29 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση06:25

Εκνευρισμένη η Τουρκία με τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: «Η Αθήνα μιλά για ειρήνη και παίρνει όπλα από Μακρόν»

Αμηχανίας συνέχεια για την Άγκυρα, μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Δημοσίευση 06:25’
gye7o1632897007799 scaled

Αμηχανίας συνέχεια για την Άγκυρα, μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Εκνευρισμό και αμηχανία έχει προκαλέσει στην Τουρκία η ιστορική γαλλοαμυντική συμφωνία που υπεγράφη την Τρίτη στο Παρίσι.

Τα 24 γαλλικά μαχητικά Rafale, οι 3+1 Belharra και η αναβάθμιση των F-16 προκαλούν έντονο προβληματισμό στην Άγκυρα για τον συσχετισμό δυνάμεων που θα διαμορφωθεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Τουρκίας.  

Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρεται αναλυτικά στις υψηλές δυνατότητες των φρεγατών Belharra, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά τους, και χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντική την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία«Η Ελλάδα και η Γαλλία κάνουν υπολογισμούς για την Ανατολική Μεσόγειο» γράφει η εφημερίδα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θέλουν να κυριαρχήσουν. 

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Cumhurriyet αναφέρει για το αμυντικό σύμφωνο ότι η «Ελλάδα και Γαλλία επιχειρούν ένωση δυνάμεων» σχολιάζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε λόγο για «κοινά συμφέροντα Γαλλίας και Ελλάδας». 

Η Yeni Safak κάνει λόγο για «γκάζια στο ‘Μήτσο’ απ’ τον Μακρόν» σχολιάζοντας την ώθηση των Γάλλων στην Ελλάδα. «Υποτίθεται ότι η Ελλάδα δεν κάνει κούρσα εξοπλισμών, αλλά αγοράζει φρεγάτες από τη Γαλλία» σημειώνει, κάνοντας αναφορά στη δήλωση του πρωθυπουργού. 

Το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT σχολιάζει πως η Ελλάδα επιταχύνει στην κούρσα των εξοπλισμών με τις υπογραφές που βάζει ο Μητσοτάκης να δείχνουν πως η χώρα μας κάνει σοβαρά βήματα για εξοπλισμούς, αγορά φρεγατών, μαχητικά, αντιστατικά όπλα, εκσυγχρονισμός F-16, τορπίλες για τα υποβρύχια.

To A Haber μεταδίδει πως «Η Ελλάδα έχει μια βασική αντανάκλαση για αυτοάμυνα. Όμως υπάρχει και μια αλήθεια, ότι δεν έχει μια τάση και στόχο να επιτεθεί στην Τουρκία. Όμως, ειλικρινά, είναι σωστό που μας φοβούνται».

Επίσης, η εθνικιστική εφημερίδα Haber Turk επισημαίνει ότι «Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δίνοντας αγώνα εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πήρε μια θέση στην καρδιά της Ευρώπης».


σχετικα αρθρα