6 Οκτωβρίου 2022
Δημοσίευση12:44

Μακριά και στην οικογενειακή φωτογραφία Μητσοτάκης – Ερντογάν στην Πράγα – Κατά Ερντογάν και το Φόρειν Όφις – Οι Φάκελοι του Παναγιωτόπουλου

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη μέχρι αυτήν τη στιγμή ότι Μητσοτάκης και Εντογάν θα συναντηθούν έστω και τυχαία στους διαδρόμους του κάστρου της Πράγας όπου γίνεται η Σύνοδος.

Δημοσίευση 12:44’
r76mp1665060854466 scaled

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη μέχρι αυτήν τη στιγμή ότι Μητσοτάκης και Εντογάν θα συναντηθούν έστω και τυχαία στους διαδρόμους του κάστρου της Πράγας όπου γίνεται η Σύνοδος.

Δύο ξένοι όχι μόνο στην ίδια πόλη – την Πράγα – αλλά και στην ίδια Σύνοδο, της Κοινής Ευρωπαΐκής Πολιτικής που πραγματοποιείται σήμερα, με την συμμετοχή των «27» κρατών- μελών της ΕΕ και περιφερειακών δυνάμεων, είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, θα συμμετέχουν σε διαφορετικά στρογγυλά τραπέζια.

Ο κ.Μητσοτάκης θα είναι συμπρόεδρος σε θεματικό τραπέζι για την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική αλλαγή. Η συμμετοχή του συνδέεται προφανώς με το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση με πιο κρίσιμη την επιβολή ανωτάτου ορίου τιμών στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Κατατέθηκε από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Μάρτιο, έχει ήδη την στήριξη 15 κρατών-μελών της Ε.Ε, έχει στριμώξει την Γερμανία που αντιδράει και συζητείται πλέον η επιβολή ενός προσωρινού πλαφόν στο φυσικό αέριο και από την Κομισιόν. Στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συμμετέχει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς οπότε θα υπάρξει η ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και από κοντά, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγία και της Σερβίας.

Για την ασφάλεια

Σε άλλο στρογγυλό τραπέζι με θέμα την ασφάλεια, θα συμμετάσχει ο Ταγίπ Ερντογάν. Θα συμμετέχουν ηγέτες χωρών που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, όπως της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Κροατίας. Ο Εμανουέλ Μακρον θα έχει και τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο. Τα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την μισή κυβέρνηση της Λιβύης (η αντιπολίτευση αποχώρησε) με στόχο τουρκικές εταιρείες να κάνουν γεωτρήσεις για την ανεύρεση ενεργειακών αποθεμάτων μέσα στα όρια του παράνομου τουρκο-λιβυκού συμφώνου για κοινή ΑΟΖ των δύο χωρών, έχουν ενοχλήσει σφοδρά και την Γαλλία και την Ιταλία διότι θίγονται και τα δικά τους εθνικά συμφέροντα.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί αρκετά στριμωγμένος. Η Τουρκία δέχτηκε απανωτά χαστούκια τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Η πολεμική ρητορική της δεν περιορίζεται μόνο κατά της Ελλάδας αλλά απευθύνεται κατά πάντων.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη μέχρι αυτήν τη στιγμή ότι Μητσοτάκης και Εντογάν θα συναντηθούν έστω και τυχαία στους διαδρόμους του κάστρου της Πράγας όπου γίνεται η Σύνοδος. Η μόνη ευκαιρία ήταν στην οικογενειακή φωτογραφία, που απέφυγαν να κοιταχτούν από μακριά.

Σε άλλες έχουμε δει τον Ερντογάν να επιδιώκει φωτογραφικά ενσταντανέ με άλλους ηγέτες, κάνοντας σλάλομ. Η γλώσσα που θα χρησιμοποιήσει στις δηλώσεις του, θα στείλει τα δικά της μηνύματα. Θα φανεί κατά πόσο θα συνεχίσει τον χαβά του, αυτό των απειλών, ή εάν θα ακολουθήσει πιο χαμηλούς τόνους.

Μήνυμα Μητσοτάκη

«Σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές, η Ευρωπαΐκή Πολιτική Επιτροπή, διοργανώνει φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της Ηπείρου προκειμένου να συζητήσουν την κοινή μας ασφάλεια και ευημερία» δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην Σύνοδο. «Μία τέτοια ευρωπαϊκή κοινότητα χρειάζεται να στηρίζεται στις κοινές αξίες που όλοι πρέπει να μοιραζόμαστε» τόνισε. «Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που υπογραμμίζει αυτήν τη νέα προσπάθεια και ελπίζω ειλικρινά ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν και πιθανόν και θα προστεθούν και στο μέλλον, να μοιράζονται αυτές τις κοινές αρχές και ιδέες όχι μόνο στις λέξεις αλλά και στις πράξεις

Κι άλλο χαστούκι

Θέση πήρε και το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. «Δεν θεωρούμε ότι τελεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Φόρεΐν Όφις.

Τα μνημόνια συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης απέρριψε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Μπούργκερ. «Επί της αρχής θέλω να πω ότι μία θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν δύο κράτη να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων» δήλωσε. «Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο» τόνισε. «Δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο, αυτό ανήκει σε μένα, αυτό σε σένα, αυτό σε κάποιον τρίτο.. Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν. Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση. Αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους

Όλες οι χώρες -και η ελληνική κυβέρνηση- αναμένουν το κείμενο των μνημονίων συνεργασίας για να υπάρχει και ακριβής εικόνα του τι συμφωνήθηκε στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες, που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις». Επισήμανε την ανάγκη όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Φάκελοι Παναγιωτόπουλου

Η αντιπροσωπεία των αμερικανών βουλευτών που επισκέπτονται την Ελλάδα είχε συνάντηση χθες και με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο υπουργός τους έδωσε μία σειρά από ντοκουμέντα που αποδεικνύουν το μέγεθος της προκλητικότητας της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας. Ο φάκελος που τους μοιράστηκε περιέχει όλες τις τελευταίες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που απειλούν ευθέως την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Επίσης παραδόθηκαν και οι χάρτες τους οποίους εκδίδει η τουρκική κυβέρνηση είτε της γαλάζιας πατρίδας είτε το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που σβήνει από το χαρτί μεγάλα νησιά όπως είναι η Κρήτη. Οι Αμερικανοί δεν έκρυψαν την έκπληξή τους. Η ελληνική κυβέρνηση πλέον θα διεθνοποιεί κάθε τουρκική προκλητικότητα.


σχετικα αρθρα