15 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση19:16

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ

Οι τροπολογίες που ρυθμίζουν ζητήματα της ιδιωτικοποίησης για ΛΑΡΚΟ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών πυροδότησαν ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Δημοσίευση 19:16’
haudf91602826302643

Οι τροπολογίες που ρυθμίζουν ζητήματα της ιδιωτικοποίησης για ΛΑΡΚΟ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών πυροδότησαν ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Ένταση στη Βουλή πυροδότησε η υπό ψήφιση τροπολογία με τις τεχνικές προδιαγραφές για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ.

Για υποκρισία και επιλεκτική πολιτική αμνησία, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο Κωστής Χατζηδάκης, αποκρούοντας την οξύτατη κριτική για «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων.

«Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε αιχμηρά ο κ. Χατζηδάκης, καταθέτοντας στην Ολομέλεια επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς την αρμόδια ευρωπαία επίτροπο τον Μάρτιο 2019, με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε έτοιμη να ξεκινήσει ανοικτό διαγωνισμό εκποίησης της ΛΑΡΚΟ,  καθώς όπως δήλωνε υπήρχε ανεπίσημο ενδιαφέρον από αρκετούς επίδοξους επενδυτές.

«Λέγατε τότε ότι ήσασταν έτοιμοι να ξεκινήσετε ανοικτό διαγωνισμό. Δηλαδή αυτό που πάμε να κάνουμε εμείς. Τώρα στο πλαίσιο της πολιτικής αμνησίας το ξεχνάτε κι αυτό και παριστάνετε τους τιμητές», σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επέμεινε, δε, στο σχέδιο διάσωσης της κυβέρνησης, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται για  «φλουρί κωνσταντινάτο» ή μια «πολύφερνη νύφη», αλλά την  πλέον «προβληματική» ελληνική επιχείρηση εν λειτουργία, για την οποία επιδιώκεται να προχωρήσει μπροστά ελεύθερη βαρών.

Νωρίτερα μπαράζ πυρών περί «ξεπουλήματος» της δημόσιας περιουσία εξαπέλυαν εναντίον του Υπουργού και της κυβέρνησης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης κατήγγειλε «νεοφιλελεύθερο σκάνδαλο», αποδίδοντας καυστικά στον κ. Χατζηδάκη τον τίτλο του «νεοφιλελεύθερου κατεδαφιστή».

Σκληρή κριτική άσκησε και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, υποστηρίζοντας ότι η ιδιωτικοποίηση επιχειρείται χωρίς τη διασφάλισης βιωσιμότητας της επιχείρησης και την απαραίτητη μέριμνα για τους εργαζόμενους. “Πάει για μετάλλιο ο κύριος Υπουργός για τη ΛΑΡΚΟ, για τη διαδικασία που βάζει ταφόπλακα σε μια ιστορική βιομηχανία”, σχολίασε χαρακτηριστικά. 

Την ολοκλήρωση του «εγκλήματος» κατήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας για συστηματική απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και καλώντας τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αυτιά τους σε «κομματάρχες» τύπου Γκόρτσου και Μαυρογιαλούρου που επιχειρούν να τους πείσουν ότι το προωθούμενο σχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Τα πουλάτε όλα ένα τάλιρο», σχολίασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ανασύροντας άλλη ταινία του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου, ενώ για παραχώρηση ενός σημαντικού μονοπωλίου «για ένα κομμάτι ψωμί», μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

Αποκρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Χατζηδάκης απαρίθμησε τα χρέη εκατομμυρίων ευρώ και το πλήθος προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΛΑΡΚΟ, για να σημειώσει: «Βρέθηκε μία λύση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενώ λοιπόν υπάρχει μία απόφαση από το 2014 και την εφαρμόζουμε για να κλείσει το θέμα και να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα για την εταιρία με έναν νέο ιδιώτη επενδυτή, για να προχωρήσει μπροστά ελεύθερη βαρών. Εσείς τι θέλετε; Τη διαιώνιση των χρεών, των προβλημάτων με την Ε.Ε., της ανασφάλειας για τους εργαζομένους;».

Για την τροπολογία σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ, τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τον ΔΕΔΔΗΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί απόψε.

Πεδίο αντεγκλήσεων αποτέλεσε και η πράσινη πολιτική της κυβέρνησης, την οποία αμφισβήτησε ευθέως ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο πράσινος πρωθυπουργός έχει γίνει πιο μεγάλο ανέκδοτο από το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης  που παραπέμψατε στις καλένδες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Απαντούμε με έργα στην καταστροφολογία και τη δημαγωγία σας. Και τα έργα της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι εδώ για να σας εκδικούνται κάθε μέρα. Να εκδικούνται την κριτική, τις υπερβολές και τη δημαγωγία σας», αντέτεινε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και κάνοντας μνεία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την απόσυρση πλαστικών μίας χρήσης, το οποίο είπε προωθεί πρώτη στην Ευρώπη η χώρα μας.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε επίσης ότι μέχρι τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη, από την οποία όπως είπε θα προκύψει όφελος 700 – 800 εκατομμυρίων ευρώ για τους καταναλωτές μέσω των ΥΚΩ. 


σχετικα αρθρα