21 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση10:58

Έστειλε στικάκι η Τουλουπάκη με τα έγγραφα του FBI – «Όχι» της Προανακριτικής στους «εκβιασμούς Σαράφη» – Εδώ παπάς εκεί παπάς, οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής με τα οποία συνομίλησε το NEWPOST επισήμαναν ότι η εισαγγελέας διαφθοράς υποστήριζε ότι δεν έστελνε όλο το υλικό της δικογραφίας διότι η συγκέντρωση του απαιτούσε χρόνο που δεν είχε.

Δημοσίευση 10:58’
g3k0qe1582283295326

Μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής με τα οποία συνομίλησε το NEWPOST επισήμαναν ότι η εισαγγελέας διαφθοράς υποστήριζε ότι δεν έστελνε όλο το υλικό της δικογραφίας διότι η συγκέντρωση του απαιτούσε χρόνο που δεν είχε.

Ένα στικάκι με την δικογραφία της Novartis και τα έγγραφα που αρνιόταν να παραδώσει μέχρι τώρα επικαλούμενη φόρτο εργασίας, έστειλε η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στη γραμματεία της Προανακριτικής Επιτροπής, χθες το απόγευμα. Το πρωί της ίδιας μέρας, αντιπροσωπεία της Προανακριτικής σε επιστολή που παρέδωσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, έθεσε θέματα σχετικά με την κ.Τουλουπάκη, και τα έγγραφα της δικογραφίας τα οποία όφειλε να είχε αποστείλει, όπως βεβαίωσε με έγγραφο του και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, που διενεργεί έρευνα για τους δικαστικούς χειρισμούς της εισαγγελέως, μετά τις καταγγελίες δικαστικών.

Μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής με τα οποία συνομίλησε το NEWPOST επισήμαναν ότι η εισαγγελέας διαφθοράς υποστήριζε ότι δεν έστελνε όλο το υλικό της δικογραφίας διότι η συγκέντρωση του απαιτούσε χρόνο που δεν είχε. «Το ότι ήρθε σε στικάκι δείχνει ότι ήταν σε ψηφιοποιημένη μορφή και επομένως η καθυστέρηση είχε άλλη αιτία…» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές κατά της κ.Τουλουπάκη.

Τα έγγραφα του FBI

Το στικάκι δεν έχει εξεταστεί ακόμη ενδελεχώς. Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι περιέχει τα έγγραφα του FBI για τα οποία έγινε τόσος λόγος. Θα αποκαλυφθεί αν και ποια ονόματα έχουν αυτά τα έγγραφα, αν το FBI ήταν αυτό που «έπεσε» σε πολιτικά πρόσωπα διερευνώντας το σκάνδαλο της Novartis ή εάν ήταν η εισαγγελέας διαφθοράς που του ζήτησε να διερευνήσει αυτό το ενδεχόμενο σε μια προσπάθεια να βρει στοιχεία για να δέσει την δικογραφία καθώς οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων δεν ήταν επαρκείς όπως αποδείχθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι για εφτά από τους 10 πολιτικούς που παραπέμφθηκαν σε Προανακριτική από την κυβέρνηση Τσίπρα (Σαμαράς, Πικραμμένος, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Γεωργιάδης κ.α) το μέρος της δικογραφίας που τους αφορά μπήκε στο αρχείο. Το μόνο «αξιοποιήσιμο» υλικό ήταν των προστατευόμενων μαρτύρων. Γι αυτό και η ταυτότητα τους είναι τόσο κρίσιμη. Οι καταθέσεις τους έγιναν αφορμή να στηθούν στα μανταλάκια επί δυο χρόνια οι 10 πολιτικοί. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες Ισχυρίστηκαν πολλά που δεν επιβεβαιώθηκαν. Είναι λογικό όσοι παραπέμφθηκαν να θέλουν να μάθουν την αλήθεια, πως στήθηκε η «πολιτική σκευωρία» – εάν αποδειχθεί- την οποία διερευνά η Προανακριτική της Βουλής.

Ο «Σαράφης»

Η αιφνίδια εμφάνιση του προστατευόμενου μάρτυρα με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης» στην Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων το βράδυ της Πέμπτης, στην οποία δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να καταθέσει στην Προανακριτική αλλά με τεχνικά μέσα (αλλοίωση φωνής, χαρακτηριστικών κλπ και σε διαφορετικό χώρο από τους βουλευτές), δεν φαίνεται να εκλαμβάνεται θετικά από την Προανακριτική, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν είναι δυνατόν ένας προστατευόμενος μάρτυρας που δεν εμφανίστηκε στην Επιτροπή να καταθέσει όταν κλήθηκε και να εκκρεμεί ένταλμα βίαιης προσαγωγής του, να βάζει όρους» δήλωσε στο NEWPOST πηγή της Προανακριτικής. Η πλειοψηφία επιμένει στην «κόκκινη γραμμή» ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να καταθέσουν με τις ίδιες συνθήκες που κατέθεσαν τον Δεκέμβριο στην τακτική δικαιοσύνη διότι η Προανακριτική έχει εισαγγελικό ρόλο και επομένως τα ίδια δικαιώματα. «Οι εκβιασμοί «Σαράφη» δεν θα γίνουν αποδεκτοί» ανέφερε το μέλος της Προανακριτικής.

Η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων

Το κρίσιμο ερώτημα που η απάντηση του θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην δικαστική μεταχείριση τόσο του πρώην αν.υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου όσο και της εισαγγελέως κ.Τουλουπάκη είναι εάν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες είναι τα ίδια πρόσωπα με πρώην στελέχη της Novartis που έχουν ποινική εμπλοκή και αποσκοπούσαν σε πάσης φύσεως οικονομικά οφέλη. Σε αυτήν την περίπτωση η όλη υπόθεση τινάζεται στον αέρα και αποκαλύπτεται ότι στήθηκε ένας μηχανισμός ενοχοποίησης των δέκα πολιτικών, από μάρτυρες που παράνομα μπήκαν σε καθεστώς προστασίας οπότε θα ακολουθήσει θρυαλλίδα εξελίξεων.

Η Προανακριτική στην επιστολή που παρέδωσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων όπως του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη που δήλωσε ότι γνωρίζει τον «Σαράφη» και την «Κελέση» διότι συναντήθηκαν τυχαία στον προθάλαμο του γραφείου της κ.Τουλουπάκη, κάτι που βέβαια θα ήταν ανήκουστο να συμβεί σε άλλη χώρα. Επίσης παραδόθηκαν στοιχεία και καταθέσεις σύμφωνα με τις οποίες τα ίδια πρόσωπα συνδέονται με οικονομικά οφέλη σε σχέση με την Novartis. Χωρίς να υποβάλει άμεσα το αίτημα για άρση της προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων, η Προανακριτική επισήμανε την κρισιμότητα της ταυτότητας τους και την αναγκαιότητα να καταθέσουν με τους ίδιους όρους που κατέθεσαν στον αντεισαγγελέα κ.Σοφουλάκη.


σχετικα αρθρα