current views are: 13

9 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση08:16

Οι μαγικές οι στιγμές του Εμ. Μακρόν στην Πνύκα – Το «ταμείο» της επίσκεψης

Πως σχολιάζουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα

Δημοσίευση 08:16’
Γαλλία

Πως σχολιάζουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα

Η εικόνα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον ιερό λόφο της Πνύκας, με τη φωτισμένη Ακρόπολη στο βάθος, θα μπορούσε να παραμείνει στις μνήμες όσων την έζησαν, ως η δεύτερη εμβληματική εικόνα, παράλληλα με αυτήν της πυραμίδας του Λούβρου κατά τη μέρα της εκλογής του, ανέφερε σχολιαστής στο γαλλικό ραδιόφωνο France Info.

Ήταν «μαγικές οι στιγμές στην Πνύκα» με τους δύο νέους ηγέτες συντονισμένους στη θέληση να αγωνισθούν για την αναβίωση του οράματος μιας Ευρώπης δημοκρατικής και πλησίον των λαών της.

Αυτό όμως που οι Έλληνες μπόρεσαν να δουν από το σκηνικό της Πνύκας, ελάχιστοι Γάλλοι μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν ζωντανά, αφού ο τρομερός τυφώνας Ίρμα σάρωσε τα πάντα, και όλα τα κανάλια ήταν σε συνεχή μετάδοση με τις εξελίξεις στα κτυπημένα υπερπόντια γαλλικά νησιά.

Απευθείας μετάδοση έγινε από την προεδρία μόνο της συνέντευξης Τύπου, ενώ οι πιστοί του Twitter μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την ομιλία στην Πνύκα από τον λογαριασμό του Γάλλου προέδρου μέσω σύνδεσης Periscope.

Ετεροχρονικά ο ιστότοπος της εφημερίδας Λε Μοντ έδωσε κάποια αποσπάσματα από την ομιλία Μακρόν που αφορούσαν κυρίως τις θέσεις του για την Ευρώπη.

Με άρθρο της στην Μοντ του Σαββατοκύριακου η απεσταλμένη της εφημερίδας στην Αθήνα, Σολέν ντε Ρουαγιέ, επιχειρεί να δώσει την εικόνα των μοναδικών στιγμών στοn λόφο της Πνύκας :

«Τα τριζόνια σιώπησαν, η μυρωδιά των πεύκων παραμένει πεισματικά. Η νύχτα πέφτει απαλά, περιβάλλοντας τον πράσινο λόφο της Πνύκας που δεσπόζει στην Αθήνα, απέναντι από τη φωτισμένη Ακρόπολη. Ένας ελαφρύς άνεμος κάνει να λικνίζονται τα φύλλα στα λιόδεντρα πίσω από το λευκό αναλόγιο. Η εικόνα είναι όμορφη, είναι εντυπωσιακή».

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσημη διήμερη επίσκεψη επέλεξε αυτόν τον λόφο, λίκνο της αθηναϊκής δημοκρατίας για να απευθύνει την έκκλησή του για επανίδρυση της Ευρώπης, λέει η συντάκτης : «Αυτοί οι τόποι μας υποχρεώνουν», δήλωσε ο πρόεδρος. «Εδώ εφευρέθηκε η σύγχρονη μορφή του κράτους, εδώ αυτή η πόλη έχτισε με υπομονή την ιδέα της λαϊκής κυριαρχίας, την κυριαρχία στη μοίρα της» πρόσθεσε και αναρωτήθηκε: «Εμείς οι Ευρωπαίοι τι έχουμε κάνει για την κυριαρχία μας; Τι έχουμε κάνει για τη δημοκρατία μας; Στην Ευρώπη η Κυριαρχία, η Δημοκρατία, και η Εμπιστοσύνη κινδυνεύουν!».

Το δημοσίευμα παρουσιάζει τη μελανή εικόνα της Ευρώπης που έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος: «Μια Ευρώπη τεχνοκρατική, σκοτεινή και διαβρωμένη από εσωτερικές έριδες, (μια Ευρώπη) σε κατάσταση “εμφυλίου πολέμου”, ανίκανη να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις κρίσεις».

