24 Ιανουαρίου 2022
Δημοσίευση10:28

Οικονόμου: Σε πλήρη ανάπτυξη ο κρατικός μηχανισμός – Όσα προβλήματα παρουσιάστηκαν αντιμετωπίζονται

Παρακολουθείστε ζωντανά την ενημέρωση από στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Δημοσίευση 10:28’

Παρακολουθείστε ζωντανά την ενημέρωση από στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα καιρικά φαινόμενα στην Αττική, αναμένεται να ενταθούν τις μεσημεριανές ώρες, ενώ δύσκολες θα συνεχίσουν να είναι οι συνθήκες και αύριο.  Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ανάπτυξη  προκειμένου να παρεμβαίνει σε συνεργασία και με την Αυτοδιοίκηση, όπου χρειάζεται, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία.

Για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες που απειλούνται από την κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με την συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν μετακινηθεί σε νησιωτικές και σε άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση,  προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενα  προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και τα όσα παρουσιάστηκαν έχουν αντιμετωπιστεί ή αντιμετωπίζονται.

Η Πολιτική Προστασία απέστειλε μήνυμα μέσω του 112 στην Αττική απευθύνοντας ισχυρή σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση προς όλους, αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το εθνικό δίκτυο και βασικές οδικές αρτηρίες να παραμείνουν ανοιχτοί. Βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα.

Όπως είπα και πριν υπάρχει ισχυρή σύσταση ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες και να ακολουθούνται συνεχώς οι οδηγίες των αρμόδιων Αρχών. Για συμπολίτες μας που χρειάζονται βοήθεια συνίσταται να επικοινωνούν είτε με το 100 είτε με την Πολιτική Προστασία στο 112.

Από τις 12 το μεσημέρι μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εμπλέκονται με την διαχείριση της κακοκαιρίας και της Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, εξ αιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών, τα σχολεία μας σε πολλές περιοχές της χώρας παρέμειναν κλειστά. Από το πρωί πραγματοποιείται  τηλεκπαίδευση σε περισσότερες από 46.000 τάξεις, με την εκπαιδευτική κοινότητα να αξιοποιεί το ψηφιακό αυτό εργαλείο, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και τα στελέχη της εκπαίδευσης, για την άμεση ανταπόκριση και την ετοιμότητά τους στην τηλεκπαίδευση.

Βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η διασφάλιση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, αλλά και η ομαλότητα του κοινωνικό-οικονομικού βίου.  

 Δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών

Ο σεξισμός και η έμφυλη βία αποτελούν χρόνια προβλήματα, που ταλαιπωρούν όλη την ανθρωπότητα, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις κοινωνιών. Στον 21ο αιώνα ήλθε η ώρα να απαλλαγούμε από αυτά, με ένα κίνημα αντίστοιχο κινημάτων προηγούμενων αιώνων, τα οποία εμπέδωσαν και διεύρυναν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήλθε η ώρα να απελευθερωθούμε από τα κατάλοιπα της πατριαρχίας, τα οποία είναι πια ανεπίκαιρα και ταλαιπωρούν ανθρώπους.

Στην Ελλάδα τα δικαιώματα είναι νομοθετικά κατοχυρωμένα, αλλά η Κυβέρνησή μας ξεκίνησε έναν ασυμβίβαστο αγώνα για την εμβάθυνσή τους και την καθολικοποίησή τους, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αστερίσκους. Και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της ιστορικής συγκυρίας. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας κεντρικής πολιτικής επιλογής μιας Κυβέρνησης που είναι προσηλωμένης στα ιδεώδη του σύγχρονου φιλελευθερισμού. Ο σεξισμός και η έμφυλη βία δυστυχώς διατρέχουν όλη την κοινωνία, ανεξαρτήτως κοινωνικών, οικονομικών, μορφωτικών, θρησκευτικών ή ευρύτερα πολιτισμικών παραγόντων. Η αντιμετώπιση και η εξάλειψή τους χρειάζεται να μας βρει ενωμένους και αποφασισμένους ως πολιτική κοινωνία να συγκρουστούμε με όσους  υπερασπίζονται και υποθάλπουν τον σεξισμό και ασκούν ή δικαιολογούν την έμφυλη βία.

Για το σκοπό αυτό η Κυβέρνηση  ανέπτυξε το κατάλληλο πολιτικό, νομικό και πολιτισμικό πλαίσιο, ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι ασκούν  έμφυλη βία, αλλά και να σπάσει η σιωπή όσων την υφίστανται. Ανάμεσα στ’ άλλα, η Κυβέρνηση:  

  • -Τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και αυστηροποίησε τις ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, αλλά και της προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας. Προβλέπεται πλέον ως  μοναδική ποινή για τον ομαδικό βιασμό η ισόβια κάθειρξη. Αυξήθηκαν οι ποινές για την εμπορία ανθρώπων και επαναφέρθηκε ως αξιόποινη πράξη η μαστροπεία.  Αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για  σειρά  εγκλημάτων  ανάμεσα στα οποία η  ανθρωποκτονία, η εμπορία ανθρώπων και τα  εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
  • -Κύρωσε τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας.
  • -Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί σειρά δράσεων. Ανάμεσα στ’ άλλα: 

Λειτουργεί Αυτοτελές Τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία. 

Λειτουργούν 43 συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπου οι γυναίκες που δοκιμάζονται βρίσκουν κοινωνική, ψυχολογική, αλλά και νομική υποστήριξη.

Λειτουργούν 19 Ξενώνες Φιλοξενίας όπου βρίσκουν ασφαλή καταφύγια. 

Διασφαλίζεται σε 24ωρη βάση την πρόσβαση των θυμάτων στη Γραμμή SOS 15900, προκειμένου να ζητούν βοήθεια και να έχουν άμεση πληροφόρηση και οδηγίες αντίδρασης.

  • Εφαρμόζονται μέσω του ΟΑΕΔ ειδικά προγράμματα για να βρίσκουν  εργασιακή στήριξη οι κακοποιημένες γυναίκες.
  • Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ίδρυσε επιτελικό τμήμα, 6 επιχειρησιακά γραφεία  και 72 Ειδικές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ παράλληλα, εκπαιδεύονται αστυνομικοί για την αποτελεσματικότερη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.
  • Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιεί πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.
  • Το Υπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί δράσεις κατά της διαφθοράς, της σεξουαλικής βίας και της κακοποίησης στον αθλητισμό.
  • Παράλληλα, καταρτίζεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. 

Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, καθώς παλεύουμε με κατεστημένες επί αιώνες νοοτροπίες. Η αντιμετώπιση του σεξισμού και της έμφυλης βίας χρειάζεται να μας ενώνει και να υπερβεί οποιουσδήποτε τεχνητούς  διαχωρισμούς.

Παρακολουθείστε ζωντανά:  


σχετικα αρθρα