current views are: 1

8 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση03:53

Μια δύσκολη εκλογική βραδιά για τον ΣΥΡΙΖΑ – Τα «παγωμένα πρόσωπα» και η τελική ανακούφιση στην Κουμουνδούρου

Πώς εκτιμούν το αποτέλεσμα και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις – Πότε θα γίνει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 03:53’
αρθρο-newpost

Πώς εκτιμούν το αποτέλεσμα και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις – Πότε θα γίνει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

 

Μια δύκολη εκλογική βραδιά ήταν η χθεσινή για την Κουμουνδούρου με πολλές διακυμάνσεις και αλλαγή συναισθημάτων που έφερε πολλές φορές στα όρια πολλά στελέχη. Τον  τόνο και το κλίμα έδιναν όλοι οι κορυφαίοι που βρέθηκαν από πολύ νωρίς και για πάνω από δύο φορές στα γραφεία του κόμματος. Η πρώτη μεσημεριανή σύσκεψη είχε αντικείμενο τη γραμμή που θα ακολουθήσουν στα τηλεοπτικά πάνελ και στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου είχαν προετοιμαστεί και για το χειρότερο σενάριο. Χωρίς πολλά λόγια όλοι σχεδόν αποχώρησαν από τα γραφεία του κόμματος στις 18.00 και ήταν εμφανές πως δεν υπήρχε διάθεση για δηλώσεις. 

Το αρχικό “σφίξιμο” των πληροφοριών από το πρώτο κύμα των exit polls στις 19.00 ήρθαν να αντικαταστήσουν, μιάμιση ώρα μετά, τα χαμόγελα όλων των κορυφαίων που επέστρεφαν στην Κουμουνδούρου γνωρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσει το 31%. Η απώλεια της εξουσίας δεν θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη ευθυμία στην Ηρώδου Αττικού, ωστόσο οι αποχωρήσεις των στελεχών από την μπροστινή πόρτα μαρτυρούσε πως η καταστροφή που προέβλεπαν κάποιοι αντίπαλοι δεν είχε έρθει.

Στο κόμμα  γνώριζαν καλά πως μια ήττα που θα πλησίαζε τις 15 μονάδες χωρίς σημαντική αύξηση του ποσοστού των ευρωεκλογών θα ήταν δύσκολα διαχειρίσιμη και η εσωστρέφεια θα οδηγούσε τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ πίσω μέσα στο καλοκαίρι. 

Η διάρκεια της βραδιάς ήταν ευνοϊκή τελικά για τον Αλέξη Τσίπρα που απέφυγε τα χειρότερα. Στο Μαξίμου, που είχε στηθεί  το στρατηγείο του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα ήταν καλό βλέποντας πως κατ’ αρχάς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το κόμμα υπέστη μια στρατηγική ήττα. Αυτό που τόνιζαν όλοι οι πρώην υπουργοί και υποψήφιοι βουλευτές που μίλησαν στο newpost.gr  είναι πως σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015 το κόμμα έχασε λιγοτερό από πέντε μονάδες ενώ σε αντιπαραβολή με τις ευρωεκλογές αύξησε τη δύναμή του κατά 8%. 

Τι εκτίμησαν στην Κουμουνδούρου; Πως το μνημόνιο, η εφαρμογή του, η βαριά φορολογία προς τη μεσαία τάξη, η Συμφωνία των Πρεσπών και η τραγωδία στο Μάτι κόστισαν στο κόμμα πολύ λιγότερο σε σχέση με ό,τι θα ήλπιζε η ΝΔ. Για το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη εκτιμούν πως η βασική “δεξαμενή” του δεν προέρχεται από την Κουμουνδούρου.

Στο χάρτη της Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κρατήσει ροζ την Ξάνθη, την Άρτα, την Αχαΐα και όλη την Κρήτη. Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι για την Κουμουνδούρου πως λαϊκές γειτονιές όπως ο δυτικός τομέας της β΄Αθηνών, η β΄ Πειραιά και η δυτική Αττική, παρέμειναν στη κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον δικομματισμό να επανέρχεται και να ξεπερνά το 70% ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρήθηκε και εδραιώθηκε, όπως υποστηρίζουν, ως ο δεύτερος ισχυρός πόλος και ο Αλέξης Τσίπρας ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της κεντροαριστεράς. Χθες, μάλιστα στην Κουμουνδούρου στελέχη επεσήμαναν πως το ποσοστό του κόμματος είναι τετραπλάσιο από αυτό του ΚΙΝΑΛ και το γεγονός αυτό δεν μπορεί να παραβλεφθεί από τη Φώφη Γεννηματά. 

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε πως ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του από το Ζάππειο έστειλε ένα διττό μήνυμα:

Προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών και με το ποσοστό που κατέχει και αγγίζει το 32% θα είναι μια ισχυρή αντιπολίτευση έτοιμη να επανέλθει στην εξουσία όποτε του δοθεί ευκαιρία.
Προετοίμασε τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη με ευθύνη για το μέλλον του τόπου χτυπώντας για άλλη μια φορά “καμπανάκι” προς το ΚΙΝΑΛ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολλές συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου να γίνει ένα πρώτος απολογισμός και να προετοιμαστεί μέσα στον Ιούλιο η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όπου μέσω ενός κειμένου θα οριοθετήσει τις στοχεύσεις της επόμενης ημέρας.

Τον Νοέμβριο του 2016 θα κλείνουν τρία χρόνια από την πραγματοποίηση του τελευταίου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός απροόπτου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή ενός νέου συνεδρίου το φθινόπωρο που θα σηματοδοτήσει και τη μετεξέλιξη του κόμματος ενισχύοντας τους δεσμούς και τις αναφορές στην κοινωνία, όπως ακριβώς επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας.

 

 

 


σχετικα αρθρα