26 Απριλίου 2022
Δημοσίευση06:56

Ποια ονόματα κλείδωσαν ή παίζουν για τα γαλάζια ψηφοδέλτια – Γενικό λίφτινγκ στο Επικρατείας – Τι θα γίνει με το Μαξίμου- Αναζητούνται γυναίκες!

Η μάχη στις εκλογικές περιφέρειες κλιμακώνεται.

Δημοσίευση 06:56’
itlu81650955291344

Η μάχη στις εκλογικές περιφέρειες κλιμακώνεται.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε δημόσια τοποθέτηση του επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023 αλλά η μάχη των ψηφοδελτίων έχει αρχίσει. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι σκληρή. Οι πρώτες κάλπες θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική και η ΝΔ που φαίνεται ότι θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα, μπορεί να χάσει και 35-40 έδρες καθώς δεν θα έχει πλέον το μπόνους των 50 εδρών. Βέβαια αυτό θα ανατραπεί στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ αλλά οι πρώτες εντυπώσεις μένουν ιδιαίτερα για τους υποψήφιους υπουργούς και τα κορυφαία στελέχη. Το ποιος θα βγει ανάμεσα στους πρώτους ή μείνει εκτός, έχει τη σημασία του. Η μάχη στις εκλογικές περιφέρειες κλιμακώνεται.

Γίνονται μυστικές δημοσκοπήσεις για τα πρόσωπα. Υπάρχουν πρωτιές που επιβεβαιώνονται. Πρόσωπα που ενώ βγαίνουν πολύ στα παράθυρα και αυξάνει η αναγνωρισιμότητα τους πέφτουν από τις θέσεις που είχαν εκλεγεί. Υπουργοί που υποτίθεται ότι ενόχλησαν ανεβαίνουν. Βέβαια ενδείξεις είναι όλα αυτά. Πολλές ανατροπές θα υπάρξουν μέχρι τις κάλπες.

Ο πυρήνας των ψηφοδελτίων

Η ομάδα κόμματος – Μαξίμου που ασχολείται με τα ψηφοδέλτια αποτελείται από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Θανάση Νέζη, τον γραμματέα της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη, τον διευθυντή του κόμματος Γιάννη Μπρατάκο, τον γραμματέα οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη, τον στενό συνεργάτη του Γρηγόρη Δημητριάδη Γιώργο Κατσαούνο που κάνουν τις επαφές και τις εισηγήσεις. Σε τακτά διαστήματα η ομάδα συνεδριάζει υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη όπου συμφωνούνται οι κατευθυντήριες γραμμές.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι οι γυναίκες. Υπάρχει μεγάλη απροθυμία να συμμετάσχουν. Έχουν ζητηθεί εισηγήσεις από υπουργούς, βουλευτές και τοπικά στελέχη.

Συμβολισμοί στο Επικρατείας

Αποφασισμένος να επιλέξει για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρόσωπα που συμβολίζουν την ανανέωση αλλά και τη συνέχεια και σηματοδοτούν κάτι στην κοινωνία, είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κανείς από τους υποψήφιους του 2019 δεν θα συμπεριληφθεί όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του NEWPOST.

Ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμένος φαίνεται να ολοκληρώνει την παρουσία του στην ενεργό πολιτική με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υπάρχει μια πιθανότητα να μετακομίσει στην Α ´ Πειραιά. Είναι και Ολυμπιακός. Αλλά μπορεί να μην κατεβεί καθόλου υποψήφιος. Ο ίδιος είναι πολύ διστακτικός. Η παραδοσιακή πολιτική καριέρα δεν είναι η προτεραιότητα του. Άλλωστε εάν η ΝΔ ξαναείναι κυβέρνηση θα είναι και πάλι υπουργός καθώς ανήκει στο στενό δυναμικό του επιτελικού κράτους μαζί με τον έτερο υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο ο οποίος επίσης δεν πρόκειται να κατεβεί στις εκλογές όπως έχει δηλώσει στον πρωθυπουργό.

Θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα ανέμενε κάποιος να έχει ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου και Νο 2 ισχυρός άνδρας του Μαξίμου Γρηγόρης Δημητριάδης. Έχει αποφασίσει όμως ότι δεν θα κατεβεί στις εκλογές. Ο ρόλος του είναι δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για να τον ασκεί δεν χρειάζεται κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Η προσωπική του πολιτική καριέρα είναι άμεσα συνδεδεμένη με του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ.

