21 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση17:36

Εμφανίστηκε ο «Σαράφης» στη ΓΑΔΑ – Εκτελέστηκε το ένταλμα – Τη Δευτέρα η κατάθεσή του

Στις 16:00 τη Δευτέρα η κατάθεση «Σαράφη»

Δημοσίευση 17:36’
69ntmd1582308019996

Στις 16:00 τη Δευτέρα η κατάθεση «Σαράφη»

Εμφανίστηκε αυτοβούλως το απόγευμα της Παρασκευής σύμφωνα με πληροφορίες ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis «Μάξιμος Σαράφης» στη ΓΑΔΑ. Έτσι, εκτελέστηκε τυπικά το ένταλμα βίαιης προσαγωγής που είχε εκδοθεί έπειτα από αίτημα της Προανακριτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κατάθεσή του θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 τη Δευτέρα. Πριν την κατάθεση αναμένεται συνεδρίαση της Επιτροπής, στις 11 το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, ο «Σαράφης» τηλεφώνησε στις 18:00 στον αστυνομικό – χειριστή της προστασίας του και στις 19:45 εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ, όπου και κρατείται στο πλαίσιο τη εκτέλεσης του εντάλματος. Αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος ώστε να προετοιμαστεί για την κατάθεσή του τη Δευτέρα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από την επιστολή που είχε στείλει στην Προανακριτική Επιτροπή ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, από την οποία προέκυπτε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες μπορούν να καθορίσουν αυτοί τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν. Έτσι, έπειτα και από τις δηλώσεις του μέλους της Επιτροπής και βουλευτή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη ανοίγει ο δρόμος για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τεχνικά μέσα και καλυμμένα τα διακριτικά τους, παρά την αντίθετη θέση του κυβερνώντος κόμματος και του ΚΙΝΑΛ που ζήτησαν δια ζώσης κατάθεση.  

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Προανακριτικής ενημέρωσε τον Σπύρο Λάππα ότι ο προστατευόμενος «θα καταθέσει όπως προβλέπει ο νομος με όλα τα μέτρα προστασίας».

Η απάντηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου 

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρακουμάτσος, στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική, απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Δείτε την απάντηση του Αρείου Πάγου

8ylt3vd1582297215503

6rmyoy1582297215502

Στο έγγραφό του, ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει: «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Σε μια πρώτη απάντηση, πηγές της πλειοψηφίας της Προανακριτικής σημείωναν: «Το μείζον είναι οι μάρτυρες να εξεταστούν, στη συνεδρίαση της Τρίτης θα αποφασίσουμε πως θα γίνει η εξέτασή τους».

«Μετά την απάντηση του Αρείου Πάγου, που επιβεβαιώνει την αρμοδιότητα της επιτροπής, ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων και τελειώνουν οι δικαιολογίες. Εμείς θέλαμε εξέταση, κάποιοι θέλανε μη εξέταση. Οι δικαιολογίες τελειώσανε», δήλωσε το μέλος της Επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.

«Είχα πει πως έπεσαν οι μάσκες. Το κόλπο ήταν στημένο κι από πριν αποφασισμένο, να μη γίνει ουσιαστική εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. Άνθρακες ο θησαυρός», σημείωσε σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Προανακριτικής Νίκος Καραθανασόπουλος.

Το παρασκήνιο των δύο τηλεφωνημάτων του «Μάξιμου Σαράφη» στη ΓΑΔΑ

Σημειώνεται ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» επικοινώνησε δύο φορές με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ. Το πρώτο τηλεφώνημα στο Τμήμα Προστασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε στις 12:12 της Πέμπτης. Ο «Μάξιμος Σαράφης» επανήλθε με νεότερο τηλεφώνημα στο Τμήμα Προστασίας στις 18:50. Και στις δύο επικοινωνίες του δήλωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξεταστεί, δεν ήταν από απείθεια αλλά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του. Μάλιστα, σημείωσε πως επιθυμεί να καταθέσει υπό την προϋπόθεση πως αυτό θα γίνει με τεχνικά μέσα και αλλοιωμένη φωνή.

Για όλα αυτά ενημερώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική επιτροπή της Βουλής με έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας. Από το έγγραφο προκύπτει ότι το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων διαβεβαίωσε τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη» ότι ως αρμόδιο για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διαταχθεί για τον ίδιο, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την αρμόδια προς τούτο Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Κατόπιν αυτών, ο «Μάξιμος Σαράφης» δήλωσε στο Τμήμα Προστασίας ότι βρίσκεται στη διάθεση της ειδικής επιτροπής και θα μεταβεί στον τόπο που θα υποδειχθεί από το Τμήμα Προστασίας, προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων εφόσον αυτός του γνωστοποιηθεί εγκαίρως.

Ωστόσο, πηγές της πλειοψηφίας της προανακριτικής απέρριψαν το αίτημα, σημειώνοντας δεν θα μπουν σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Μάλιστα, επισημαίνουν πως με μεγάλη πλειοψηφία η επιτροπή έχει αποφασίσει πως η εξέταση θα πρέπει να γίνει στα πρότυπα της κατάθεσης στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη τον Δεκέμβρη του 2019. Έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις με την απάντηση του κ. Μπρακουμάτσου, μένει να φανεί η αντίδραση της Προανκριτικής.


σχετικα αρθρα