Άμεσα όμως κάλεσε τους Ευρωπαίους να βρουν εκ νέου «το άλας και το νόημα του ευρωπαϊκού δημοκρατικού ιδεώδους».

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στις συναντήσεις με τον πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας την «για άλλη μια φορά στήριξη (της Γαλλίας) στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους χωρίς πρόσθετες σκληρές απαιτήσεις, (…) Η ελληνική κρίση ήταν, κατά τη γνώμη του κυρίως μια ευρωπαϊκή κρίση».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια στον «οδικό χάρτη» για την επανίδρυση της Ευρώπης που σκοπεύει να παρουσιάσει μετά τις γερμανικές εκλογές, την ανάγκη μεταρρύθμισης της ευρωζώνης, η ύπαρξη της οποίας απειλείται σοβαρά, και την ανάγκη δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και απομάκρυνσης του ΔΝΤ.

Στην εφημερίδα Φιγκαρό ο απεσταλμένος στην Αθήνα Ξαβιέ Μπουρμό, εκτιμά ότι, «σε ό,τι αφορά τη χρήση των συμβόλων ο Εμανουέλ Μακρόν δίνει μερικές φορές της εντύπωση ότι το παρακάνει. Αλλά την Πέμπτη στην Ελλάδα, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μετά την εκλογή του, επιχείρησε να δώσει υπόσταση στη φιλοδοξία του για “επανασύνδεση με τον πολιτικό ηρωισμό” και την επιθυμία του για “ανάκτηση της αίσθησης της ιστορικής αφήγησης”(…)». Παρασημοφορημένος μόλις από τον Πρόεδρο Πρ. Παυλόπουλο με τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος, την υψηλότερη ελληνική διάκριση, ο Μακρόν κατευθύνθηκε στην Πνύκα για να εκφωνήσει «μεγάλη ομιλία» για την Ευρώπη.

Το δημοσίευμα παραθέτει ορισμένα αποσπάσματα της ομιλίας που αφορούν τους στόχους του Γάλλου προέδρου για την επανίδρυση της Ευρώπης.

Ο συντάκτης πάντως εκτιμά ότι «η αναδιάρθρωση της Ευρώπης απαιτεί της αλλαγή της Γαλλίας» και αναφέρεται στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου κατά την ομιλία του στη γαλλική κοινότητα στην Ελλάδα :

«Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Εμανουέλ Μακρόν συνέδεσε τους δύο άξονες της προεκλογικής του εκστρατείας. Ήρθε στην Αθήνα για να επικαλεστεί ένα νέο στάδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, διευκρινίζοντας ότι σε αυτό το σχέδιο, η Γαλλία θα μπορούσε να εμφανίζεται στην πρώτη γραμμή υπό την προϋπόθεση μόνον ότι θα επιτύχει στις δικές της μεταρρυθμίσεις. «Πώς θα μας βλέπουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας, αν δεν καταφέρνουμε να αλλάξουμε τα δικά μας ζητήματα;», ρώτησε. Εξέφρασε την «απόλυτη αποφασιστικότητα» για αναδιάρθρωση της Γαλλίας : «Θα το πράξουμε χωρίς βιαιότητα, ήρεμα και εξηγώντας το νόημά της». Οι προγραμματισμένες διαμαρτυρίες για τα εργασιακά δεν φαίνεται να τον ανησυχούν (…)

«Δεν πρόκειται να προσφέρω τίποτα σε τεμπέληδες, κυνικούς ή ακραίους » δήλωσε.

Η ειδική απεσταλμένη στην Αθήνα του περιοδικού Paris Match Σοφί Λεσεβαλιέ, τιτλοφορεί το άρθρο της : «Τσίπρας και Μακρόν συναντώνται στο ξεκίνημα μιας νέας Ευρώπης».

