6 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση19:05

Μισό βήμα πίσω από Σκουρλέτη, αλλά επιμένει στην απλή αναλογική

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη με την ΚΕΔΕ

Δημοσίευση 19:05’
06 09272016 032 20160927182142 img 88641474991904 1

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη με την ΚΕΔΕ

Όπως αναμενόταν, η συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με το προεδρείο  της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας) απέβη άκαρπη. Η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν γίνεται αποδεκτή από την πλειονότητα των δημοτικών αρχόντων. Εντούτοις, ο κ. Σκουρλέτης δεν δέχεται τροποποιήσεις στο  νόμο που να μεριάζουν την αναλογικότητα του νέου συστήματος.

Ωστόσο το ότι έγινε η συνάντηση, αποτελεί δείγμα της διάθεσης και των δύο πλευρών να πέσουν οι τόνοι που είχαν υψωθεί πολύ το προηγούμενο διάστημα. Επιπλέον, ο κ. Σκουρλέτης έκανε μισό βήμα πίσω, υποσχόμενος τροποποιήσεις του υπό κατάθεση πολυνομοσχεδίου, που όμως δεν θα αφορούν την απλή αναλογική.

Το αίτημα της ΚΕΔΕ

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ διαπίστωσε την (αναμενόμενη έτσι κι αλλιώς) διαφωνία. Στην ανακοίνωση της η ΚΕΔΕ σημειώνει: «Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αναφορά σε τροποποιήσεις και αλλαγές σε βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου». Βασικό ζήτημα που θέτουν οι αιρετοί είναι η «διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, ανεξάρτητα από το εκλογικό σύστημα που θα υιοθετηθεί.» Αυτό πρακτικά σημαίνει ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο που να «στρογγυλεύουν» την αναλογικότητα στη σύνθεση των οργάνων της διοίκησης των δήμων. Μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να είναι ο έλεγχος της Οικονομικής Επιτροπής (της πλέον σημαντικής επιτροπής στους δήμους) από την παράταξη του δημάρχου, ακόμα και αν αυτή δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Διαβάστε επίσης:

►Άκαρπη η συνάντηση ΚΕΔΕ – Σκουρλέτη για τον «Καλλικράτη»

Η απάντηση Σκουρλέτη

Από τη μεριά του, ο Πάνος Σκουρλέτης δεν δέχεται καμιά τροποποίηση που να «φαλκιδεύει την απλή και άδολη αναλογική. Στη δήλωση του μετά τη συνάντηση με την ΚΕΔΕ, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για εμάς η υπόθεση της απλής αναλογικής είναι αδιαπραγμάτευτη.» Μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης πέταξε το «καρφί» του για τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη: «Και μόνο το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόσκληση, θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί αποτέλεσμα δεύτερων και πιο ώριμων σκέψεων και από την προηγούμενη φάση των καταγγελιών να πάμε έστω και τώρα στο διάλογο.»

Στο θέμα της απλής αναλογικής, η θέση του κ. Σκουρλέτη ενισχύθηκε περαιτέρω μετά την απόφαση του ΚΚΕ να υπερψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο. «Από θέση αρχής θα ψηφίσουμε μόνο το άρθρο για την ισοτιμία της ψήφου» δήλωσε χτες Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ.

Οι υποχωρήσεις

Ωστόσο, ο κ. Σκουρλέτης έκανε μισό βήμα πίσω σε επιμέρους προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου. «Καθώς έχουμε κλείσει ένα μεγάλο κύκλο επαφών με αιρετούς, έχω καταγράψει γόνιμες παρατηρήσεις, πολλές από αυτές ήδη έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα ότι θα επανεξεταστεί το πέρασμα της υπηρεσία του Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Στη μικρή υποχώρηση του κ. Σκουρλέτη, ασφαλώς έχει παίξει ρόλο και η κριτική που έχουν ασκήσει στο πολυνομοσχέδιο οι δήμαρχοι που εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αιρετοί του κυβερνώντος κόμματος έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις για τροποποιήσεις του «Κλεισθένη» που δεν αφορούν όμως την απλή αναλογική.


σχετικα αρθρα