14 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση10:26

Κορωνοϊός-Lockdown: Βήμα βήμα η χαλάρωση των μέτρων – Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση και οι αποφάσεις των ειδικών για την αγορά

Οι αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς θα ληφθούν αύριο Παρασκευή ξεκαθάρισε στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Χρήστος Ταραντίλης. 

Δημοσίευση 10:26’
x49fc3n1610617884701 scaled

Οι αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς θα ληφθούν αύριο Παρασκευή ξεκαθάρισε στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Χρήστος Ταραντίλης. 

Επαναλαμβάνοντας ότι κάθε Παρασκευή θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινώνονται αργότερα από τον Νίκο Χαρδαλιά, ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η χαλάρωση των μέτρων θα γίνει «βήμα βήμα». 

Μιλώντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Χρήστος Ταραντίλης επιβεβαίωσε ότι οι αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς θα ληφθούν αύριο Παρασκευή. 

«Αποφάσεις για το επόμενο διάστημα θα λαμβάνονται -μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- και θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Αυτό θα γίνει και αύριο», είπε ο κ. Ταραντίλης.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως αύριο ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή για την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών, σε συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Για το άνοιγμα σχολείων σε δόσεις (πρώτα Γ’ Λυκείου και στη συνέχεια τα υπόλοιπα) σημείωσε: «Στην κυβέρνηση υπάρχει ένα σύστημα και μία στρατηγική. Το σύστημα είναι ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν όπου αυτά δεδομένα ελέγχονται από πάρα πολλές υπηρεσίες κοκ, στη συνέχεια αυτά τα δεδομένα τα δίνουμε στους ειδικούς η οποία εισηγείται για να πάρουμε μία απόφαση. Εδώ με την ευκαιρία αυτής της ερώτησης θα ήθελα να πω κάτι. Όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα αν θα συγκριθούν με τα επιδημιολογικά δεδομένα στις 14/12 όπου ήταν η μέρα που άνοιξε το click away και τα λοιπά είναι καλύτερα από τότε που άνοιξε το click away και όλες οι άλλες δραστηριότητες. Τι θέλω να πω με αυτό; Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτά τα δεδομένα τα βλέπουμε, είμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή, θα τα δώσουμε στην επιτροπή η επιτροπή θα τα αναλύσει και θα εισηγηθεί. Έχω μία ευαισθησία σε αυτό που σας λέω για το λόγο ότι μην ξεχνάμε ότι πάντα οι εισηγήσεις είναι της επιτροπής ωστόσο βλέποντας τα δεδομένα θα ήθελα να σας πω ότι ένας μήνας lockdown στοιχίζει 3 δισεκατομμύρια ευρώ και ίσως και υψηλότερα».

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν θα πει οικονομία ή παιδεία», απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Σε σχέση με τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων που λειτουργούν τόνισε πως σήμερα σε 150 σημεία υπάρχουν 282 εμβολιαστικά κέντρα και μέχρι τις 20/1/2021 θα προστεθούν επιπλέον 144.
 
Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου:«Τι έχουμε πει. Συλλέγουμε δεδομένα τα δίνουμε στην επιτροπή. Αναλύει η επιτροπή. Αποφασίζει. Το αν θα ανοίξει σε πιο επιβαρυμένες περιοχές ή όχι θα υπάρχει μία εισήγηση από την επιτροπή και θα αποφασίσουμε. Αυτό που σίγουρα όμως θα συμβεί, μην έχουμε καμία αυταπάτη, δεν πρόκειται να ζήσουμε μηδενικά κρούσματα όπως είχαμε ζήσει στο παρελθόν. Εμείς θέλουμε να διαχειριστούμε μία κατάσταση η οποία δεν θα ξεφύγει. Και όσο το δυνατόν σιγά σιγά με ασφάλεια να ανοίγουμε και οικονομία και Παιδεία».

Κληθείς να απαντήσει για τους εμβολιασμούς υπερηλίκων με κινητικά προβλήματα σημείωσε: «Η όλη διαδικασία εμβολιασμού πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Σε πάρα πολύ λίγες περιπτώσεις έγιναν λάθη στο σύστημα με την εισαγωγή κωδίκων. Το θέμα θα εξεταστεί στη συνέχεια με εισαγωγή άλλων εμβολίων».


σχετικα αρθρα