7 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση18:02

Εμ. Μακρόν από την Πνύκα: Να φτιάξουμε μια νέα Ευρώπη τα επόμενα 10-15 χρόνια

Στα ελληνικά ξεκίνησε την ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα και για τον λόγο αυτό καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

Δημοσίευση 18:02’
18435238

Στα ελληνικά ξεκίνησε την ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα και για τον λόγο αυτό καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

Στα Ελληνικά ξεκίνησε την ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα και για τον λόγο αυτό καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους. Τόνισε όπως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πως δεν αξίζουμε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήρθε η ώρα να την αλλάξουμε. Και οι δύο τόνισαν στις ομιλίες τους πως εάν δεν αλλάξει ρότα η Ευρώπη οδηγείται σε διάλυση. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε μεταξύ άλλων: “Είναι τιμή για μένα να λαμβάνω το λόγο στο μέρος που γεννήθηκε η Δημοκρατία Σήμερα η εθνική κυριαρχία, η Δημοκρατία, η εμπιστοσύνη απειλούνται. Η κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη. Ήταν μια αποτυχία της Ευρώπης. Η παλιά τάξη διαλύεται. Οι παλιές συμμαχίες παρουσιάζουν ρήγματα, νέοι κίνδυνοι έρχονται στο προσκήνιο. Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης.

Η Ευρώπη θα διαλυθεί χρόνο με το χρόνο. Η άλλη επιλογή που προτείνω, είναι μια νέα Ευρώπη που θα βασίζεται σε αυστηρή κριτική. Όχι με γραφειοκρατία. Με αυτό τον τρόπο, για να μιλήσουμε για την ελπίδα, για την Δημοκρατία, την κυριαρχία και την εμπιστοσύνη, παίρνω τον λόγο σήμερα. Η επανάκτηση της ελπίδας.Πιστεύω στην εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία.Δεν πρέπει να αφήσουμε τους τρομοκράτες να μας φοβίσουν. Πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία, τους κανόνες μας. 

Η Ευρώπη θα μας βοηθήσει να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις άλλες υπερδυνάμεις. Αν υποχωρήσουμε κάποιος άλλος θα πάρει τις αποφάσεις στη θέση μας. Πρέπει να στηρίξουμε την ελευθερία, τη συμφιλίωση. Δεν είπαμε αλήθεια στο λαό. Τους είπαμε  ότι μπορεί να ζει κάποιος στην Αθήνα χωρίς μεταρρυθμίσεις, όπως ζει στο Βερολίνο Ποιος πλήρωσε το τίμημα των ψεμάτων;

Όχι οι πολιτικοί, αλλά ο ελληνικός λαός. Αυτός επωμίστηκε το βάρος. Μέσω πολιτικών της καχυποψίας, δημιούργησαν και προβλήματα και έλλειψη δικαιοσύνης. Χάσαμε τον προσανατολισμό μας.

Επικράτησε η καχυποψία.Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Πρέπει να δημιουργηθεί κοινοβούλιο της ευρωζώνης. Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας; Τι τους δίνουμε όμως; Λιτότητα και ανεργία. 

Δεν ακούσαμε τους πολίτες της Ευρώπης. Οι πολιτικοί συνέχισαν να δημιουργούν την Ευρώπη πίσω από κλειστές πόρτες και να τους εξηγούμε αργότερα τι κάνουμε.

Θέλουμε να αναθεωρήσουμε κάποια ευρωπαϊκά κείμενα, όπως την οδηγία για τους αποσπασμένους. Η Ευρώπη επεξεργάζεται παράλογα νομοθετικά κείμενα. Θέλουμε να ζήσει η Ευρώπη. Εμείς που πιστεύουμε στην Ευρώπη.

Εμείς που αφήσαμε την Δημοκρατία να υποστεί ρήγματα, πρέπει να επανέλθουμε στην Δημοκρατία.Γι’ αυτό επιθυμώ αυτός οδικός χάρτης για την οικοδόμηση της Ευρώπης, να μην είναι μια συνθήκη που θα διαπραγματευτούν οι Ευρωπαίοι σε μια σκοτεινή αίθουσα. Προτείνω μια νέα μέθοδο. Προς τα πού θέλουμε να πάμε, με νέους, σαφείς στόχους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Και στις αρχές του 2018 να παρουσιάσουμε τους στόχους στον λαό. Επί έξι μήνες να υπάρχουν δημοκρατικές συνελεύσεις, διαβουλεύσεις, όπου οι λαοί θα συζητήσουν για ποια Ευρώπη θέλουν, επιτέλους.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 να επανέλθουμε στην ουσία αυτού που δημιουργήθηκε εδώ. Μετά από 6 μήνες να κάνουμε τη σύνδεση. Και βάσει αυτής της προσέγγισης, να φτάσουμε σε μια νέα Ευρώπη για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Να δημιουργήσουμε τους όρους της νέας Ευρώπης” κατέληξε ο κ. Μακρόν. 

