current views are: 12

29 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση07:28

Π. Καμμένος: «Καμία χρήση του όρου “Μακεδονία” από την ΠΓΔΜ, βοηθάει στις διαπραγματεύσεις το συλλαλητήριο»

«Θα τιμήσουμε τη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τέλους»

Δημοσίευση 07:28’
img 01881515684516

«Θα τιμήσουμε τη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τέλους»

Το Σκοπιανό αλλά και η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην περίπτωση που έρθει συμφωνία στη Βουλή βρέθηκαν επί τάπητος στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και της εκτελεστικής επιτροπής. Η συνεδρίαση διεξήχθη στη σκιά των σεναρίων περί παραίτησης του κ. Καμμένου, σε περίπτωση που έρθει προς έγκριση σύνθετη ονομασία, σενάρια που ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διέψευσε μετ επιτάσεως, ενώ επανέλαβε τη στάση του κόμματος για το ονοματολογικό

«Κρατούμε την εθνική θέση του 1992 όχι σε Μακεδονία ή παράγωγο. Εμπιστευόμαστε τον υπουργό Εξωτερικών τον κ. Κοτζιά γιατί πράγματι ζητούμε να υπάρχει λύση και να έχει τον απαράβατο όρο που θέτουμε [σ.σ. όχι η χρήση του όρου Μακεδονία] .Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν αρκετό καιρό και πρέπει να υπάρχει από τα Σκόπια η παραίτηση των αλυτρωτικών θέσεων μέσω συνταγματικής αναθεώρησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος διέψευσε για ακόμη μια φορά τα σενάρια παραίτησής του σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή σύνθετη ονομασία σημειώνοντας χαρακτηριστικά. «Οι ΑΝΕΛ κάναμε μια έντιμη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτή τη συμφωνία θα την τηρήσουμε μέχρι τέλους, μέχρι το τέλος της λαϊκής εντολής. Οι εξελίξεις στην οικονομία, η έξοδος από τα μνημόνια, η κάθαρση από τη διαφθορά προχωρούν με καλούς ρυθμούς και σε σύντομο χρονικό διάστημα ο λαός θα αντιληφθεί τη σημασία αυτής της συμφωνίας. Αυτή συμμαχία θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, το τέλος της οικονομικής κρίσης. Οι δικές μας θέσεις είναι καθαρές. Εκείνοι [σ.σ. η ΝΔ] να αποφασίσουν ποια θέση θα πρέπει να εκφράσουν για το Σκοπιανό: Είναι η θέση της κ. Μπακογιάννη, του κ. Καραμανλή, ή αυτές που εκφράζει δημόσια ο κ. Μητσοτάκης; Οι θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων είναι ξεκάθαρες».

Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο της Κυριακής για το ζήτημα της ονομασίας του ΠΓΔΜ είπε ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ως ελεύθεροι πολίτες βεβαίως θα συμμετέχουν» και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος θα είναι στο εξωτερικό, αλλά πως η οικογένειά του θα δώσει το παρών. Κατά τον κ. Καμμένο, το συλλαλητήριο είναι μια έκφραση του ελληνικού λαού που βοηθάει και στις διαπραγματεύσεις για λύση του Σκοπιανού. «Είναι Έλληνες πολίτες που εκφράζουν μια εθνική θέση, βοηθούν λοιπόν στη διαπραγμάτευση, και μέλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα συμμετέχουν», επέμεινε. 

Σε αντίστοιχη διάψευση περί αποχώρησης από την κυβέρνηση είχε προχωρήσει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας και πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος. 

Από την πλευρά του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης δήλωσε: «Στηρίζουμε την κυβέρνηση, προς το παρόν δεν έχει αλλάξει κάτι».

«Ούτε μία στο δισεκατομμύριο δεν πέφτει η κυβέρνηση», είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, διαψεύδοντας τα σενάρια περί αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης: «Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ μας ενώνουν ακόμα η μάχη κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της μιντιακής δικτατορίας και ενός πολιτικού συστήματος που μας έφερε ως εδώ». Όσον αφορά το θέμα με την πΓΔΜ, ανέφερε ότι προτιμά να αφήνει τη διαπραγμάτευση σε αυτούς που έχουν περισσότερη γνώση.

Δ. Καμμένος: Κυβερνητικές ρωγμές εάν…

Η συνεδρίαση διεξήχθη και στον απόηχο της σκληρής κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Δημήτρης Καμμένος, που όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν σε διαρκή αντιπαράθεση με τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, επιδόθηκε σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους, ο κ. Καμμένοςζήτησε να πέσουν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές, τονίζοντας πως «δεν ξεκινήσαμε εμείς» την κόντρα.

Υποστήριξε πως, προς ώρας δεν βλέπει ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό, αν και όπως εκτίμησε πως κάτι τέτοιο θα γίνει σε περίπτωση που έρθει συμφωνία στη Βουλή με τον όρο «Μακεδονία». 

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Π. Σγουρίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, είχε ξεκαθαρίσει ότι «αν τεθεί θέμα δεδηλωμένης, εμείς θα στηρίξουμε την κυβέρνηση γιατί η προγραμματική συμφωνία την οποία κάναμε έχει συγκεκριμένους στόχους, να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο»


σχετικα αρθρα