26 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση18:37

Κορωνοϊός – Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων – Μητσοτάκης: Αν χρειάζεται προσαρμογή στη στρατηγική, δεν θα διστάσουμε

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα πως η κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή αξιολογεί τα δεδομένα και «αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε». 

Δημοσίευση 18:37’
l8oe71611684020454

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα πως η κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή αξιολογεί τα δεδομένα και «αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε». 

Ανησυχία προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς η αύξηση στα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκε την Τρίτη στη χώρα μας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 842 νέα κρούσματα, σε σχέση με 436 που είχαν ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Ήδη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εξέφρασε την ανησυχία του για τα επιδημιολογικά δεδομένα, σημειώνοντας πως «αν η τάση είναι αυξητική, πρέπει να ενεργήσουμε πριν φτάσουμε σε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Η γρήγορη δράση είναι η πιο αποτελεσματική»

Σε αυτό το πλαίσιο, ήρθε και το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του κόμματος, διαμήνυσε πως  η κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή αξιολογεί τα δεδομένα και «αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε». 

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, «ειδικά στο μέτωπο της πανδημίας ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες προκλήσεις. Η χώρα αντικειμενικά καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από τις πιο πολλές χώρες. Γνωρίζουμε όμως -το είδαμε- τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ότι ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο. Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε. Από την άλλη σταθήκαμε κοντά στην κοινωνία και στους πιο ευάλωτους με ένα πολύ γενναιόδωρο πακέτο στήριξης είτε μιλάμε για στήριξη εισοδημάτων, είτε μιλάμε για στήριξη επιχειρήσεων, δεν διστάσαμε να στηρίξουμε τον παραγωγικό ιστό την κοινωνία, τους πιο αδύναμους, τους ανέργους, αυτούς οι οποίοι είναι αποδεκτές του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Και για όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι που να παρέλθει οριστικά η υγειονομική κρίση θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε, πάντα, βάζοντας κριτήρια στήριξης αυτών που έχουν ουσιαστική ανάγκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο μηχανισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής, που στήριξε ουσιαστικά επιχειρήσεις οι οποίες είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται. Όπως ξέρετε έχει ανοίξει τώρα ο πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αλλά και εκεί θα αξιοποιήσουμε τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας για αυτόν τον κύκλο περίπου 1,5 δισεκατομμύριο να στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη. Που έχουν ουσιαστική μείωση του τζίρου τους. Οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να τα πάνε καλά κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και είχαν αύξηση τζίρου, προφανώς, δεν χρήζουν της ίδιας υποστήριξης με αυτές οι οποίες είτε είχαν σημαντική μείωση τζίρου είτε δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν καθόλου».


σχετικα αρθρα