current views are: 11

15 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση15:52

Κυβερνητικές πηγές στο Newpost: Το κλίμα είναι θετικό και εφόσον διατηρηθεί μια τέτοια συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν είναι χρήσιμη

Την ώρα που βρίσκεται μπαράζ επαφών μεταξύ των δύο πλευρών, η Αθήνα αντιμετωπίζει με επιφυλακτηλότητα το κάλεσμα του προέδρου της Τουρκίας, κρατώντας παράλληλα μικρό καλάθι.

Δημοσίευση 15:52’
d7jpz1593177970026 scaled

Την ώρα που βρίσκεται μπαράζ επαφών μεταξύ των δύο πλευρών, η Αθήνα αντιμετωπίζει με επιφυλακτηλότητα το κάλεσμα του προέδρου της Τουρκίας, κρατώντας παράλληλα μικρό καλάθι.

Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών, λίγες ημέρες πριν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Το έμμεσο κάλεσμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πυροδότησε νέα σενάρια για πιθανό τετ α τετ των δύο ηγετών.

Την ώρα που βρίσκεται μπαράζ επαφών μεταξύ των δύο πλευρών, η Αθήνα αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα το κάλεσμα του προέδρου της Τουρκίας, κρατώντας παράλληλα μικρό καλάθι.

Σε μια πρώτη απάντηση κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο Newpost, θύμιζαν τη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι «δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πώς θα μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο – δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, πρέπει σώνει και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε…Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».

Σημείωναν επίσης με νόημα ότι το κλίμα είναι θετικό και εφόσον διατηρηθεί μια τέτοια συνάντηση θα ήταν χρήσιμη. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν το «εφόσον» και αυτό γιατί η Τουρκία θα πρέπει να δείξει πως θέλει πράγματι διάλογο καλή τη πίστη, ενώ θα πρέπει να δείξει έμπρακτα πως αποκλιμακώνει την ένταση, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για μια τέτοια συνάντηση.

Τι είχε πει ο Ερντογάν

«Συνεχίζονται τόσο οι διμερείς οι επαφές μας, όσο και η υπόλοιπη επικοινωνία μας. Σε όλες αυτές τις επαφές το θέμα της επικοινωνίας με την Ελλάδα και τον Μητσοτάκη είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε θετικά. Είπαμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε» τόνισε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε η Hurriyet.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτό αφορά τόσο τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών όσο και του ίδιο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μπορούν αν γίνουν αυτά τα βήματα», κατέληξε.

Τσαβούσογλου: Στις διερευνητικές επαφές θα τεθούν όλα τα ζητήματα

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίζεται πως στις στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα θα τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «στις διερευνητικές επαφές θα συζητήσουμε όσα συζητήσαμε στις 60 συναντήσεις. Αν εκείνοι μας πουν “εμείς δεν θέλουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα”, τότε δεν έχουν κανένα νόημα οι διερευνητικές επαφές. Στα πλαίσια αυτά δεν υπάρχει μόνο το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης».

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν κατά την επιστροφή του από το Πακιστάν, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη και συνομίλησε με τους Τούρκους δημοσιογράφους. «Αν μας προτείνουν να κάνουμε ξεχωριστές συζητήσεις για τις τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης τότε θα τους απαντήσουμε ως “ναι” η “όχι”. Εμείς από την αρχή είπαμε πως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε δίχως προϋποθέσεις και να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Στις διερευνητικές επαφές εντάσσονται όλα τα θέματα των διαφωνιών», είπε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Πάντως, χθες  ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε, στο πλαίσιο συνέντευξης που μεταδόθηκε από ραδιοφωνικό σταθμό, ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας» καθώς και ότι «ορισμένες χώρες προέβησαν σε δηλώσεις και βήματα που κλιμάκωσαν την ένταση».

«Η Τουρκία συνεχίζει να διαχειρίζεται τη διαδικασία χωρίς να υποχωρεί και χωρίς να παραιτείται από την ισότητα, τη διπλωματία και τον διάλογο. Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας», είπε ο Αλτούν, ισχυριζόμενος μάλιστα πως «είναι προφανές ότι η Τουρκία τηρεί συνετή στάση».

Όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αλτούν ανέφερε ότι «είναι μια περιοχή επί της οποίας η Τουρκία είχε ισχυρή αξίωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Η Τουρκία εξακολουθεί να τη διατηρεί και σήμερα».


σχετικα αρθρα