current views are: 1

21 Ιουνίου 2019
Δημοσίευση07:28

Με Navtex ανήμερα των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη απαντά ο Ερντογάν στο «χαστούκι» της ΕΕ

Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της ΕΕ, η Άγκυρα δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελορίζου) για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Δημοσίευση 07:28’
αρθρο-newpost

Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της ΕΕ, η Άγκυρα δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελορίζου) για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Συνεχίζει απτόητη η Τουρκία τις προκλητικές κινήσεις που βάζουν «φωτιά» στην ανατολική Μεσόγειο, αψηφώντας το προειδοποιητικό «χαστούκι» της ΕΕ, που καταδίκασε με σαφή τρόπο τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παρόλο, λοιπόν, που με το χθεσινό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στάλθηκε ξεκάθαρη προειδοποίηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία κινδυνεύει να υποστεί ευρωπαϊκές κυρώσεις, η Άγκυρα εξέδωσε νέα, παράνομη «εξαγγελία προς ναυτιλλομένους» (NAVTEX), προκειμένου να πραγματοποιηθεί άσκηση με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελορίζου).

Όπως αναφέρει το lawandorder.gr, η παράνομη NAVTEX, που προσπαθεί να αποκόψει τα δύο νησιά, έχει ορισθεί να υλοποιηθεί μεθαύριο 23 Ιουνίου, ανήμερα των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την παράνομη τουρκική NAVTEX, η περιοχή που δεσμεύεται για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελόριζου) βρίσκεται μεν στα διεθνή ύδατα, αλλά είναι εντός του FIR Αθηνών, όπου τυπικώς τέτοιο δικαίωμα έχουν μόνο οι αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Οι Τούρκοι με την παράνομη ΝΑVTEX 707/19 δεσμεύουν την προαναφερθείσα περιοχή στις 23 Ιουνίου για άσκηση με πραγματικά πυρά επιφανείας από 02:00 μέχρι τις 04:00 (τοπική ώρα) στα διεθνή ύδατα.

ΝΑVTEX 707/19

TURNHOS N/W : 0707/19
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 23 JUN 19 FROM 0200Z TO 0400Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;
36 05.00 N – 028 44.00 E
36 02.40 N – 029 20.60 E
36 04.37 N – 029 23.12 E
35 58.80 N – 029 38.05 E
35 03.00 N – 029 38.00 E
35 30.00 N – 028 10.00 E

Με «στοχευμένα μέτρα» απειλεί η ΕΕ την Τουρκία

Όπως έγραφε νωρίτερα το newpost.gr, το κλίμα στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν ιδιαίτερα βαρύ για την Άγκυρα, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να πάνε ένα βήμα παραπέρα και να καταδικάσουν απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, χτυπώντας ένα πρώτο ηχηρό «καμπανάκι» στον Ταγίπ Ερντογάν.

Πλέον γίνεται λόγος και για «στοχευμένα μέτρα», πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της υποστήριξης της πρόσκλησης για την επιβολή «κατάλληλων μέτρων» και κατά προσώπων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Οι ηγέτες στη Σύνοδο, παρά κάποιες πρώτες μεμονωμένες ενστάσεις, στάθηκαν απέναντι στις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μη ανταπόκριση της Άγκυρας στις προειδοποιήσεις να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Είναι χαρακτηριστικό πως υπογραμμίζονται οι άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές σχέσεις καλώντας την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης σημείωσε πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και ότι αν δεν υπάρξει αντίδραση αυτές οι συμπεριφορές θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν. Μάλιστα συμπλήρωσε πως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είχαν κλείσει ποτέ την πόρτα του διαλόγου έχοντας προτείνει την οριοθέτηση της υπαλοκρηπίδας στο παρελθόν, αλλά η τουρκική συμπεριφορά ήταν προκλητική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «αν δείχνουμε αλληλεγγύη στα ζητήματα της Ουκρανίας ή άλλων χωρών είναι ακόμα πιο σημαντικό να υπάρξει αλληλεγγύη στην κυπριακή δημοκρατία που είναι κράτος μέλος». «Είναι θέμα αξιοπιστίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο αλληλεγγύης» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη που είχε έως τώρα η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έχουν κάνει οι Τούρκοι, όχι μόνο το 2018 που είχαν λάβει προειδοποιήσεις από την Ευρώπη, αλλά ειδικά τις τελευταίες ημέρες που ανακοίνωσαν τις εξορύξεις.

Από εδώ και πέρα οι διαδικασίες στις Βρυξέλλες αναμένεται να τρέξουν και αυτό έχει ζητήσει επιτακτικά η Κύπρος έτσι ώστε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να καταθέσει τις πρότασεις της για τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν κατά της Τουρκίας από τη στιγμή που συνεχίσει την εξορυκτική της δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο χθεσινό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Φεντερίκα Μογκερίνι δόθηκε μια κατεύθυνση για το είδος των μέτρων που φαίνεται να προκρίνονται κατά της Άγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, συζήτησαν ειδικότερα για κυρώσεις σε εταιρίες και πρόσωπα που εμπλέκονται στις τουρκικές έρευνες ανοιχτά της Κύπρου.

 


σχετικα αρθρα