26 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:48

Ο Τσαβούσογλου προαναγγέλλει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και περιμένει τον Τσίπρα στην Άγκυρα

«Θα πραγματοποιήσουμε Συνάντηση Ανώτατης Συνεργασίας. Και ο Τσίπρας θα έρθει στην Άγκυρα», ανέφερε, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο.

Δημοσίευση 10:48’
tsavousoglou 4

«Θα πραγματοποιήσουμε Συνάντηση Ανώτατης Συνεργασίας. Και ο Τσίπρας θα έρθει στην Άγκυρα», ανέφερε, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο.

Την ώρα που τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούν δεκάδες πτήσεις στον ελληνικό ενάριο χώρο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως στη Μεσόγειο και όχι στη Μαύρη Θάλασσα, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο γεώτρηση το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία.Από την άλλη έκανε λόγο για προετοιμασία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε ενημέρωσή του στους Τούρκους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι κανονικά το δεύτερο αυτό γεωτρύπανο που αγόρασε η Άγκυρα προορίζονταν για τη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί στη Μεσόγειο για γεωτρήσεις, προκειμένου να μη δημιουργηθεί χάος και σύγχυση στη συγκεκριμένη περιοχή και τόνισε ότι η Τουρκία δεν είναι εναντίον των γεωτρήσεων της Κύπρου εκεί, αλλά η μόνη ανησυχία τους είναι να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων όσον αφορά στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», ανέφερε επίσης ότι για να μην υπάρξει «στρίμωγμα», θα ξεκινήσουν γεώτρηση στις περιοχές της τουρκικής ΑΟΖ, αν και υπάρχουν και εκείνες οι περιοχές στις οποίες τους προσκάλεσε το ψευδοκράτος.  «Ξεκινάει από την περιοχή της Καρπασίας και μάλιστα από τα βόρεια κατεβαίνει προς την πλευρά της Τουρκίας και και από τα ανατολικά προς τα κάτω. Και υπάρχει και η δική μας ΑΟΖ», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. «Έχουμε πραγματοποιήσει δύο σημαντικές διασκέψεις για το Κυπριακό το 2017. Συναντόμαστε με όλες τις πλευρές. Στόχος μας είναι να υπάρξει μια διαπραγμάτευση επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη ότι πότε πότε υπάρχει ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο. «Παρόλο που δεν έχουν εκδώσει τους γκιουλενιστές, προσπαθούμε να φέρουμε σε θετική πορεία τις σχέσεις μας. Θα πραγματοποιήσουμε Συνάντηση Ανώτατης Συνεργασίας. Και ο Τσίπρας θα έρθει στην Άγκυρα», ανέφερε, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η ΑΟΖ της Τουρκίας συγκρούεται με ένα μέρος των οικοπέδων που έχει καθορίσει η Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου, όπως είπε, ωστόσο ανέφερε ότι το οικόπεδο 10 στο οποίο η Exxon Mobil κάνει γεώτρηση αυτή τη στιγμή δεν συγκρούεται.

«Επομένως, σε εκείνες τις περιοχές θα ξεκινήσουμε τώρα κι εμείς γεώτρηση. Μέσα στον Ιανουάριο γνωρίζετε ότι έρχεται και το δεύτερο γεωτρύπανό μας», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι υπό κανονικές συνθήκες προγραμματιζόταν αυτό το γεωτρύπανο να ξεκινήσει γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά μετά για να μην υπάρξει μπέρδεμα λάβαμε την απόφαση να ξεκινήσουμε γεώτρηση σε αυτή τη περιοχή. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία δεν είναι εναντίον των γεωτρήσεων, αλλά η μόνη της έγνοια είναι «να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ όσον αφορά τα έσοδα από το πετρέλαιο και φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί».


σχετικα αρθρα