current views are: 15

2 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση07:20

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η Τουρκία «γκριζάρει» το Αιγαίο – Τούρκοι αξιωματούχοι θέτουν ζήτημα κυριαρχίας και αποστρατικοποίησης των νησιών

Πώς θα συζητήσουμε το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας όταν θα έχουμε αμφιβολίες για την κυριαρχία πολλών νησιών και βραχονησίδων;, υποστηρίζουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Δημοσίευση 07:20’

Πώς θα συζητήσουμε το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας όταν θα έχουμε αμφιβολίες για την κυριαρχία πολλών νησιών και βραχονησίδων;, υποστηρίζουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Το Κείμενο Συμπερασμάτων που προέκυψε από τη χθεσινή μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, όπου το Συμβούλιο άφησε ανοιχτό παράθυρο στην επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, «αν χρειαστεί», δεν φαίνεται να πτοεί την Τουρκία, που ρίχνει λάδι στη φωτιά επιχειρώντας να γκριζάρει το Αιγαίο, ενόψει της επανέναρξης της διαδικασίας των διερευνητικών επαφών. 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη, Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι «η ελληνική θέση αναφέρει ότι υπάρχει μόνο ένα ζήτημα διαφοράς στο Αιγαίο, κι αυτό είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας. Η τουρκική θέση όμως είναι ότι υπάρχουν περισσότερα θέματα στο Αιγαίο, όπως τα χωρικά ύδατα να μην επεκταθούν από το όριο των έξι μιλίων. Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που έχουν επεκτείνει (η Ελλάδα) πέραν των χωρικών υδάτων, υπάρχει και το ζήτημα της περιοχής έρευνας και διάσωσης». 

Το άλλο ζήτημα, συνέχιζαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, είναι τα θέματα κυριαρχίας βραχονησίδων, νησίδων και νησιών στο Αιγαίο, τα οποία δεν αναφέρονται σε διάφορες συνθήκες. «Είναι ζήτημα αυτό. Δεν μπορούμε να μιλάμε για υφαλοκρηπίδα αν δεν εξετάσουμε το ζήτημα αυτό. Πώς θα συζητήσουμε το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας όταν θα έχουμε αμφιβολίες για την κυριαρχία πολλών νησιών και βραχονησίδων;», υποστήριζαν. 

«Άλλο ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών που βρίσκονται κοντά στις ακτές της Τουρκίας, και θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα σύμφωνα με πολλές συνθήκες. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα», σχολίαζαν. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πρόθυμος να συνεχίσει την επιθετική ρητορική του, παρά τη χθεσινή προειδοποίηση της  προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι υπάρχει στο συρτάρι η «εργαλειοθήκη»που θα χρησιμοποιηθεί απέναντι σε «μια κατάσταση που δεν θέλουμε, την περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία προχωρήσει πάλι σε μονομερείς ενέργειες».

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το τελικό κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου, ανέφεραν πως «Καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας αφορούν την Οριοθέτηση Θαλάσσιων ζωνών (Υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ). Είναι σαφές πως για πρώτη φορά η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μαραθώνιας συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, δεν αποτέλεσε απλά ένα μέρος της υπό συζήτηση ατζέντας».

Υπενθυμίζεται έπειτα από διαφωνίες, η ελληνική πλευρά ζήτησε να συμπεριληφθεί στο τελικό Κείμενο Συμπερασμάτων το εξής σημείο: «Η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».

Η ελληνική πρόταση «πέρασε» και στο τελικό κείμενο αναφέρεται:

«Η ΕΕ χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και την ανακοίνωση ότι θα συνεχίσουν τις άμεσες διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν».


σχετικα αρθρα