30 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση08:08

Κ. Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου αδιεξόδου στην οικονομία – Εκλογές το συντομότερο

«Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα»

Δημοσίευση 08:08’
mitsiotakisarab

«Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα»

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ενώπιον ενός “νέου αδιεξόδου”» προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 3η Ευρω-Αραβική Σύνοδος και ζήτησε εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

«Σε κάθε πρόβλημα υπάρχει και μια λύση και η λύση είναι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή» τόνισε και σημείωσε «Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος βλάπτει σοβαρά τη χώρα. Με καθαρή εντολή μία νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναγκαίες αλλαγές που θέλουν και οι επενδυτές. Δυστυχώς κάτι είναι σάπιο στην κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα. Υπουργοί ερίζουν για προμήθειες εντός του υπουργικού συμβουλίου. Ο υπουργός Εξωτερικών αποπέμφθη, ο κ. Τσίπρας σιωπά και οι άλλοι υπουργοί κάνουν ότι δεν ακούν. Τα Εξάρχεια ελέγχονται από κουκουλοφόρους, εξτρεμιστές βανδαλίζουν μέχρι και ξένες πρεσβείες. Υπάρχει εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, ακούγοντας υπουργούς να απειλούν με διώξεις. Τρομοκράτες παίρνουν άδειες από τις φυλακές και βγαίνουν σαν κύριοι».

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, για φορολοδικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης από το κόμμα του, ενώ έκανε λόγο για τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες που μένουν ανεκμετάλλευτες.

«Η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη εξελίσσονται σημαντικά projects με την συμμετοχή αραβικών κεφαλαίων,στις ιχθυοκαλλιέργειες, σε ξενοδοχειακές μονάδες,στην αγορά ακινήτων, στον τραπεζικό κλάδο, καθώς και στο Ελληνικό».

«Πιστεύω ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών του Κόλπου και της Β. Αφρικής έχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Σήμερα οι ξένες επενδύσεις και οι εξαγωγές μας στον αραβικό κόσμο δεν βρίσκονται ούτε στο 20% των πραγματικών δυνατοτήτων τους».

«Το μοντέλο που εισηγούμαι δεν αναφέρεται απλώς σε δείκτες, αλλά σε ανθρώπους που ευημερούν στην καθημερινότητά τους. Σε ένα πνεύμα ανάπτυξης και δημιουργίας που θα διαπερνά τους θεσμούς ενός κράτους δικαίου και τις υπηρεσίες ενός αποτελεσματικού δημόσιου».

«Xρειάζονται 100 δισ. ευρώ την επόμενη 7ετία για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης. Έχουμε τις ευκαιρίες, έχετε τα κεφάλαια. Eγγυόμαστε ότι το πλαίσιο του επιχειρείν θα γίνει απλούστερο και πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δικό του οικονομικό μοντέλο που, όπως επισήμανε, δεν απευθύνεται σε δείκτες, αλλά σε ανθρώπους που θα ευημερούν μέσα στην κοινωνία. Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει μικρότερα πλεονάσματα, λιγότερους φόρους, με μείωση του κράτους, συνολική αύξηση του πλούτου, όπου θα έχουν μερίδιο όλοι και ανάπτυξη με ευκαιρίες για τους πολλούς.

Πρώτος άξονας της πολιτικής του, τόνισε, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας με ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στερεί την αναγκαία ρευστότητα και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση καταγράφεται από τους επιχειρηματίες ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναπτυξιακός μοχλός με μεγάλο πολλαπλασιαστή υποβαθμίζεται.

Δεύτερος άξονας είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για ιδιώτες και επιχειρήσεις, που επίσης αποτελεί προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσέλκυση επενδύσεων. Η χώρα θα χρειαστεί 100 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης. Υποσχέθηκε ένα απλούστερο και αποτελεσματικότερο πλαίσιο επιχειρηματικότητας και επανέλαβε την θέσπιση θέσης υφυπουργού με αρμοδιότητα τις επενδύσεις.

Ο τρίτος άξονας είναι ένα μοντέλο που θα επαναφέρει την επιχειρηματικότητα στο αξιακό σύστημα των Ελλήνων και θα βασίζεται σε ένα κράτος ευέλικτο, γρήγορο, αλλά και ισχυρό, για να μην υποτάσσεται στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Απευθυνόμενος προς τους Άραβες επιχειρηματίες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο τουρισμός θα αναζητήσει τα επόμενα χρόνια δεκάδες δισ. επενδύσεων και τους κάλεσε να επενδύσουν σε αγορά γης και δεύτερης κατοικίας. Δεύτερος τομέας, είπε, είναι η αγορά ενέργειας. Πετρέλαιο και φυσικό αέριο προσφέρονται για αραβικές επενδύσεις λόγω και της σχετικής τεχνογνωσίας.

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε: «Πριν τέσσερα χρόνια ο κ.Τσίπρας σας καλούσε να μην επενδύσετε στην Ελλάδα γιατί σας απειλούσε ότι «θα χάσετε τα λεφτά σας». Είναι γνωστό τι έγινε μετά», και εν συνεχεία απηύθυνε κάλεσμα σε επνδυτές: «Εγώ σήμερα σας κοιτάζω στα μάτια και σας προσκαλώ στην πατρίδα μου. Γιατί από αυτό θα κερδίσει και η χώρα μου και εσείς. Σας καλώ να επενδύσετε στην Ελλάδα. Τα προβλήματα που σας περιέγραψα είναι αληθινά, αλλά αντιμετωπίσιμα».


σχετικα αρθρα