18 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση07:17

Lockdown: Λιανεμπόριο και σχολεία περνούν πρώτα την πόρτα της εξόδου – Ο σχεδιασμός για εστίαση και μπαρ

Μπορεί να φθάσουμε και στην επίταξη ΜΕΘ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Δημοσίευση 07:17’
qe5bi1601397392368 scaled

Μπορεί να φθάσουμε και στην επίταξη ΜΕΘ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Δεν θα γίνει οριζόντιο άνοιγμα, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

«Χθες ήταν η πρώτη ημέρα επιπέδωσης της καμπύλης», τόνισε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και εκτίμησε ότι αν συνεχιστεί αυτή τη τάση «περιμένουμε μια γρήγορη πτώση των κρουσμάτων».
«Μετά το σαββατοκύριακο αναμένουμε κάμψη», είπε, προαναγγέλλοντας ότι εφόσον αυτό επιτευχθεί, η κυβέρνηση θα αναπτύξει και θα παρουσιάσει σχέδιο δράσης, αναφορικά με το πώς θα βγούμε από το lockdown.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο η χώρα να εφαρμόσει επαναλαμβανόμενα lockdown μέχρι την άνοιξη.

Πρώτα την πόρτα της εξόδου από το lockdown θα περάσουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο, όπου δεν έχει παρατηρηθεί ανησυχητική διασπορά του ιού, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Εστιατόρια και καφέ, ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν πριν από τα Χριστούγενννα, με κανόνες και ωράρια», είπε, κάτι που δεν θα συμβεί με τα μπαρ.

«Τα καταστήματα που συνδέονται μόνο με νυχτερινή διασκέδαση είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να υποθέσει κανείς ότι μπορούν να ανοίξουν», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

«Ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης», τόνισε ενώ για το λιανεμπόριο επισήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν επιβαρύνει τα επιδημιολογικά στοιχεία και γι’ αυτό θα είναι από τα πρώτα που θα ανοίξουν.

Ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί σε ημερομηνίες, καθώς,,όπως είπε, το επιτελείο θα αξιολογήσει την κατάσταση τέλος της εβδομάδας, αρχή της επόμενης.

«Δεν φαίνεται να είμαστε σε φάση οριζόντιου ανοίγματος», επισήμανε.

«Έχουμε ένα θετικό στοιχείο, τα εμβόλια. Ξέρουμε ότι θα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας αρχές του έτους. Μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021 θα έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού», είπε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο η χώρα να μπει και σε τρίτο lockdown, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα σε αυτόν τον πόλεμο».

Δεν απέκλεισε, επίσης, κατά το άνοιγμα να υπάρξουν περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τις ΜΕΘ, έφερε ως παράδειγμα την Ελβετία, όπου οι κλίνες ΜΕΘ έχουν καταληφθεί. «Μιλάμε για την πιο ανεπτυγμένη χώρα», σχολίασε, ενώ όπως είπε, αν υπάρξει ανάγκη στη χώρα μας «μπορεί να φθάσουμε και στην επίταξη. Θα χρησιμοποιήσουμε ό,τι όπλο χρειαστεί μέσα στον πόλεμο».


σχετικα αρθρα