current views are: 12

3 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση06:03

Η Τουρκία αμφισβητεί: «Χωρίς ταυτότητα 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο» – Αποστρατιωτικοποιημένη η Κως

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα μετά τις δηλώσεις Τσαβούσουγλου

Δημοσίευση 06:03’

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα μετά τις δηλώσεις Τσαβούσουγλου

Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία, με νέες προκλητικές δηλώσεις, ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για τον Πάνο Καμμένο.

Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, αμφισβητώντας ευθέως τις διεθνείς συνθήκες, που ορίζουν τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, αλλά και την κυριότητα της Ελλάδας επί νησιών του ανατολικού Αιγαίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα έκανε λόγο για 130 βραχονησίδες που “Ούτε ταυτότητα έχουν, ούτε καν είναι γνωστό σε ποιον ανήκουν. Έτσι είναι από παλιά”.  

Ενώ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστήριξε ότι η Κως είναι αποστρατιωτικοποιημένη και χαρακτήρισε παράνομη άσκηση Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στο νησί.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός στις δηλώσεις του επεσήμανε πως:  «Τουρκία και Ελλάδα ως γείτονες χώρες πρέπει να προσπαθούν να έχουν καλές σχέσεις, καθώς δεν μπορούν να αλλάξουν τη γεωγραφία τους. Η Τουρκία δεν έχει σκοπό να χαλάσει τους δεσμούς της με τον γείτονά της».

Συνεχίζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του, ο Γιλντιρίμ ανέφερε πως “Για μας δεν έχει κανένα νόημα που πήγε ο Υπουργός Άμυνας εκεί και πόζαρε στις βραχονησίδες. Στο Αιγαίο υπάρχουν 130 μικρές και μεγάλες βραχονησίδες. Ούτε ταυτότητα έχουν, ούτε καν είναι γνωστό σε ποιον ανήκουν. Έτσι είναι από παλιά. Το πρόβλημα σχετικά με το Αιγαίο δεν είναι καινούριο, έχει βαθύ παρελθόν”.

Επίσης είπε πως η Τουρκία έχει «τη δύναμη να απαντήσει σε κάθε εχθροπραξία» ενώ έκανε λόγο επίσης για «προβλήματα στο Αιγαίο που δεν είναι καινούργια αλλά έχουν μακρά ιστορία».

“Η Κως είναι αποστρατιωτικοποιημένη”

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, συνεχίζοντας το μπαράζ δηλώσεων κλήθηκε να σχολιάσει την είδηση που μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, για άσκηση Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στην Κω. Ο Müftüoğlu, υποστήριξε ότι η Κως είναι αποστρατιωτικοποιημένη και χαρακτήρισε παράνομη άσκηση Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στο νησί.

«Έχουμε δει τις ειδήσεις αυτές», είπε και τόνισε «Σύμφωνα με τη συμφωνία του 1947, στο Παρίσι, η Κως πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένη και εκεί απαγορεύεται κάθε στρατιωτική δραστηριότητα». Μάλιστα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, συμπλήρωσε: «Ως εκ τούτο η άσκηση αυτή αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Κατέληξε, τέλος, ζητώντας από την Αθήνα «να μην προκαλεί ένταση να μην κάνει μονομερείς ενέργειες και να δραστηριοποιείται βάσει των διεθνών κανόνων στο Αίγαιο».

“Να επανεξεταστεί το ζήτημα των 8”

Ο Γιλντιρίμ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ζήτημα της μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών, τονίζοντας ότι αυτό «μας προκαλεί απογοήτευση. Απέστειλα στον κ. Τσίπρα επιστολή για το ζήτημα αυτό. Εξέφρασα τις προσδοκίες μας για την έκδοση αυτών των ανθρώπων, μέσω της επανεξέτασης της απόφασης στα πλαίσια του νόμου. Δεν έλαβα απάντηση», είπε ο Γιλντιρίμ σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Απειλεί με ατύχημα στο Αιγαίο ο Τσαβούσογλου

Με «ανεπανόρθωτο ατύχημα» στο Αιγαίο απείλησε την Αθήνα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε εμπρηστική συνέντευξή του στη Hurriyet στη σκιά της ρίψης στεφάνου στα Ίμια από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, την οποία ακολούθησε ρεκόρ παραβιάσεων και υπερπτήσεων στην ελληνική επικράτεια. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στη συνέντευξή του, κάλεσε τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Πάνο Καμμένο “να συνετιστεί”, “να μαζέψει το μυαλό στο κεφάλι του”, για την ακρίβεια όπως τιτλοφορείται το δημοσίευμα, προειδοποιώντας ότι αν υπάρξει ένα ανεπιθύμητο δυστύχημα δεν θα μπορεί να αποκατασταθεί. Σε δηλώσεις, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «αυτός ο Υπουργός προκαλεί συνεχώς» και κατηγόρησε την Ελλάδα πως από παλιά κάνει προκλητικές ενέργειες. 

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου «ο συνέταιρος της κυβέρνησης Τσίπρα, που είναι ο ηγέτης της ακροδεξιάς, είναι ταυτόχρονα και υπουργός Άμυνας της Ελλάδας. Η στάση του υπουργού δεν είναι καινούρια. Εμείς γι’ αυτή τη στάση έχουμε μιλήσει και στον Τσίπρα, και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε».

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου

Mήνυμα στον απόηχο των προκλήσεων της Τουρκίας απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σεβαστούν την έννοια της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου.

Όπως τόνισε ”είναι σαφές, ότι οφείλουμε ως λαός όχι μόνο ως ελληνικός, αλλά και ως ευρωπαϊκός, να υπερασπιστούμε εκείνα που το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη», τόνισε για να συμπληρώσει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Ελλάδα, εκτός των άλλων, είναι και θεματοφύλακας και υπερασπιστής των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό θα το πράξουμε».

«Καλούμε, λοιπόν, όλους να σεβαστούν αυτήν την έννοια της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου, τούτες τις ώρες, όπου οι λαοί πρέπει να ζήσουν, να δημιουργήσουν και να αντιμετωπίσουν την κρίση. Καλούμε τον καθένα να αντιληφθεί αυτές τις έννοιες, τις οποίες ο πολιτισμός μας, η θρησκεία μας, αναδεικνύουν συνεχώς. Τα ιδανικά της αλληλεγγύης και της ειρήνης, αυτά που θα καθοδηγούν τα βήματά μας και την πορεία μας ως Ελλήνων στο διηνεκές», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


σχετικα αρθρα