«Ανάμεσα στον αριστερό πολιτικό που δέχθηκε παραχωρήσεις για την πατρίδα του και τον νεοφιλελεύθερο Μακρόν, η συνεννόηση δεν είναι ευνόητη» παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει το δημοσίευμα, «τη στιγμή που ο Τσίπρας έκανε λόγο για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι «η Γαλλία θα συμπαρασταθεί της Ελλάδας για την επιστροφή της στην ανάπτυξη, όπως το έχει ήδη κάνει επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη της». Στο δημοσίευμα παρατίθενται αποσπάσματα από την ομιλία για την Ευρώπη.

Στην ηλεκτρονική σελίδα του BFMTV με τίτλο : «Ο Μακρόν ασκεί κριτική στην παρουσία του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα» δίνονται αποσπάσματα από τις σχετικές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου.

Η εφημερίδα LA CROIX δίνει από μέρους της βάρος στην πρόταση του Γάλλου προέδρου για «διεθνικές λίστες» στις επόμενες ευρωεκλογές του 2019.

Το οικονομικό περιοδικό Challenges δημοσιεύει άρθρο της Σαμπίν Σιφους-Αρνό με τίτλο: «Από την Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει την αγάπη του για την Ευρώπη και κηρύσσει τον πόλεμο στο ΔΝΤ».

Αναφέρεται στην έκκληση του Ε. Μακρόν για «επανίδρυση της Ευρώπης… με αποκατάσταση της Κυριαρχίας, της Δημοκρατίας και της Εμπιστοσύνης».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του καθώς και κατά την από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε τη φιλοδοξία του «να βγούμε από μια δεκαετία δισταγμών, καθιστώντας την Ευρώπη έναν τόπο επιθυμίας και ονείρων για τους νέους».

Το δημοσίευμα αναπαράγει τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Γάλλου προέδρου και καταλήγει: «Στην Πνύκα, υπήρχαν πολύ λίγοι νέοι. Όσοι βρίσκονταν εκεί χειροκρότησαν ελάχιστα. Και ο λόγος ήταν ότι οι περισσότεροι ήταν σπουδαστές Γαλλικών και δεν κατάφεραν να αντιληφθούν τον πολύ λογοτεχνικό λόγο του Προέδρου. Στους ενήλικες άρεσε περισσότερο η ομιλία και χειροκρότησαν με θέρμη, όταν στο τέλος, ο Πρόεδρος τους κάλεσε “να έχουν μια τρελή φιλοδοξία για μια πιο δυνατή Ευρώπη”».

Στην Λιμπερασιόν, με άρθρο που συνυπογράφουν οι Αλέν Οφρέ και Ρασίντ Λαϊρές, γίνεται ειδική αναφορά στις αντιδράσεις για τη φράση του Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον της γαλλικής κοινότητας στην Αθήνα, ότι δεν πρόκειται να τον σταματήσουν στη θέλησή του να μεταρρυθμίσει τη Γαλλία, «οι τεμπέληδες, οι κυνικοί ή οι ακραίοι». Πέρα από τις αντιδράσεις στα κοινωνικά μέσα, η Λιμπερασιόν κάνει εκτενή αναφορά στις αντιδράσεις της αριστεράς. « Τέσσερις μέρες πριν από την πρώτη διαδήλωση κατά της εργατικής μεταρρύθμισης, ο Μακρόν στην Αθήνα, κάθε άλλο παρά επιχείρησε να ηρεμήσει τα πνεύματα».

Και η Λιμπερασιόν καταλήγει :

« Μετά τη θεαματική του ομιλία για την επανίδρυση της Ευρώπης μπροστά στη φωτισμένη Ακρόπολη, ο πρόεδρος ολοκλήρωσε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη επιστρέφοντας σθεναρά στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής. Είναι επειδή κατά τη γνώμη του, τα εθνικά και ευρωπαϊκά σχέδια είναι στενά συνδεδεμένα και είναι θέμα αξιοπιστίας για τη Γαλλία. Εάν φιλοδοξεί η Γαλλία να έχει την πρωτοβουλία για την επανίδρυση της Ένωσης, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να αποδείξει ότι είναι ικανή να μεταρρυθμιστεί η ίδια».


σχετικα αρθρα