Αλ. Τσίπρας: Αυτή η Ευρώπη δεν μας αξίζει , αυτή την Ευρώπη πρέπει να αλλάξουμε

Λίγο νωρίτερα από το βήμα της Πνύκας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλων: “Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, εδώ γεννήθηκε η Δημόσια σφαίρα, η σφαίρα της εκλογής των αρχόντων σε όλες τις βαθμίδες.Ο συμβολισμός της παρουσίας μας εδώ ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης.Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τον διάλογο για ένα νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας στην ΕΕ. 

Η πρόσφατη κρίση, εξελίχθηκε σε κρίση Δημοκρατίας και πολιτικής. Διεύρυνε τις ανισότητες μεταξύ των κρατών – μελών, τις ανισότητες μέσα στα κράτη. Απομάκρυνε τους πολίτες από τα κέντρα των αποφάσεων. Μετατόπισε τις αποφάσεις πίσω από τις πόρτες. Περάσαμε από την Ευρώπη των πολιτών, στην Ευρώπη των τραπεζών και των συμφερόντων.

18435193

Μια Ευρώπη που δεν εμπνέει τους πολίτες της. Αυτή η Ευρώπη δεν μας αξίζει, αυτή την Ευρώπη θέλουμε και πρέπει να την αλλάξουμε και για να τα καταφέρουμε χρειαζόμαστε τον ενθουσιασμό της νιότης και τη σωφροσύνη της ενηλικίωσης.  Να αναστοχαστούμε πάνω στην ιστορία και τα πεπραγμένα μας. Σήμερα δεν αμφιβάλει πια κανείς ότι αυτή είναι η πολιτική και ηθική υποχρέωση της γενιάς μας, απέναντι στο παρελθόν και το μέλλον. Μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταμορφώνεται και καινοτομεί, η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αδρανής.

Πρέπει να αλλάξει για να επιζήσει. Διακηρύσσουμε τη θέλησή μας να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια για αλλαγή της Ευρώπης. Μόνο στηριγμένη στους λαούς της η ΕΕ θα αλλάξει και θα παίξει το ρόλο που επιβάλουν οι δύσκολες σημερινές συνθήκες. Χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή δημοκρατική έφοδο στη Γη. Στα πραγματικά καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων που αναζητούν λύσεις.

Εκεί που οι ευρωπαίοι εργάζονται, παράγουν, καινοτομούν, προβληματίζονται και γυρίζουν την πλάτη τους στο μέλλον που άλλοι κατασκευάζουν γι αυτούς.Να σχεδιάσουμε και να παρουσιάσουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο για το μέλλον. Πρέπει και μπορούμε, οι αναγκαίοι υπερεθνικοί θεσμοί που προϋποθέτουν εκχώρηση κυριαρχίας από τα κράτη, να καταστούν θεσμοί δημοκρατίας με κοινωνικό έλεγχο.

Να μην επιτρέπεται η εκχώρηση κυριαρχίας να μετατρέπεται σε υποχώρηση της Δημοκρατίας. Να οικοδομήσουμε την έννοια της Ευρωπαϊκής κυριαρχίας και θα εμπλέκει ισότιμα τους λαούς μας στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Η ευρωζώνη να μετατραπεί σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύηςΠρέπει να επιτρέψουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο στις κυβερνήσεις ώστε να τηρούν τους κανόνες αλλά και να εφαρμόζουν το πρόγραμμα με το οποίο έχουν εκλεγεί. Πρέπει και μπορούμε να πετύχουμε δημοσιονομική σύγκλιση  

Έτσι θα μπορούσε να υπάρξει ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης ο οποίος όμως θα υπόκειται σε διαρκή Δημοκρατικό έλεγχο. Χρειάζεται κοινός μηχανισμός διαχείρισης των κρατών – μελών.Είναι χρήσιμος ένας κοινός, ισχυρός, προϋπολογισμός για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Έχουμε υψηλά εμπορικά πλεονάσματα χωρίς μηχανισμό αναδιανομής. Έχουμε κανόνες αυστηρούς που δεν ισχύουν για όλους. Αυτό είναι θέμα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Το χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, αντί να κλείνει, διευρύνεται συνεχώς.

Πρέπει να τολμήσουμε βήματα εμβάθυνσης και στην κοινωνική πολιτική. Χρειαζόμαστε υπουργό Κοινωνικής Συνοχής στην ευρωζώνη. Πρέπει να ενισχύσουμε τη λογοδοσία στην ευρωζώνη. Πρέπει όλοι να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο. Πρέπει να συγκροτήσουμε ένα ισχυρό κοινοβούλιο της ευρωζώνης, με περισσότερες αρμοδιότητες από την Ευρωβουλή” κατέληξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 


σχετικα αρθρα