Πρώτο λόγο η Ντόρα

Αν και η γραμμή του Μαξίμου είναι ότι ο δημοφιλής Κυριάκος Πιερρακάκης «θα δίνει την μάχη στην Α ´ Αθήνας μέχρι να ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας διότι η παράταξη χρειάζεται και την τελευταία ψήφο» όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα είναι υποψήφιος -πιθανόν επικεφαλής – στο Επικρατείας. Είναι το χαρτί του Μητσοτάκη στο μεταρρυθμιστικό πεδίο που είναι το όραμα του για τη χώρα και το θεωρεί συγκριτικό του πλεονέκτημα έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Το προεκλογικό σύνθημα του θα είναι «πρόοδος ή συντήρηση».
Στην προεκλογική περίοδο ο Πιερρακάκης θα έχει ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, χωρίς περιορισμούς για προεκλογικές εμφανίσεις.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετακομίζει από τα Χανιά στο Επικρατείας. Είναι στρατιώτης της παράταξης, από όπου της ζητήθηκε έδωσε τη μάχη με επιτυχία, είναι από τα κορυφαία στελέχη, δικαιούται να είναι υποψήφια με το Επικρατείας, πιθανόν στην δεύτερη θέση, για να σταλεί το μήνυμα της συνέχειας. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο Κοινοβουλευτικής Ομάδας – Μαξίμου. Διαχειρίζεται αρκετές εσωκομματικές γκρίνιες. Είναι η φωνή των βουλευτών που φτάνει στον πρωθυπουργό. Στην προεκλογική περίοδο θα είναι το βαρύ πυροβολικό στη μάχη των παραθύρων. Στα Χανιά, εκτός απροόπτου θα κατεβεί ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης. Είχε συζητήσει την υποψηφιότητα του και στις εκλογές του 2019 αλλά τον ξανακέρδισε η τηλεόραση.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ήδη πήρε το χρίσμα για το Νότιο Τομέα όπου οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν πολύ ψηλά, κοντά στον σταθερά πρώτο Νίκο Δένδια. Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης που άνοιξε πρώτος τον κύκλο των υποψηφιοτήτων, με χρίσμα που του έδωσε ο Μητσοτάκης όπως του υποσχέθηκε την ημέρα του ανασχηματισμού όταν στην θέση του έβαζε τον Θεοδωρικάκο, άρχισε τον προεκλογικό του αγώνα στην Δυτική Αθήνα. Αυτήν την έδρα έχει κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά είναι πιθανόν να αποχωρήσει. Η Κρήτη είναι μια κρίσιμη εκλογική περιφέρεια. Πιθανόν θα είναι μια από τις δύο περιφέρειες όπου θα δηλώσει υποψηφιότητα ο πρωθυπουργός.
Ο αν.υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης έχει κλειδώσει για τον βόρειο τομέα όπου τον δείχνουν καλά και οι δημοσκοπήσεις.

Δυο τεχνοκράτες υφυπουργοί είναι βέβαιο ότι δεν θα κατεβούν. Ο ένας είναι ο καθηγητής και προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Πάνος Τσακλόγλου. Ο άλλος είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης. Παρά τα όσα γράφονται για την Φωκίδα δεν θα κατεβεί όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του NEWPOST. Έχει και την καριέρα του στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο που τον περιμένει.

Η πρώην γενική γραμματέας Σοφία Νικολάου μετακομίζει από την Α Αθήνας στην Εύβοια όπου προετοιμάζει και το πολιτικό της γραφειο.

Η πανδημία!

Για το Επικρατείας συζητείται έντονα το όνομα της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη. Συμβολίζει την αναγνώριση της μάχης των γιατρών στην πανδημία. Είναι δημοφιλής, θα δώσει την μάχη των παραθύρων όπως γνωρίζει πολύ καλά. Πολλοί, θεωρούν, πάντως, ότι θα σκίσει όπου και αν κατεβεί υποψήφια. Είναι μαχήτρια.

Εάν δεν κατεβεί ο Γεραπετρίτης στην Α Πειραιά μπορεί να κατεβεί η υφυπουργός Υγείας Δόμνα Μιχαηλίδου. Εκεί πρώτος με διαφορά είναι ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος. Η υφυπουργός, όμως, το πιο πιθανό είναι να κατεβεί στην Α Αθήνας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του NEWPOST.

Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη φαίνεται ότι έχει κλειδώσει για την Ανατολική Αττική. Η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα συζητείται για τον Δυτικό Τομέα.

Στις Βρυξέλλες

Η αν.υπουργός Υγείας και γιατρός Μίνα Γκάγκα συζητείται για το ψηφοδέλτιο του ευρωκοινοβουλίου το 2024. Το πιο πιθανό είναι να αλλάξει ο νόμος και να επανέλθει η λίστα.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Βαγγέλης Μειμαράκης όλα δείχνουν ότι θα ξαναείναι υποψήφιος. Από τον πρωθυπουργό έχει το πράσινο φως και φαίνεται και εκείνος να το επιθυμεί. Έχει επιδείξει έργο και ομαδική δουλειά και οι σχέσεις τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηρίζονται άριστες. Οι μετοχές και των τριών ευρωβουλευτίνων είναι ψηλά στο Μαξίμου. Εκτιμάται ότι έχουν να επιδείξουν έργο. Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ξαναείναι υποψήφια και με λίστα – όχι μόνο με σταυρό – διότι έχει μια θητεία. Η Μαρία Σπυράκη που έχει δύο, έχει εκφράσει την επιθυμία να κατεβεί στην Α Θεσσαλονίκης. Η Ελίζα Βόζεμπεργκ θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας της στην ευρωβουλή όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες.

Οι πρώην πρωθυπουργοί

Τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο ο Αντώνης Σαμαράς εφόσον το επιθυμούν θα ξαναείναι υποψήφιοι, στην Α Θεσσαλονίκης και στη Μεσσηνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει σε συνομιλητές του ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αρνηθώ σε πρώην πρωθυπουργό να είναι ξανά υποψήφιος, μακριά από εμένα αυτά, η απόφαση τους θα γίνει σεβαστή».

Ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν είναι βέβαιο -παρά τα όσα γράφονται- ότι μετά από αυτήν τη διαδρομή θα επιδιώξει να ξανακυνηγήσει την ψήφο στην Α Αθήνας αν και έχει πυκνώσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του. Προφανώς τον ενδιαφέρει μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο αλλά αυτές είναι αποφάσεις που θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις εκλογές. Οι δύο θητείες στην Επιτροπή φέρουν τον Αβραμόπουλο πιο κοντά και σε ευρωπαϊκό πόστο.


σχετικα αρθρα