομία. «Και τα κόμματα και οι άνθρωποι αν δεν αλλάζουν γίνονται μνημεία του εαυτού τους», χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα σε κίνηση», είπε, επικαλούμενος απόσπασμα από βιβλίο του Μπρεχτ για να προσθέσει, «δεν θέλω να είμαι μνημείο του εαυτού μου. Από το 2008 έχω μεγάλη εμπειρία, έχω κάνει λάθη, έχω δώσει μάχες και έχω συσσωρευμένη πείρα και γερό στομάχι».

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι παρά την κυβερνητική φθορά για να κερδίσουν θα πρέπει να αναδειχθεί η πρωθυπουργησιμότητα του Αλέξη Τσίπρα που ηγείται ενός κόμματος  που είναι έτοιμο να κυβερνήσει, με προτάσεις σύγχρονες, προσαρμοσμένες στα προβλήματα της κοινωνίας.  

Πόσο κοστίζει το πακέτο παροχών

Παράλληλα με το πολιτικό αφήγημα και τα διλήμματα χαρακτήρισε κοστολογημένες τις προτάσεις του, κάνοντας λόγο για περίπου 4 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα το συνολικό κόστος: περίπου 5 δις για το 2022 – Από το 2023, οπότε και παύουν τα έκτακτα μέτρα, το κόστος μειώνεται.

Μόνιμα μέτρα / Κόστος: περίπου 1,6 δισ. για το 2022

 1. Νέο ΕΣΥ
  Κόστος: 2 δις σε βάθος τετραετίας- περίπου 500 εκ .για το 2022
 2. Μεταρρύθμιση στην παιδεία:
  Κόστος: 740 εκ. σε βάθος τετραετίας- 186 εκ για το 2022
 3. Κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης για όλους έως 40.000€ και προοδευτικά μείωση των συντελεστών για εισοδήματα έως τις 65.000
  Κόστος: 400 εκ.
 4. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
  Κόστος: 400 εκ
 5. Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο
  Κόστος: 100 εκ.

Προσωρινά μέτρα /  Κόστος: 3,2 δισ.

 1. Κούρεμα χρεών πανδημίας
  Κόστος: 1,7 δις.
 2. Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα
  Κόστος: 1,5 δισ.

Μέτρα χαμηλού κόστους / Κόστος: κάτω από 100 εκατ.

 • κοινωνικό τιμολόγιο για λογαριασμούς ΔΕΗ
 • επέκταση επιδόματος θέρμανσης (30 εκ – αύξηση 50 %)
 • Εισόδημα έκτακτης ανάγκης στους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές
 • Εισόδημα έκτακτης ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων
 • ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος

σχετικα αρθρα