12 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση16:38

Κ. Γαβρόγλου: «Επόμενο βήμα στη μειονότητα οι Μουφτείες στη Δ. Θράκη» – Θετικοί ΝΔ, ΔΗΣΥ

Μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου, αφού διευκρίνισε πως όλα τα βήματα θα γίνουν σταδιακά, προσδιόρισε πως επόμενος στόχος είναι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των Μουφτειών.

Δημοσίευση 16:38’
20170918103439 img 35081505727333

Μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου, αφού διευκρίνισε πως όλα τα βήματα θα γίνουν σταδιακά, προσδιόρισε πως επόμενος στόχος είναι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των Μουφτειών.

Τα θετικά σημεία της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου της χρήσης του νόμου της Σαρίας στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν με ποιο τρόπο θα λύσουν τα διάφορα οικογενειακά ή κληρονομικά ζητήματα, παρέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Κ. Γαβρόβλου. Μάλιστα αφού διευκρίνισε πως όλα τα βήματα θα γίνουν σταδιακά, προσδιόρισε πως επόμενος στόχος είναι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των Μουφτειών.

Όπως είπε, με το σχέδιο νόμου εκσυγχρονίζεται το καθεστώς που ίσχυε εδώ και σχεδόν 100 χρόνια και το οποίο διατηρήθηκε με σκοπό την αναπαραγωγή πολιτικών εναντίον των Μειονοτήτων. Ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε ακόμα βαθιά μεταρρυθμιστική και δημοκρατική τη πρωτοβουλία της κυβέρνησης σημειώνοντας: «προτείνουμε να μην είναι υποχρεωτική η προσφυγή στον Μουφτή που έχει μέχρι σήμερα την αρμοδιότητα να κρίνει υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου, αλλά να είναι υποχρεωτική η ρύθμιση των διαφορών στα αστικά δικαστήρια, εκτός από την περίπτωση που και τα δυο μέρη υπογράψουν ότι θέλουν να λύσει τη διαφορά ο Μουφτής».

Πάντως όπως είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Newpost, ο μειονοτικός βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά μιλώντας στην επιτροπή εμφανίστηκε θετικός έναντι του ενδεχομένου της απαγόρευσης της Σαρίας στη Θράκη. «Η επιμονή στην εφαρμογή της Σαρίας ήταν απόρροια της αντίληψης που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια πως η μειονότητα δεν είναι ένα κομμάτι του λαού», δήλωσε ο κ. Μουσταφά και πρόσθεσε πως μπορεί να καταργηθεί πλήρως η Σαρία και πως δεν θα υπάρξει καμία αντίδραση από τη μειονότητα.

Απαντώντας ωστόσο ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε πως τα βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση θα πρέπει να είναι προσεκτικά και σταδιακά. «Πρέπει να πάμε με βήματα που δεν θα αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση. Αυτό που λέμε είναι ότι το προαιρετικό είναι το πρώτο βήμα ενός συνόλου βημάτων» και σημείωσε με νόημα: «το επόμενο βήμα είναι η πλήρης ορθολογικοποίηση των Μουφτειών».

Από τη πλευρά τους πάντως τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκαν θετικά απέναντι στο νομοσχέδιο δείχνοντας πως τουλάχιστον σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα υπάρχει μια γραμμή συνεννόησης των κομμάτων.


σχετικα αρθρα