current views are: 8

22 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση06:20

Κορυφώνεται το «θρίλερ» της Novartis – Καταθέτει τη Δευτέρα ο «Μάξιμος Σαράφης» – Στην επιτροπή τα έγγραφα του FBI – Στα «κάγκελα» κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ

Το απόγευμα της Παρασκευής εμφανίστηκε ο «Μάξιμος Σαράφης» στη ΓΑΔΑ καθώς, εκτελέστηκε τυπικά το ένταλμα βίαιης προσαγωγής που είχε εκδοθεί

Δημοσίευση 06:20’

Το απόγευμα της Παρασκευής εμφανίστηκε ο «Μάξιμος Σαράφης» στη ΓΑΔΑ καθώς, εκτελέστηκε τυπικά το ένταλμα βίαιης προσαγωγής που είχε εκδοθεί

Νέο επεισόδιο στο πολιτικό και δικονομικό θρίλερ της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων από την Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής ρίχνει λάδι στη φωτιά της πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και ελάσσονος αντιπολίτευσης, από τη μία και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά.

Το απόγευμα της Παρασκευής εμφανίστηκε ο «Μάξιμος Σαράφης» στη ΓΑΔΑ καθώς, εκτελέστηκε τυπικά το ένταλμα βίαιης προσαγωγής που είχε εκδοθεί έπειτα από αίτημα της Προανακριτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεσή του θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 τη Δευτέρα με τον τρόπο που εκείνος θα επιλέξει.

Λίγο νωρίτερα, με έγγραφό του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος απαντάει στα μέλη της Προανακριτικής ότι οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι εκείνοι που θα καθορίσουν αυτοί τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρακουμάτσος, στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική, απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Δείτε την απάντηση του Αρείου Πάγου

Στο έγγραφό του, ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει: «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Σε μια πρώτη απάντηση, πηγές της πλειοψηφίας της Προανακριτικής σημείωναν: «Το μείζον είναι οι μάρτυρες να εξεταστούν, στη συνεδρίαση της Τρίτης θα αποφασίσουμε πως θα γίνει η εξέτασή τους».

ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη η απάντηση του Αρείου Πάγου

«Καλούμε την πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απάντηση που έδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία οι προστατευόμενοι μάρτυρες, θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν

«Η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό. Η απάντηση του Αρείου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη», τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απάντηση που έδωσε σήμερα ο εισαγγελέας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής για τον τρόπο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων.

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Μετά την απόφαση αυτή, καλούμε την πλειοψηφία της Επιτροπής να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν». 

«Αποτελούν μάρτυρες κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή χωρίς φόβο» ξεκαθαρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πλεύρης: Ανοίγει ο δρόμος για την εξέταση των προστατευόμενων

«Ανοίγει ο δρόμος για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων», δήλωσε το μέλος της Προανακριτικής και βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, σχολιάζοντας την απάντηση του Αρείου Πάγου.

«Μετά την απάντηση του Αρείου Πάγου, που επιβεβαιώνει την αρμοδιότητα της επιτροπής, ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων και τελειώνουν οι δικαιολογίες. Εμείς θέλαμε εξέταση, κάποιοι θέλανε μη εξέταση. Οι δικαιολογίες τελειώσανε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καραθανασόπουλος: Δεν θέλουν ουσιαστική εξέταση των προστατευόμενων

«Άνθρακες ο θησαυρός»: Με αυτό τον τρόπο σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος την απάντηση του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

«Είχα πει πως έπεσαν οι μάσκες. Το κόλπο ήταν στημένο κι από πριν αποφασισμένο, να μη γίνει ουσιαστική εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. Άνθρακες ο θησαυρός», σημείωσε.

Έστειλε στικάκι η Τουλουπάκη με τα έγγραφα του FBI

Ένα στικάκι με την δικογραφία της Novartis και τα έγγραφα του FBI έστειλε η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στη γραμματεία της Προανακριτικής Επιτροπής.

Αντιπροσωπεία της Προανακριτικής με επιστολή που παρέδωσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, έθεσε θέματα σχετικά με την κ.Τουλουπάκη, και τα έγγραφα της δικογραφίας τα οποία όφειλε να είχε αποστείλει, όπως βεβαίωσε με έγγραφο του και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, που διενεργεί έρευνα για τους δικαστικούς χειρισμούς της εισαγγελέως, μετά τις καταγγελίες δικαστικών.

Μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής με τα οποία συνομίλησε το NEWPOST επισήμαναν ότι η εισαγγελέας διαφθοράς υποστήριζε ότι δεν έστελνε όλο το υλικό της δικογραφίας διότι η συγκέντρωση του απαιτούσε χρόνο που δεν είχε. «Το ότι ήρθε σε στικάκι δείχνει ότι ήταν σε ψηφιοποιημένη μορφή και επομένως η καθυστέρηση είχε άλλη αιτία…» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές κατά της κ.Τουλουπάκη.

Τα έγγραφα του FBI

Το στικάκι δεν έχει εξεταστεί ακόμη ενδελεχώς. Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι περιέχει τα έγγραφα του FBI για τα οποία έγινε τόσος λόγος. Θα αποκαλυφθεί αν και ποια ονόματα έχουν αυτά τα έγγραφα, αν το FBI ήταν αυτό που «έπεσε» σε πολιτικά πρόσωπα διερευνώντας το σκάνδαλο της Novartis ή εάν ήταν η εισαγγελέας διαφθοράς που του ζήτησε να διερευνήσει αυτό το ενδεχόμενο σε μια προσπάθεια να βρει στοιχεία για να δέσει την δικογραφία καθώς οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων δεν ήταν επαρκείς όπως αποδείχθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι για εφτά από τους 10 πολιτικούς που παραπέμφθηκαν σε Προανακριτική από την κυβέρνηση Τσίπρα (Σαμαράς, Πικραμμένος, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Γεωργιάδης κ.α) το μέρος της δικογραφίας που τους αφορά μπήκε στο αρχείο. Το μόνο «αξιοποιήσιμο» υλικό ήταν των προστατευόμενων μαρτύρων. Γι αυτό και η ταυτότητα τους είναι τόσο κρίσιμη. Οι καταθέσεις τους έγιναν αφορμή να στηθούν στα μανταλάκια επί δυο χρόνια οι 10 πολιτικοί. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες Ισχυρίστηκαν πολλά που δεν επιβεβαιώθηκαν. Είναι λογικό όσοι παραπέμφθηκαν να θέλουν να μάθουν την αλήθεια, πως στήθηκε η «πολιτική σκευωρία» – εάν αποδειχθεί- την οποία διερευνά η Προανακριτική της Βουλής.


σχετικα αρθρα